Δευτέρα, 20 Μαΐ, 2024
Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχωρεί από τη σκηνή μετά την ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, στις 15 Νοεμβρίου 2022. (Joe Raedle/Getty Images)

Το Twitter επαναφέρει τον λογαριασμό του Τραμπ μετά από δημοσκόπηση 15 εκατομμυρίων χρηστών

Ο ιδιοκτήτης του Twitter, Έλον Μασκ, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα επανέλθει στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης σε όλο το Twitter για την προτίμηση του κοινού επί του θέματος.

“Ο κόσμος μίλησε. Ο Τραμπ θα αποκατασταθεί. Vox Populi, Vox Dei”, ανέφερε ο Μασκ σε μια ανάρτηση που παρέπεμπε στην απόφαση της δημοσκόπησης, χρησιμοποιώντας μια λατινική φράση που σημαίνει “η φωνή του λαού, η φωνή του Θεού”.

Η δημοσκόπηση ήταν ανοιχτή για 24 ώρες.

Με την καταμέτρηση 15.085.458 ψήφων, η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 51,8% των χρηστών που συμμετείχαν ήθελαν να επιτραπεί στον Τραμπ να κάνει αναρτήσεις στο Twitter, ενώ η μειοψηφία 48,2% ήθελε ο πρώην πρόεδρος να παραμείνει αποκλεισμένος από την πλατφόρμα.

Αν και δεν είναι σαφές αν ο Τραμπ θα επιστρέψει στο Twitter, ορισμένες ενέργειες έχουν υπονοήσει μια προθυμία να επιστρέψει.

Οι δικηγόροι του πρώην προέδρου στις 14 Νοεμβρίου είχαν ζητήσει από το εφετείο να αναβιώσει μια αγωγή κατά του Twitter που αμφισβητούσε τη μόνιμη αναστολή του Τραμπ.

Στην αγωγή (pdf), οι δικηγόροι ισχυρίζονται ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν χρησιμοποιήσει τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ως υποχείρια για να καταστείλουν απόψεις “που αποδεικνύονται σωστές ή τουλάχιστον συζητήσιμες”, αναφέροντας το φορητό υπολογιστή του Χάντερ Μπάιντεν, την πανδημία COVID-19 και την ακεραιότητα των εκλογών του 2020.

Η προσφυγή αυτή δεν θα είναι πλέον απαραίτητη.

Εν τω μεταξύ, στη δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, ο Τραμπ ενθάρρυνε τους υποστηρικτές του να συμμετάσχουν στη δημοσκόπηση του Twitter, υπονοώντας μια πιθανή επιστροφή στον δημόσιο διάλογο στο Twitter. Προσέφερε όμως διαβεβαιώσεις στους χρήστες της πλατφόρμας του ότι η επαναφορά του Twitter δεν θα σήμαινε το τέλος του Truth Social.

“Ψηφίστε τώρα με θετικότητα, αλλά μην ανησυχείτε, δεν πάμε πουθενά. Το Truth Social είναι ξεχωριστό!

Μέσα σε μία ώρα από την ανακοίνωση του Μασκ, ο λογαριασμός Twitter του Τραμπ εμφανίστηκε να επανενεργοποιείται στην πλατφόρμα. Η τελευταία ανάρτηση του Τραμπ πριν από τον αποκλεισμό του έχει ημερομηνία 8 Ιανουαρίου 2021.

“Σε όλους όσοι με ρώτησαν, δεν θα πάω στην ορκωμοσία στις 20 Ιανουαρίου”, έγραφε η ανάρτηση.

Αυτή και μια άλλη ανάρτηση που έγραφε: “Οι 75.000.000 σπουδαίοι Αμερικανοί πατριώτες που με ψήφισαν, για την AMERICA FIRST, και το MAKE AMERICA GREAT AGAIN, θα έχουν μια γιγαντιαία φωνή για πολύ καιρό στο μέλλον. Δεν θα τους ασεβούν ή δεν θα τους συμπεριφερθούν άδικα με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή!!!!” αναφέρθηκε από το Twitter στις 8 Ιανουαρίου 2021 ως αιτιολογία για την απαγόρευση.

Το Twitter ανέφερε ότι ο Τραμπ απομακρύνθηκε από την πλατφόρμα για υποτιθέμενη “παραβίαση της πολιτικής για την εξύμνηση της βίας”.

“Μετά από προσεκτική εξέταση των πρόσφατων Tweets από τον λογαριασμό @realDonaldTrump και το πλαίσιο γύρω από αυτά -ιδιαίτερα το πώς λαμβάνονται και ερμηνεύονται εντός και εκτός Twitter- αναστείλαμε μόνιμα τον λογαριασμό λόγω του κινδύνου περαιτέρω υποκίνησης της βίας”, ανέφερε τότε η πλατφόρμα σε ανακοίνωσή της.

Τις τελευταίες ημέρες, το Twitter επανενεργοποίησε επίσης τους λογαριασμούς του Τζόρνταν Πίτερσον, της Κάθι Γκρίφιν και του σατιρικού χριστιανικού ιστότοπου Babylon Bee.

Ο Πίτερσον έχει εκφράσει στο παρελθόν προσωπικές διαφορές με τον Τραμπ. Ωστόσο, έχει εκφράσει την υποστήριξή του στην ελευθερία του λόγου του Τραμπ και στο να αφήσει τον λαό να αποφασίσει τι σκέφτεται για τον πρώην πρόεδρο αντί για τους συντονιστές περιεχομένου του Twitter.

“Πιθανότατα είναι καλύτερο να αποκαταστήσουμε και τον Τραμπ. Αφήστε τον να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει και αφήστε τον λαό να αποφασίσει. Ακριβώς στα ανοιχτά. Εκεί που πρέπει να αποφασίζονται τέτοια πράγματα”, έγραψε ο Πίτερσον.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε