Παρασκευή, 09 Δεκ, 2022
Το συγκρότημα Κοινοβουλίου του ΗΒ στο Λονδίνο, 31 Δεκ. 2020. (Niklas Halle'n/AFP μέσω Getty Images)

Το Βρετανικό Κοινοβούλιο ανακηρύσσει ομόφωνα ότι το κινεζικό καθεστώς διαπράττει γενοκτονία στην Σιντζιάνγκ

Το Βρετανικό Κοινοβούλιο στις 22 Απριλίου πέρασε ομόφωνα μια μη δεσμευτική νομοθετική πράξη που ανακηρύσσει ότι οι Ουιγούροι μουσουλμάνοι και άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας υποφέρουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία, και κάλεσε την βρετανική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει διεθνείς νόμους για να επιτύχει τον τερματισμό τους.

Αυτό κάνει το Βρετανικό Κοινοβούλιο το τρίτο νομοθετικό σώμα στον κόσμο – μετά τον Καναδά και την Ολλανδία – που εγκρίνει ψηφίσμα το οποίο ονομάζει την μεταχείριση των Ουιγούρων μουσουλμάνων στην Σιντζιάνγκ «γενοκτονία».

Η αμερικανική κυβέρνηση τον Ιανουάριο επίσης δήλωσε ότι το κινεζικό καθεστώς έχει διαπράξει «γενοκτονία» και «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» κατά Ουιγούρων μουσουλμάνων στην Σιντζιάνγκ, και η αμερικανική Βουλή στις 15 Απριλίου εισήγαγε ένα δικομματικό ψήφισμα που καταδικάζει την γενοκτονία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος κατά των Ουιγούρων και άλλων εθνοτικών μειονοτήτων.

Μέλη του Κοινοβουλίου ανέφεραν στοιχεία, όπως μαρτυρίες, για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, την μαζική παρακολούθηση, βιασμούς, εξαναγκασμό στείρωσης, και αφαίρεση οργάνων, και είπε ότι «είναι καιρός» για το Ηνωμένο Βασίλειο να δράσει.

Το ψήφισμα καλεί την βρετανική κυβέρνηση να «δράσει για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προς την Συνθήκη Πρόληψης και Τιμωρίας Γενοκτονίας και όλων των σχετικών οργάνων διεθνούς νόμου, για να το τερματίσει.»

Ο Γκαρνέ Ζενουά, Καναδός βουλευτής και μέλος της Διακοινοβουλευτικής Συμμαχίας για την Κίνα (IPAC), αποκάλεσε το ψήφισμα ορόσημο.

«Η σημερινή ψηφοφορία είναι ακόμα ένα ορόσημο στον μακρύ δρόμο για δικαιοσύνη για τους Ουιγούρους. Ένα ένα, δημοκρατικά κοινοβούλια ανά τον κόσμο αρχίζουν να αναγνωρίζουν ότι τα βάσανα των Ουιγούρων είναι μια κανονική γενοκτονία», ανέφερε το IPAC τα λόγια του Ζενουά, στο Τουίτερ.

Ο Μπένεντικτ Ρότζερς, συνιδρυτής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συντηρητικού Κόμματος Βρετανίας, την αποκάλεσε «μια πραγματικά σημαντική ημέρα».

Η Νουρσάτ Γκάνι, η Βρετανή βουλευτής που πρότεινε το ψήφισμα, είναι μία από τους πέντε Βρετανούς βουλευτές που έχουν υποστεί κυρώσεις από το κινεζικό καθεστώς επειδή μίλησαν δημοσίως για τις κακοποιήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Ουιγούρων στην Σιντζιάνγκ.

Στην διάρκεια της εξέτασης, ο βουλευτής σερ Τσάρλς Γουόκερ είπε ότι όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου πρέπει να πάρουν μια θέση.

«Όταν μια εθνική κυβέρνηση τιμωρεί ένα μέλος του Κοινοβουλίου σε αυτό το μέρος, αυτή η κυβέρνηση, αυτή η εθνική κυβέρνηση στην πραγματικότητα τιμωρεί όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου σε αυτό το μέρος, και είναι καθήκον όλων μας, όλων των 650 εξ ημών να γίνουμε ένα αυτήν την στιγμή», είπε στους βουλευτές ο Γουόκερ.

Η Γκάνι απάντησε λέγοντας ότι πιστεύει ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το Πεκίνο «τιμωρούν αυτήν την βουλή και της ζητούν να σταματήσει να εγείρει θέματα κακοποιήσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Σιντζιάνγκ», και «το γεγονός ότι είμαστε εδώ σήμερα και έχουμε αυτήν την συζήτηση δείχνει ότι οι κυρώσεις δεν δούλεψαν.»

Την ίδια μέρα, το Λιθουανικό Κοινοβούλιο επίσης συνήλθε για να εξετάσει στοιχεία κακοποιήσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμβαίνουν στην Σιντζιάνγκ.

 

Η Ισαμπέλ φαν Μπρούγκεν συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε