Το τουρκικό οργανωμένο έγκλημα επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε όλη την Ευρώπη, ιδίως σε χώρες με μεγάλες τουρκικές και κουρδικές μειονότητες, και έχει επεκταθεί από το εμπόριο ηρωίνης στο εμπόριο κοκαΐνης, μεθαμφεταμίνης και συνθετικών ναρκωτικών.
Δύο φόνοι -ένας στη Βαρκελώνη της Ισπανίας και ένας στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, Κισινάου– και ένας πυροβολισμός στο Λονδίνο, που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός 9χρονου κοριτσιού, μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου συνδέθηκαν με το τουρκικό οργανωμένο έγκλημα.
Ο Μαχμούτ Τσενγκίζ, αναπληρωτής καθηγητής στο Κέντρο Τρομοκρατίας, Διακρατικού Εγκλήματος και Διαφθοράς του Πανεπιστημίου George Mason στη Βιρτζίνια, δήλωσε στους Epoch Times: «Οι δύο δολοφονίες υψηλού προφίλ είναι σημαντικές, καθώς υποδηλώνουν μια ανησυχητική τάση κλιμάκωσης της βίας μεταξύ των τουρκικών ομάδων οργανωμένου εγκλήματος σε όλη την Ευρώπη».
Στις 4 Μαΐου, ο Ιλμετίν Αϊτεκίν, ένα αφεντικό της τουρκικής μαφίας, γνωστός ως «Tekin Kartal» («Τεκίν ο Αετός»), πυροβολήθηκε μέρα μεσημέρι έξω από ένα εστιατόριο στη Βαρκελώνη μετά από συνάντηση με τον Αμπντουλάχ Μπαϊμπασίν.
Ο Μπαϊμπασίν, επικεφαλής μιας διαβόητης οικογένειας του εγκλήματος, δήλωσε ένοχος για εισαγωγή ναρκωτικών σε βρετανικό δικαστήριο το 2006, αλλά αργότερα η καταδίκη του ακυρώθηκε και απελάθηκε στην Τουρκία.
Τρεις εβδομάδες αργότερα, ένα κορίτσι τραυματίστηκε σοβαρά όταν ένας ένοπλος που επέβαινε σε μοτοσικλέτα πυροβόλησε τον Κενάν Αϊντογκντού, 44 ετών, και τον Μουσταφά Κιζιλτάν, 37 ετών, έξω από μια τουρκική καφετέρια στο Ντάλστον του ανατολικού Λονδίνου.
Και οι δύο άνδρες πιστεύεται ότι συνδέονται με μια συμμορία που εδρεύει στο Χάκνεϊ και ονομάζεται Bombacilar (Βομβιστές).
Στις 10 Ιουλίου, ο Ιζέτ Ερέν, ένας από τους αρχηγούς των αρχηγικών αντιπάλων των Bombacilar, των Tottenham Turks (Τούρκων του Τότεναμ), πυροβολήθηκε καθώς καθόταν έξω από ένα καφέ στο Κισινάου, όπου ζούσε για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Ο Ερέν είχε συλληφθεί στη Μολδαβία το 2022 και επρόκειτο να εκδοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση από τις αρχές της πρωτεύουσας Κισινάου.
Ο Τσενγκίζ δήλωσε: «Αυτό το μοτίβο δείχνει ότι αυτές οι συμμορίες μπορεί να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις και τις συγκρούσεις τους πέρα από τα τοπικά όρια, επηρεάζοντας δυνητικά τη δημόσια ασφάλεια σε διάφορες πόλεις».
«Εάν αυτά τα βίαια περιστατικά συνεχιστούν, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ότι το τουρκικό οργανωμένο έγκλημα εξελίσσεται σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό ζήτημα, που απαιτεί μια συντονισμένη αντίδραση από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε πολλές χώρες».
Ο Ράιαν Γινγέρας, ιστορικός και συγγραφέας του βιβλίου «Heroin, Organized Crime, and the Making of Modern Turkey» («Ηρωίνη, οργανωμένο έγκλημα και η δημιουργία της σύγχρονης Τουρκίας»), δήλωσε: «Η Τουρκία είναι όλο και πιο αναπόσπαστο κομμάτι των παγκόσμιων παράνομων δραστηριοτήτων, είτε πρόκειται για ναρκωτικά, είτε για λαθρεμπόριο ανθρώπων, είτε για ξέπλυμα χρήματος».
Δήλωσε στους Epoch Times: «Το εμπόριο ναρκωτικών διευρύνεται και η Τουρκία υπήρξε κράτος-οδηγός για αυτού του είδους τη διεύρυνση.»
«Μέχρι τη δεκαετία του 1970, η Τουρκία ήταν κράτος προέλευσης της ηρωίνης. Έκτοτε εξελίχθηκε σε ενδιάμεσο σταθμό για τα οπιούχα.
«Η πιο πρόσφατη τάση φαίνεται να υποδεικνύει την ανάπτυξη μιας εγχώριας βιομηχανίας συνθετικών ναρκωτικών που προσανατολίζεται προς την εγχώρια και την ξένη αγορά».
Ανταλλαγή ηρωίνης με κοκαΐνη
Ένας καταδικασμένος εγκληματίας από την τουρκική κοινότητα του Λονδίνου δήλωσε στην εφημερίδα Epoch Times ότι πριν από μια δεκαετία είχε κανονιστεί μια συμφωνία μεταξύ μεξικανικών και τουρκικών συμμοριών για την ανταλλαγή φορτίων ηρωίνης και κοκαΐνης στο λιμάνι του Ρότερνταμ.
Από φόβο για αντίποινα, ζήτησε να κατονομαστεί με το ψευδώνυμο Ουμίτ Τσεϊχάν.
Είπε ότι:«Εμείς [οι Τούρκοι] ελέγχουμε την ηρωίνη και τα μεξικανικά καρτέλ ελέγχουν την κοκαΐνη, αλλά όταν φτάνουν στο Ρότερνταμ, είναι σαν την αγορά φρούτων και λαχανικών του Spitalfields, οι άνθρωποι παίρνουν παραγγελίες για δύο παλέτες με αυτό ή εκείνο.
«Επειδή η ηρωίνη είναι ακριβή στην Αμερική και η κοκαΐνη είναι ακριβή στην Ευρώπη, αποφάσισαν να τα ανταλλάξουν, οπότε τώρα, τα καρτέλ μπορούν να πουλάνε ηρωίνη εκεί και οι Τούρκοι έχουν πρόσβαση στην κοκαΐνη στην Ευρώπη.
«Πρόσφατα, σημαντικές ποσότητες κοκαΐνης εισήχθησαν στην Τουρκία από τη Λατινική Αμερική.
«Καλά δικτυωμένες τουρκικές διεθνικές ομάδες στην Ευρώπη έχουν συνεργαστεί με μεξικανικά καρτέλ για να χρησιμοποιήσουν την Τουρκία ως εναλλακτική διαδρομή για τις επιχειρήσεις διακίνησης ναρκωτικών».
Ο Τσενγκίζ επεσήμανε ότι στα λιμάνια της Αμβέρσας στο Βέλγιο και του Ρότερνταμ στην Ολλανδία καταγράφηκε ρεκόρ ετήσιων κατασχέσεων κοκαΐνης – 66 μετρικοί τόνοι (72 τόνοι) και 33 μετρικοί τόνοι (36 τόνοι), αντίστοιχα.
Είπε ότι τουρκικές μαφιόζικες ομάδες διακινούν επίσης μεθαμφεταμίνη που προέρχεται από το Ιράν και εμπλέκονται στην εμπορία ανθρώπων, χρησιμοποιώντας παρόμοιες διαδρομές μέσω των Βαλκανίων.
Σύνδεση με το Μπόντρουμ
Ο Τσεϊχάν δήλωσε στους Epoch Times ότι μεγάλο μέρος της ηρωίνης που εισέρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο ελέγχεται από το δημοφιλές μεσογειακό θέρετρο Μπόντρουμ της Τουρκίας, ενώ μεγάλο μέρος των χρημάτων επιστρέφει στην πόλη για να πληρώσει για νέα εστιατόρια, ξενοδοχεία και νυχτερινά κέντρα.
Είπε ότι ο Κοράι Αλπεργκίν, ο DJ της τουρκικής κοινότητας που απήχθη, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε στο βόρειο Λονδίνο τον Οκτώβριο του 2022, έφερνε ναρκωτικά εδώ και χρόνια, αφού έκανε συμφωνία με τον κύριο διακινητή της σύνδεσης με το Μπόντρουμ.
Στη δίκη για τη δολοφονία του Κοράι Αλπεργκίν, ο εισαγγελέας Κρισπίν Αϊλέτ δήλωσε ότι οι Τούρκοι του Τότεναμ ήταν υπεύθυνοι για τον θάνατό του, αλλά δύο άτομα-κλειδιά, ο Τζεμ Ορμάν και ο Αλί Γιλντιρίμ, είχαν διαφύγει στην Τουρκία, όπου πιστεύεται ότι κρύβονταν.
