Τετάρτη, 08 Μαΐ, 2024
Ο λογαριασμός Twitter του Έλον Μασκ φαίνεται σε ένα smartphone μπροστά από το λογότυπο του Twitter σε αυτή τη φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 15 Απριλίου 2022. (Dado Ruvic/Illustration/Reuters)

Το Twitter αποδέχεται την προσφορά εξαγοράς του Έλον Μασκ ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η εταιρεία συμφωνεί με την προσφορά του δισεκατομμυριούχου στα 54,20 δολάρια ανά μετοχή

Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter ενέκρινε την προσφορά του Έλον Μασκ να αγοράσει την εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να την ιδιωτικοποιήσει σε μια συναλλαγή αξίας περίπου 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία στις 25 Απριλίου.

Η εταιρεία αποδέχθηκε την πρόταση του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία ύψους 54,20 δολαρίων ανά μετοχή σε μετρητά.

«Το Twitter έχει σκοπό και σημασία που επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο. Είμαστε βαθιά περήφανοι για τις ομάδες μας και εμπνεόμαστε από το έργο που δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικό», δήλωσε ο CEO Παράγκ Αγκραουάλ σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Ο Μασκ ανέφερε σε δήλωσή του: «Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας και το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία όπου συζητούνται θέματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας. Θέλω επίσης να κάνω το Twitter καλύτερο από ποτέ, βελτιώνοντας το προϊόν με νέα χαρακτηριστικά, καθιστώντας τους αλγορίθμους ανοιχτού κώδικα για την αύξηση της εμπιστοσύνης, νικώντας τα spam bots και ταυτοποιώντας όλους τους ανθρώπους. Το Twitter έχει τεράστιες δυνατότητες – ανυπομονώ να συνεργαστώ με την εταιρεία και την κοινότητα των χρηστών για να τις ξεκλειδώσουμε».

Από τότε που ο Μασκ απέκτησε για πρώτη φορά μερίδιο 9,2% στην τεχνολογική εταιρεία στις αρχές του μήνα, έχει γίνει ένα τρενάκι του τρόμου. Από την απόρριψη μιας θέσης στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας έως τις πολλαπλές δημοσκοπήσεις του Twitter που χρηματοδοτούνται από τον δισεκατομμυριούχο CEO, υπήρξαν πολλές ανατροπές τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι μετοχές του Twitter σημείωσαν άνοδο άνω του 5% στην είδηση, ξεπερνώντας τα 51 δολάρια ανά μετοχή. Οι μετοχές έχουν αυξηθεί σχεδόν 30 τοις εκατό από τις 4 Απριλίου, όταν το Twitter επιβεβαίωσε ότι ο Μασκ είχε αποκτήσει σημαντικό μερίδιο στην εταιρεία.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αρχικά αντιστάθηκαν στην προσφορά του Μασκ υιοθετώντας την αμυντική στρατηγική του «δηλητηριώδους χαπιού» για να αποτρέψουν μια εχθρική εξαγορά.

Η συμφωνία ήρθε αφού ο Μασκ επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε εξασφαλίσει δεσμεύσεις χρηματοδότησης ύψους 46,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς. Αυτό περιελάμβανε 25,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση χρέους μέσω της Morgan Stanley και άλλων χρηματοπιστωτικών εταιρειών.

Ο Μασκ σχεδιάζει να κάνει την εταιρεία ιδιωτική όταν ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος. Οι Goldman Sachs, J.P. Morgan και Allen & Co. εργάζονται ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του Twitter, ενώ η Morgan Stanley είναι ο κύριος χρηματοοικονομικός σύμβουλος του Μασκ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Έλον Μασκ σε ένα εργοστάσιο της Tesla στο Βερολίνο στις 13 Αυγούστου 2021. (Patrick Pleul/Pool μέσω Reuters)

 

Η λίστα αλλαγών του Έλον Μασκ

Ο πρωταρχικός στόχος πίσω από τη «σταυροφορία» του Μασκ ήταν να προωθήσει τον αγώνα για την ελευθερία του λόγου στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Ο Μασκ έχει περιγράψει τον εαυτό του ως «απολυταρχικό της ελευθερίας του λόγου» και έχει αναφερθεί στον ιστότοπο ως «μια de facto δημόσια πλατεία».

«Ελπίζω ότι ακόμη και οι χειρότεροι επικριτές μου θα παραμείνουν στο Twitter, γιατί αυτό σημαίνει ελευθερία λόγου», έγραψε ο Μασκ στο Twitter λίγο πριν ανακοινωθεί η συμφωνία.

«Επένδυσα στο Twitter, καθώς πιστεύω στη δυνατότητά του να αποτελέσει την πλατφόρμα για την ελευθερία του λόγου σε όλο τον κόσμο και πιστεύω ότι η ελευθερία του λόγου είναι μια κοινωνική επιταγή για μια λειτουργική δημοκρατία», δήλωσε, σύμφωνα με την κατάθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC).

«Ωστόσο, από τότε που έκανα την επένδυσή μου, συνειδητοποιώ πλέον ότι η εταιρεία δεν θα ευδοκιμήσει ούτε θα εξυπηρετήσει αυτή την κοινωνική επιταγή στην τρέχουσα μορφή της. Το Twitter πρέπει να μετασχηματιστεί ως ιδιωτική εταιρεία».

Ο Μασκ αποκάλυψε την απροθυμία του σχετικά με τις μόνιμες απαγορεύσεις, προτιμώντας να εγκαταστήσει «time-outs». Ή αν αναρτηθεί ένα αμφιλεγόμενο tweet, ο Μασκ θέλει να «αφήσει το tweet να υπάρχει».

Τον Μάρτιο, πρότεινε ότι ο αλγόριθμος του Twitter θα πρέπει να είναι ανοιχτού κώδικα, με κώδικα που θα δημοσιεύεται στο Github για να εντοπίζονται λάθη ή να προτείνονται προσαρμογές. Αργότερα ο Μασκ πρότεινε ότι οι χρήστες θα πρέπει να έχουν τα εργαλεία για να μαθαίνουν αν οι αναρτήσεις τους προωθούνται ή υποβιβάζονται χωρίς κανενός είδους παρασκηνιακή χειραγώγηση.

«Το να έχουμε έναν αλγόριθμο black-box που προωθεί κάποια πράγματα και άλλα όχι, νομίζω ότι αυτό μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνο», δήλωσε ο Μασκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε συνέδριο TED στο Βανκούβερ την περασμένη εβδομάδα.

Εδώ και χρόνια, οι χρήστες του Twitter ζητούν επιτακτικά ένα κουμπί επεξεργασίας στην ψηφιακή πλατφόρμα.

Ο Μασκ έθεσε ξανά στο επίκεντρο την ιδέα σε μια δημοσκόπηση στο Twitter στις 4 Απριλίου, ρωτώντας τους χρήστες του: «Θέλετε ένα κουμπί επεξεργασίας;». Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν, με την πλειοψηφία να υποστηρίζει την ιδέα.

Μια άλλη πρόταση είναι η αναμόρφωση του Twitter Blue, της πρώτης συνδρομητικής υπηρεσίας της εταιρείας με πρόσβαση σε αποκλειστικά ειδικά προνόμια. Ορισμένες από αυτές τις επιλογές περιλαμβάνουν τη μείωση της τιμής της συνδρομής, την αφαίρεση των διαφημίσεων και την πληρωμή σε Dogecoin.

«Όλοι όσοι εγγράφονται στο Twitter Blue (δηλαδή πληρώνουν 3 δολάρια/μήνα) θα πρέπει να παίρνουν ένα σημάδι ελέγχου αυθεντικότητας», έγραψε στο Twitter.

«Η τιμή θα πρέπει μάλλον να είναι ~$2/μήνα, αλλά να πληρώνεται 12 μήνες μπροστά & ο λογαριασμός δεν παίρνει checkmark για 60 ημέρες (προσέξτε για CC chargebacks) & να αναστέλλεται χωρίς επιστροφή χρημάτων αν χρησιμοποιηθεί για scam/spam.

«Και χωρίς διαφημίσεις. Η δύναμη των εταιρειών να υπαγορεύουν την πολιτική ενισχύεται σημαντικά αν το Twitter εξαρτάται από τα χρήματα των διαφημίσεων για να επιβιώσει».

Επιπλέον, ο Μασκ θεώρησε ότι η τιμολόγηση του Twitter Blue πρέπει να είναι «ανάλογη με την οικονομική προσιτότητα & το τοπικό νόμισμα».

Μπορεί ο Musk να σώσει την εταιρεία;

Οι αριθμοί χρηστών του Twitter έχουν μείνει πίσω από τις εκτιμήσεις της Wall Street και η εταιρεία κατέγραψε ζημίες ύψους 221 εκατομμυρίων δολαρίων το 2021.

Στο τέταρτο τρίμηνο, το Twitter επιβεβαίωσε ότι οι καθημερινοί ενεργοί χρήστες που μπορούν να αξιοποιηθούν με χρήματα αυξήθηκαν κατά 6 εκατομμύρια σε 217 εκατομμύρια, κάτω από την πρόβλεψη της αγοράς για 218,5 εκατομμύρια. Τα διαφημιστικά έσοδα την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου ανήλθαν σε 1,41 δισ. δολάρια, τα οποία υπολείπονται του στόχου της Wall Street για 1,43 δισ. δολάρια.

Τελικά, η χρήση του Twitter ήταν απογοητευτική την τελευταία δεκαετία. Το 2013, η πλατφόρμα είχε περισσότερους από 200 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Σήμερα, έχει περίπου 113 εκατομμύρια, αφήνοντας πίσω το Facebook (200 εκατομμύρια), το Instagram (164 εκατομμύρια) και το TikTok (114,5 εκατομμύρια).

«Το πού θα πάει το Twitter από εδώ και πέρα μετά την εξαγορά του Μασκ είναι ειλικρινά μια εικασία», δήλωσε στην Epoch Times ο Άρον Σόλομον, επικεφαλής νομικός αναλυτής του Esquire Digital. «Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ο Μασκ και όποιος άλλος βοήθησε στη διευκόλυνση της προσφοράς του ποντάρουν στο γεγονός ότι ο Έλον Μασκ στο τιμόνι του Twitter θα προκαλέσει όχι μόνο μια εκτίναξη της τιμής των μετοχών, αλλά θα επιτρέψει στο Twitter να αναπτυχθεί και να κλιμακωθεί, όπως δεν έχει αποδείξει ακόμη ότι μπορεί να κάνει στην ιστορία του».

Αν ο Μασκ «μεταμορφώσει» το Twitter, θα επιστρέψουν;

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εμφανιστεί πολλές εναλλακτικές λύσεις για το Twitter, όπως τα Truth Social, Parler και Gettr. Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αν οι χρήστες που συνέρρευσαν σε αυτές τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θα επιστρέψουν στο Twitter μετά την «απαγόρευση και την καταστολή» πολλών χρηστών, σύμφωνα με τον Τέρι Σόουτσουκ, διευθύνοντα σύμβουλο της Sawchuk Wealth.

Φυσικά, το πρόσωπο που περιμένουν πολλοί χρήστες είναι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Θα αποκατασταθεί ή θα μπορούσε ακόμη και να επιστρέψει σε αυτό το σημείο;

Σε αυτή τη φωτογραφική απεικόνιση, ένα λογότυπο του Twitter εμφανίζεται σε ένα κινητό τηλέφωνο με τη σελίδα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter να φαίνεται στο φόντο στο Άρλινγκτον, στη Βάση της Καλιφόρνια, στις 27 Μαΐου 2020. (Olivier Douliery/AFP via Getty Images)

 

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει καθόλου μεγάλη πιθανότητα για να επιστρέψει ο Τραμπ», σημείωσε ο Σόουτσουκ. «Προφανώς δεν είναι πραγματικά ευχαριστημένος με τον τρόπο που του φέρθηκαν και ο Τραμπ δεν είναι ο τύπος του ανθρώπου που πιθανώς θα επανορθώσει σε αυτό».

Το άλλο ζήτημα είναι ότι ο Τραμπ έχει επενδύσει πάρα πολλά χρήματα στο Truth Social, τη νέα του εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης.

«Απλώς δεν βλέπω τον Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέφει ποτέ στο Twitter», δήλωσε.

Σύμφωνα με το Fox News, ο Τραμπ θα ενταχθεί επίσημα στο Truth Social μέσα στις επόμενες επτά ημέρες, όπως έχει προγραμματιστεί.

«Δεν θα πάω στο Twitter, θα μείνω στο TRUTH», δήλωσε ο Τραμπ στο Fox News στις 25 Απριλίου. «Ελπίζω ο Έλον να αγοράσει το Twitter γιατί θα το βελτιώσει και είναι καλός άνθρωπος, αλλά εγώ θα μείνω στο TRUTH».

Οι παρατηρητές του κλάδου λένε ότι οι όποιες ενημερώσεις μπορεί να θεσπιστούν από το Twitter θα είναι αρκετές για να προσελκύσουν νέους χρήστες ή να επαναφέρουν εκείνους που εγκατέλειψαν την πλατφόρμα πριν από χρόνια.

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, το Twitter αναμένεται να προβεί σε άμεσες αλλαγές, αρχής γενομένης από την αντικατάσταση του διευθύνοντος συμβούλου Αγκραουάλ.

Ο Μασκ έχει δηλώσει ότι η πλατφόρμα καταπνίγει την ελεύθερη έκφραση, ιδιαίτερα από τότε που ο Αγκραουάλ ανέλαβε τη διοίκηση από τον Τζακ Ντόρσεϊ. Ο Μασκ είχε ήδη δηλώσει την αντίθεσή του στο διορισμό του Αγκραουάλ.

Επιπλέον, η ιστορία της εξαγοράς θα συνεχίσει να τραβά την προσοχή και ενδεχομένως να διευρύνει τους χρήστες της πλατφόρμας και τη δέσμευσή τους, δημιουργώντας πρόσθετα διαφημιστικά δολάρια, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές.

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν αναμφίβολα την έκθεση κερδών πρώτου τριμήνου στις 28 Απριλίου.

Η Goldman Sachs επιβεβαίωσε πρόσφατα την αξιολόγηση «sell» για τη μετοχή του Twitter, δίνοντάς της τιμή-στόχο 30 δολάρια.

Η Emel Akan συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε