Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
Ο Τζον Λι, επικεφαλής γραμματέας του Χονγκ Κονγκ, μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Χονγκ Κονγκ, στις 6 Απριλίου 2022. (Lam Yik-Pool/Getty Images)

Το YouTube μπλοκάρει τον λογαριασμό του επόμενου ηγέτη του Χονγκ Κονγκ, επικαλούμενο τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Το YouTube έθεσε εκτός λειτουργίας το κανάλι του Τζον Λι Κα-τσιού, του μοναδικού υποψηφίου που διεξάγει προεκλογική εκστρατεία για την ανάδειξη του επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ, επικαλούμενο συμμόρφωση με τις αμερικανικές κυρώσεις.

Παρά την υποψηφιότητα χωρίς αντίπαλο, ο Λι άρχισε να προωθεί την εκστρατεία του στο YouTube και το Facebook. Όμως το YouTube, το οποίο διαχειρίζεται η Google, μπλόκαρε το κανάλι του υποψηφίου που υποστηρίζεται από το Πεκίνο στις 20 Απριλίου σε συμμόρφωση με τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Λι.

Η Google δήλωσε ότι «συμμορφώνεται με τους ισχύοντες νόμους περί κυρώσεων των ΗΠΑ και εφαρμόζει τις σχετικές πολιτικές στο πλαίσιο των όρων παροχής υπηρεσιών της», ανέφερε η South China Morning Post.

«Μετά από επανεξέταση και σύμφωνα με αυτές τις πολιτικές, τερματίσαμε το κανάλι Johnlee2022 στο YouTube», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Χονγκ Κονγκ Τζον Λι φτάνει στο προσωρινό του γραφείο στο Χονγκ Κονγκ στις 8 Απριλίου 2022. (Kin Cheung/AP Photo)

 

Ο Λι ήταν μεταξύ των περισσότερων από δώδεκα αξιωματούχων του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ουάσινγκτον το 2020 για τον ρόλο τους στην εφαρμογή ενός δρακόντειου νόμου περί εθνικής ασφάλειας, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από το Πεκίνο για να πατάξει τις διαμαρτυρίες στον οικονομικό κόμβο.

Ως κορυφαίος αξιωματούχος ασφαλείας της πόλης, ο Λι είχε προεδρεύσει σε μια καταστολή κατά των διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας το 2019 και επέβλεψε την εφαρμογή του νόμου ασφαλείας που επέβαλε το Πεκίνο ένα χρόνο αργότερα.

Τον Ιούνιο, το Πεκίνο διόρισε τον Λι στη δεύτερη υψηλότερη θέση του επικεφαλής ασφαλείας της πόλης, αποτελώντας τον πρώτο αξιωματούχο ασφαλείας που αναλαμβάνει αυτόν τον ρόλο. Παραιτήθηκε από τη θέση αυτή νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αφού ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του Χονγκ Κονγκ. Ως ο μόνος υποψήφιος που εγκρίθηκε από το Πεκίνο για να κατέβει στις εκλογές της 8ης Μαΐου, είναι βέβαιο ότι θα αναλάβει τον ρόλο αυτό.

Το γραφείο εκστρατείας του Λι εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση της Google, υποστηρίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι η καταγγελία «δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση την ισχυρή αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να διασφαλίζει την εθνική ασφάλεια».

Ένα μέλος της οικογένειας κλαίει και αποχαιρετά ένα βαν της φυλακής μετά την καταδίκη του αντικυβερνητικού διαδηλωτή Sin Ka-ho σε τέσσερα χρόνια για ταραχές, στο Χονγκ Κονγκ της Κίνας στις 15 Μαΐου 2020. (Tyrone Siu/Reuters)

 

Από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος περί εθνικής ασφάλειας τον Ιούνιο του 2020, δεκάδες προσωπικότητες που τάσσονται υπέρ της δημοκρατίας έχουν συλληφθεί ή καταδικαστεί, έχουν διαφύγει στο εξωτερικό ή έχουν εκφοβιστεί για να σιωπήσουν, ενώ οι διαδηλώσεις έχουν απαγορευτεί. Βάσει του νόμου, οι αρχές μπορούν να τιμωρούν με ισόβια κάθειρξη οτιδήποτε θεωρεί το Πεκίνο ως απόσχιση, ανατροπή, τρομοκρατία ή σύμπραξη με ξένες δυνάμεις.

Τα μέσα ενημέρωσης της πόλης έχουν επίσης στοχοποιηθεί. Μια εξέχουσα φιλοδημοκρατική εφημερίδα, η Apple Daily, τύπωσε την τελευταία της έκδοση τον Ιούνιο του 2021, μετά από επιδρομή στην έδρα της και τη δέσμευση των βασικών περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικών λογαριασμών της. Δύο άλλες, η Stand News και η Citizen News, αναγκάστηκαν επίσης να κλείσουν εν μέσω της καταστολής.

Η συνεχιζόμενη καταστολή των ελευθεριών στην πόλη από το Πεκίνο έχει προκαλέσει διεθνή καταδίκη.

«Οι διαφορές μεταξύ του Χονγκ Κονγκ και των πόλεων της ηπειρωτικής Κίνας συρρικνώνονται λόγω της συνεχιζόμενης καταστολής από τη ΛΔΚ [Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας]», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στις αρχές Απριλίου.

«Το Πεκίνο θα αναγκάσει τελικά πολλούς από τους καλύτερους και εξυπνότερους της πόλης να φύγουν, αμαυρώνοντας τη φήμη του Χονγκ Κονγκ και αποδυναμώνοντας την ανταγωνιστικότητά του», πρόσθεσε.

«Η θέση του Χονγκ Κονγκ ως ελεύθερο, παγκόσμιο οικονομικό κέντρο θα συνεχίσει να υποφέρει ως αποτέλεσμα».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε