Παρασκευή, 07 Οκτ, 2022
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καλωσορίζει το πλήθος στο ράλι "Stop The Steal" στην Ουάσινγκτον στις 6 Ιανουαρίου 2021. (Τάσος Κατοπόδης / Getty Images)

Το Twitter αναστέλλει μόνιμα τον λογαριασμό του Τραμπ

Αφαιρεί επίσης τον λογαριασμό της εκστρατείας Τραμπ

Το Twitter αναστέλλει μόνιμα τον λογαριασμό του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από την πλατφόρμα του, λέγοντας ότι οι πρόσφατες δημοσιεύσεις του στο Twitter «παραβίαζαν την Πολιτική περί Αποθέωσης της Βίας».

«Μετά από προσεκτική ανασκόπηση των πρόσφατων Tweets από τον λογαριασμό @realDonaldTrump και το πλαίσιο γύρω τους – συγκεκριμένα τον τρόπο λήψης και ερμηνείας τους στο Twitter και εκτός – έχουμε αναστείλει οριστικά τον λογαριασμό λόγω του κινδύνου περαιτέρω υποκίνησης βίας», είπε το Twitter σε μια δήλωση.

«Στο πλαίσιο των φρικτών γεγονότων αυτής της εβδομάδας, καταστήσαμε σαφές την Τετάρτη ότι πρόσθετες παραβιάσεις των κανόνων του Twitter θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αυτήν την ίδια πορεία δράσης. Το πλαίσιο δημοσίου συμφέροντος υπάρχει για να επιτρέπει στο κοινό να ακούει απευθείας από εκλεγμένους αξιωματούχους και παγκόσμιους ηγέτες. Είναι βασισμένο σε μια αρχή ότι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να διατηρούν την εξουσία να λογοδοτούν δημόσια.

«Ωστόσο, καταστήσαμε σαφές ότι εδώ και χρόνια, οι λογαριασμοί αυτοί δεν υπερβαίνουν πλήρως τους κανόνες μας και ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Twitter για να υποκινήσουμε τη βία, μεταξύ άλλων. Θα συνεχίσουμε να είμαστε διαφανείς σχετικά με τις πολιτικές μας και την επιβολή τους».

Το Twitter ανέφερε δύο από τις πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις του προέδρου ως δικαιολογία για τη δράση του.

Η πρώτη ανάρτηση έγραφε: «Οι 75.000.000 σπουδαίοι Αμερικανοί Πατριώτες που με ψήφισαν, ψήφισαν για ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΡΩΤΗ, και ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗ ΞΑΝΑ, θα έχουν μια ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΝΗ στο μέλλον. Δεν θα υποτιμούνται ούτε θα αντιμετωπίζονται άδικα με οποιονδήποτε τρόπο, σχήμα ή μορφή!!!»

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος δημοσίευσε, «Για όσους ρώτησαν, δεν θα παρευρεθώ στην Ημέρα Ορκωμοσίας στις 20 Ιανουαρίου». Αυτή είναι η τελευταία ανάρτηση στο Twitter πριν αφαιρεθεί ο λογαριασμός του Τραμπ από την πλατφόρμα.

Η επωνυμία του Twitter εμφανίζεται πριν από το 2020 Consumer Electronics Show (CES) στο Συνεδριακό Κέντρο του Λας Βέγκας στο Λας Βέγκας, Νεβάδα, στις 5 Ιανουαρίου 2020. (Robyn Beck / AFP μέσω Getty Images)

 

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταφτάνει να μιλήσει σε διαδήλωση στην Ουάσινγκτον στις 6 Ιανουαρίου 2021. (Jacquelyn Martin / AP Photo)

 

Το Twitter είπε ότι οι δύο αναρτήσεις παραβίασαν την «Πολιτική περί Αποθέωσης της Βίας». Η πολιτική στοχεύει στην «αποτροπή της αποθέωσης της βίας που θα μπορούσε να εμπνεύσει τους άλλους να αναπαράγουν βίαιες πράξεις», σύμφωνα με τον κολοσσό των κοινωνικών μέσων.

Η εκτίμησή του έδειξε ότι οι δύο τελευταίες δημοσιεύσεις του Τραμπ «είναι πολύ πιθανό να ενθαρρύνουν και να εμπνεύσουν τους ανθρώπους να επαναλάβουν τις εγκληματικές πράξεις που έλαβαν χώρα στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021». Το Twitter δήλωσε ότι η αποφασιστικότητά του βασίζεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων πέντε σημείων που αναφέρονται στη δήλωσή του.