Ο Τσεϊχάν είπε ότι ο Ορμάν, ο Γιλντιρίμ και ο ξάδελφος του Ιζέτ Ερέν, ο Κεμάλ Ερέν, ο οποίος ήταν τώρα το αφεντικό των Τούρκων του Τότεναμ, πρέπει να έχουν πληρώσει για προστασία από πολιτικά πρόσωπα στην Τουρκία.
«Στην Τουρκία, τίποτα δεν συμβαίνει χωρίς χρήματα, και αν ο Κεμάλ Ερέν δεν εκδίδεται, πρέπει να πληρώνει μια καλή αμοιβή κάθε χρόνο», δήλωσε ο Τσεϊχάν στους Epoch Times.
Είπε ότι η διαφθορά στην Τουρκία είναι ανεξέλεγκτη και χρονολογείται από τη δεκαετία του 1980.
Το 2021, ο Σεντάτ Πεκέρ, πρώην αφεντικό της τουρκικής μαφίας, εγκαινίασε ένα κανάλι στο YouTube και άρχισε να κάνει μια σειρά από αποκαλύψεις. Σήμερα έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο συνδρομητές.
Μία από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις του αφορούσε έναν πρώην υπουργό Εσωτερικών, τον Μεχμέτ Αγκάρ, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι απείλησε έναν επιχειρηματία από το Αζερμπαϊτζάν για να πάρει τον έλεγχο μιας μαρίνας σκαφών αναψυχής στο Μπόντρουμ, μαζί με αφεντικά της τουρκικής μαφίας.
Ο Αγκάρ αρνήθηκε κάθε αδίκημα.
Ανεξέλεγκτη διαφθορά στην Τουρκία
Ο Τσενγκίζ ανέφερε:«Η ανεξέλεγκτη διαφθορά στην τουρκική κυβέρνηση έχει ανοίξει τις πόρτες για τις οργανώσεις διακίνησης κοκαΐνης.
«Από τις αρχές της δεκαετίας του 2010, πολυάριθμοι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, δικαστές, εισαγγελείς, τελωνειακοί υπάλληλοι και μέλη της κυβέρνησης έχουν εμπλακεί στη διακίνηση ναρκωτικών».
Η κατάταξη της Τουρκίας στον δείκτη αντίληψης της διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας υποχώρησε από 54 το 2012 στο 115 το 2023.
«Τόσο οι Τούρκοι του Τότεναμ όσο και οι Βομβιστές του Χάκνεϊ έχουν δείξει σημάδια επέκτασης πέραν του Ηνωμένου Βασιλείου. Με την πάροδο των ετών, υπήρξαν αναφορές που υποδηλώνουν την εμπλοκή τους σε διεθνή δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών και οργανωμένου εγκλήματος», δήλωσε ο Τσενγκίζ στους Epoch Times.
«Έχουν δημιουργήσει διασυνδέσεις με άλλες τουρκικές εγκληματικές ομάδες στην Ευρώπη, ιδίως σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, οι οποίες έχουν σημαντικούς τουρκικούς πληθυσμούς.
«Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου έχουν επισημάνει την επιρροή τους στο ευρύτερο τουρκικό οργανωμένο έγκλημα, γεγονός που δείχνει ότι έχουν γίνει μέρος ενός μεγαλύτερου δικτύου που λειτουργεί διασυνοριακά».
Οι Τσενγκίζ και Τσεϊχάν συμφωνούν ότι η Γερμανία και η Ολλανδία αποτελούν το κλειδί για το τουρκικό οργανωμένο έγκλημα.
«Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία στεγάζει τον μεγαλύτερο τουρκικό πληθυσμό εκτός Τουρκίας, το τουρκικό οργανωμένο έγκλημα συχνά δεν αναφέρεται επαρκώς», δήλωσε ο Τσενγκίζ.
«Ενώ στη χώρα δραστηριοποιούνται σημαντικές ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, ιδίως εκείνες που εμπλέκονται στο εμπόριο ηρωίνης, οι δραστηριότητές τους μπορεί να μην προσελκύουν πάντα την προσοχή των μέσων ενημέρωσης λόγω ενός συνδυασμού πολιτισμικών παραγόντων και νομικών πλαισίων».
Ελλιπής αναφορά
Ο Τσεϊχάν το έθεσε πιο ωμά, λέγοντας: «Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να μην αναφέρεται επαρκώς το θέμα, ώστε να μην υπάρχουν φωνές για μαζικές απελάσεις».
Υπολογίζεται ότι έως και 3 εκατομμύρια Γερμανοί είναι τουρκικής ή κουρδικής καταγωγής, ενώ στην Ολλανδία ζουν 430.000 άνθρωποι που κατάγονται από την Τουρκία. Περίπου 250.000 ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Τσενγκίζ δήλωσε ότι οι τουρκικές ομάδες οργανωμένου εγκλήματος είναι σημαντικοί παράγοντες στην αγορά ηρωίνης, χρησιμοποιώντας τη Γερμανία ως βασικό σημείο διέλευσης για τη διακίνηση ηρωίνης από το Αφγανιστάν και άλλες χώρες στην Ευρώπη.
«Οι ομάδες αυτές έχουν δημιουργήσει εξελιγμένα δίκτυα που διευκολύνουν το λαθρεμπόριο και τη διανομή της ηρωίνης, με αποτέλεσμα συχνά να υπάρχει σημαντική βία και αντιπαλότητα μεταξύ ανταγωνιστικών φατριών», είπε.
Ο Τσενγκίζ δήλωσε ότι όταν οι αρχές σταματούν φορτία ναρκωτικών του οργανωμένου εγκλήματος, είναι σχεδόν αναπόφευκτο να χύνεται αίμα.
Ο Τσεϊχάν δήλωσε ότι πιστεύει ότι αυτό κρύβεται πίσω από το θάνατο του Tekin Kartal στη Βαρκελώνη.
Είπε ότι «25 τόνοι κοκαΐνης στάλθηκαν από τα καρτέλ στην Ισπανία, αλλά 20 τόνοι κατασχέθηκαν».
«Τα καρτέλ είπαν ‘Τι γίνεται με τους υπόλοιπους 5 τόνους;’. Ο Μπαϊμπασίν τους είχε κλέψει, αλλά κατηγόρησε τον Τεκίν, ο οποίος έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος. Τον κάλεσαν σε μια συνάντηση και ο εκτελεστής περίμενε», δήλωσε ο Τσεϊχάν.
Τα εκτεταμένα πλοκάμια του τουρκικού οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρώπη υπογραμμίστηκαν τον Μάιο, όταν 17 άτομα συνελήφθησαν στην Ιταλία, σε σχέση με μια σειρά δολοφονιών σε όλη την Ευρώπη.
Φέρονται να ήταν μέλη της συμμορίας Ντάλτον, της οποίας ηγείται ο Μπαρίς Μπογιούν. Έξι από τα μέλη της σκοτώθηκαν σε μια μυστηριώδη σφαγή στην πόλη Αρτέμιδα της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο του 2023.
Ο Τσενγκίζ δήλωσε ότι οι ιταλικές συλλήψεις ήταν σημαντικές για διάφορους λόγους.
«Υπογραμμίζει την επέκταση της εμβέλειας του τουρκικού οργανωμένου εγκλήματος, ιδιαίτερα της συμμορίας Ντάλτον», δήλωσε ο Τσενγκίζ.
«Η επιχείρηση αυτή αντανακλά μια συντονισμένη προσπάθεια των υπηρεσιών επιβολής του νόμου σε όλη την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιρροής αυτών των συμμοριών και των βίαιων δραστηριοτήτων τους».
Ενώ δεν έχουν γίνει συλλήψεις σχετικά με τη δολοφονία στη Βαρκελώνη, ένας άνδρας κατηγορήθηκε για τους πυροβολισμούς στο Λονδίνο και αντιμετωπίζει δίκη το επόμενο έτος.
Στη Μολδαβία, η έρευνα για τη δολοφονία του Ιζέτ Ερέν οδήγησε στη σύλληψη ενός πολιτικού από ένα απαγορευμένο φιλορωσικό κόμμα και στην αποστολή αιτήματος έκδοσης στο Ηνωμένο Βασίλειο για έναν πρώην δικηγόρο, τον Χασάν Τοπέρ.
Ο Τοπέρ συνελήφθη στο αεροδρόμιο Στάνστεντ του Λονδίνου στις 29 Αυγούστου από αξιωματικούς της εθνικής μονάδας έκδοσης του National Crime Agency’s Joint International Crime Centre (Κοινού Κέντρου Διεθνούς Εγκλήματος της Εθνικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης του Εγκλήματος).
Το ένταλμα σύλληψής του εκδόθηκε από τις αρχές της Μολδαβίας σχετικά με τον θάνατο του Ιζέτ Ερέν.
Πρόκειται να εμφανιστεί εκ νέου ενώπιον δικαστών στο Λονδίνο τον επόμενο μήνα.
Του Chris Summers
Το όνομα Ουμίτ Τσεϊχάν δεν είναι το πραγματικό όνομα του συνεντευξιαζόμενου. Οι Epoch Times του έδωσαν ψευδώνυμο για να αποκρύψουν την ταυτότητά του για την προστασία του.