Το πρώτο σημείο λέει ότι η δήλωση του Τραμπ για τη μη συμμετοχή του στην Ημέρα Ορκωμοσίας «λαμβάνεται από ορισμένους υποστηρικτές του ως περαιτέρω επιβεβαίωση ότι οι εκλογές δεν ήταν νόμιμες και θεωρείται ότι απορρίπτει τον προηγούμενο ισχυρισμό του που έγινε μέσω δύο Tweets (1, 2) από τον αναπληρωτή υπεύθυνου του πολιτικού γραφείου, Νταν Σκαβίνο, ότι θα υπάρξει “ομαλή μετάβαση” στις 20 Ιανουαρίου».

Το Twitter πρόσθεσε, στο δεύτερο σημείο, ότι η δήλωση του Τραμπ «μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως ενθάρρυνση σε όσους ενδεχομένως σκέφτονται να προβούν σε βίαιες πράξεις, ότι η Ημέρα Ορκωμοσίας θα ήταν ένας “ασφαλής” στόχος, καθώς δεν θα παρευρεθεί».

Ο μεγάλος τεχνολογικός κολοσσός είπε στο τρίτο του σημείο ότι η χρήση των λέξεων «Αμερικανικοί πατριώτες» από τον Τραμπ για να περιγράψει τους υποστηρικτές του «ερμηνεύεται επίσης ως υποστήριξη για εκείνους που διαπράττουν βίαιες πράξεις στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ».

Μεταφέροντας την εστίαση στην προτελευταία θέση του Τραμπ προτού ανασταλεί ο λογαριασμός του, το Twitter είπε στο τέταρτο σημείο του ότι το να λέει ο Τραμπ ότι οι υποστηρικτές του θα έχουν μια «ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΦΩΝΗ για πολύ καιρό στο μέλλον» και ότι «δεν θα υποτιμούνται ή θα αντιμετωπίζονται άδικα με οποιονδήποτε τρόπο, σχήμα ή μορφή !!!» ερμηνεύεται ως «περαιτέρω ένδειξη ότι ο Πρόεδρος Τραμπ δεν σκοπεύει να διευκολύνει μια “ομαλή μετάβαση”».

Τέλος, το Twitter είπε: «Τα σχέδια για μελλοντικές ένοπλες διαμαρτυρίες έχουν ήδη αρχίσει να πολλαπλασιάζονται εντός και εκτός του Twitter, συμπεριλαμβανομένης μιας προτεινόμενης δεύτερης επίθεσης στο αμερικανικό Καπιτώλιο και στα κτίρια των πολιτειακών Καπιτωλίων στις 17 Ιανουαρίου 2021».

Η Epoch Times δεν μπορεί να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς που έκανε το Twitter κατά τον προσδιορισμό του. Η Epoch Times προσπάθησε να επικοινωνήσει με το Twitter ρωτώντας αν είχε αποδείξεις ότι οι δηλώσεις του Τραμπ συνδέονταν άμεσα με οποιαδήποτε βία. Το Twitter δεν απάντησε αμέσως.

Ο κολοσσός των κοινωνικών μέσων δικτύωσης αφαίρεσε επίσης τον λογαριασμό της Ομάδας Τραμπ που χρησιμοποιείται από την εκστρατεία του Τραμπ.

Η Epoch Times έχει επικοινωνήσει με τον Λευκό Οίκο για να ρωτήσει εάν ο πρόεδρος σκέφτεται να χρησιμοποιήσει το Parler ή άλλα εναλλακτικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Epoch Times επικοινώνησε επίσης με την εκστρατεία Τραμπ για σχόλια.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, το Twitter ανέστειλε τους λογαριασμούς του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας, Στρατηγό Μάικλ Φλιν και της δικηγόρου Σίντνεϊ Πάουελ, επικαλούμενο «Συντονισμένη Επικίνδυνη Δραστηριότητα». Η Πάουελ είπε στην Epoch Times ότι «δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση» για τη διαγραφή του λογαριασμού της.

Οι διαγραφές λογαριασμών υποδηλώνουν ότι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του Twitter, κινούνται σε αναστολή ή τιμωρούν τους λογαριασμούς των ατόμων στις πλατφόρμες τους που δημοσιεύουν ισχυρισμούς για εκλογική νοθεία και παρατυπίες σχετικά με τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020.

Υπήρξαν επίσης πολλοί ισχυρισμοί από διάφορους λογαριασμούς Twitter ότι έχασαν ακόλουθους, σε μερικές περιπτώσεις μέχρι και χιλιάδες, το τελευταίο 24ωρο.

Ο Μπράντον Στράκα, επικεφαλής του συντηρητικού κινήματος WalkAway, δήλωσε στην Epoch Times  της Αμερικής την Παρασκευή ότι το Facebook αφαίρεσε τη σελίδα του γκρουπ και απαγόρευσε μεμονωμένους λογαριασμούς που ανήκουν στην ομάδα.

Λευκός Οίκος, καταδικασμένη βία στο Τραμπ στο Καπιτώλιο

Στις 6 Ιανουαρίου, οι νομοθέτες συγκεντρώθηκαν στο κτίριο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ για μια κοινή σύνοδο για να μετρήσουν και να επικυρώσουν τις εκλεκτορικές ψήφους για τον εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Μια ομάδα διαδηλωτών παραβίασε το κτίριο το απόγευμα και διέκοψε τους νομοθέτες που συνεδρίαζαν εκείνη τη στιγμή εάν θα απορρίψουν μια λίστα υποψηφίων του Εκλεκτορικού Κολλεγίου από την Αριζόνα. Δεν είναι σαφές ποιος υποκίνησε την παραβίαση του κτιρίου.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώνονται έξω από το αμερικανικό Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον στις 6 Ιανουαρίου 2021. (Τάσος Κατοπόδης / Getty Images)

 

Οι διαδηλωτές σπάνε μια είσοδο του κτιρίου του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον στις 6 Ιανουαρίου 2021. (Jon Cherry / Getty Images)

 

Ξεχωριστά, το πανδαιμόνιο που ξέσπασε καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας στο Καπιτώλιο άφησε τουλάχιστον πέντε άτομα νεκρά. Τρεις από αυτούς πέθαναν για ιατρικούς λόγους. Μια γυναίκα πέθανε αφού πυροβολήθηκε μέσα στο κτίριο του Καπιτωλίου και ένας αστυνομικός του Καπιτωλίου των ΗΠΑ επιβεβαιώθηκε ότι πέθανε από το υπουργείο στις 7 Ιανουαρίου λόγω τραυματισμών που υπέστησε ενώ ήταν εν ώρα καθήκοντος για να ανταποκριθεί στις ταραχές.

Ο Λευκός Οίκος και ξεχωριστά ο ίδιος ο Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου καταδίκασε τη βία που σημειώθηκε.

Αριστερά: Η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Κέιλι ΜακΕνάνι μιλά στην αίθουσα ενημέρωσης τύπου James Brady στο Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον στις 7 Ιανουαρίου 2021. (Tasos Katopodis / Getty Images) Δεξιά: Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δίνει ένα μήνυμα στον Αμερικανικό λαό μέσω βίντεο που δημοσιεύτηκε στα κοινωνικά μέσα αργά στις 7 Ιανουαρίου 2021. (Donald Trump)

 

«Το καταδικάζουμε, ο πρόεδρος και αυτή η διοίκηση, με τους πιο δυνατούς όρους», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Κέιλι ΜακΕνάνι. «Είναι απαράδεκτο και όσοι παραβίασαν το νόμο θα πρέπει να διωχθούν στο μέγιστο βαθμό του νόμου».

Η ΜακΕνάνι χαρακτήρισε τα γεγονότα της Τετάρτης ως «μια ομάδα βίαιων ταραχοποιών στοιχείων που υπονομεύουν τα νόμιμα δικαιώματα της πρώτης τροποποίησης του Συντάγματος των πολλών χιλιάδων που ήρθαν ειρηνικά για να ακουστεί η φωνή τους στην πρωτεύουσα του έθνους μας».

«Εκείνοι που πολιορκούν βίαια την πρωτεύουσα μας είναι το αντίθετο από ό,τι αντιπροσωπεύει αυτή η διοίκηση», είπε. «Η βασική αξία της διοίκησής μας είναι η ιδέα ότι όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να ζουν με ασφάλεια ειρήνη και ελευθερία».

Είπε ότι οι άνθρωποι που εργάζονται στον Λευκό Οίκο «εργάζονται για να εξασφαλίσουν μια ομαλή μετάβαση της εξουσίας».

Ο Τραμπ, σε μια άλλη δήλωσε, καταδίκασε επίσης τη βία, λέγοντας: «Όπως όλοι οι Αμερικανοί, εξοργίζομαι από τη βία, την ανομία και το χάος. Ανέπτυξα αμέσως την Εθνική Φρουρά και την ομοσπονδιακή δύναμη ασφαλείας για να ασφαλίσω το κτίριο και να διώξω τους εισβολείς.

«Η Αμερική είναι και πρέπει πάντα να είναι ένα έθνος νόμου και τάξης. Οι διαδηλωτές που διείσδυσαν στο Καπιτώλιο έχουν μολύνει την έδρα της αμερικανικής δημοκρατίας».

«Σε όσους εμπλέκονται σε πράξεις βίας και καταστροφής, δεν εκπροσωπείτε τη χώρα μας. Και σε όσους παραβίασαν το νόμο, θα πληρώσετε».

Ακολουθήστε τη Mimi στο Twitter: @MimiNguyenLy

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Βοηθήστε μας να διαδώσουμε την αλήθεια, μοιραστείτε αυτό το άρθρο με φίλους σας.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε