Παρασκευή, 12 Απρ, 2024
Η σημαία της Ένωσης και η σημαία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, στις 2 Μαρτίου 2015. (Arthur Edwards/The Sun/PA Media)

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου κόβει χρηματοδότηση προς Κινέζικο οργανισμό

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε να περικόψει τη χρηματοδότησή του προς το Κέντρο Μεγάλης Βρετανίας-Κίνας (GBCC), όπως αναφέρθηκε την Πέμπτη.

Το περιοδικό The Spectator επικαλέστηκε ανακοίνωση του Γραφείου Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης (FCDO), το οποίο επιβεβαίωσε την απόφαση, επικαλούμενο οικονομικούς λόγους.

Το GBCC επιβεβαίωσε αργότερα ότι δεν έλαβε επίσημη κοινοποίηση της απόφασης.

Το GBCC ιδρύθηκε το 1974 και είναι ένας μη-υπουργικός δημόσιος οργανισμός που χρηματοδοτείται από το FCDO και εργάζεται για την ενίσχυση των σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου-Κίνας με τη διαμεσολάβηση για τη διεξαγωγή διαλόγων μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου των νομικών, των δικαστικών και ακαδημαϊκών τομέων με τους αντίστοιχους κινέζους θεσμούς.

Το GBCC χρηματοδοτείται κυρίως μέσω της επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας από το FCDO, την Ευρωπαϊκή Ένωση και διμερείς δωρητές, καθώς και μέσω εταιρικής χορηγίας.

Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του κέντρου (pdf), που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2021, η επιχορήγηση του FCDO προς το GBCC έχει επιβεβαιωθεί στις 500.000 λίρες Αγγλίας (603.000 δολάρια) για το οικονομικό έτος 2021-2022.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι η επιχορήγηση θα καλύψει το 61% των προϋπολογισμένων βασικών λειτουργικών δαπανών του GBCC, ενώ το υπόλοιπο θα καλυφθεί από «έσοδα από εξωτερικά χρηματοδοτούμενα έργα και χορηγίες και, αν χρειαστεί, από το αποθεματικό».

Στις 30 Ιουνίου, η εφημερίδα The Spectator επικαλέστηκε δήλωση του FCDO, επιβεβαιώνοντας ότι αποφάσισε να σταματήσει τη χρηματοδότηση του GBCC.

«Λόγω του τρέχοντος δημοσιονομικού κλίματος, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας, πήραμε την απόφαση να τερματίσουμε τη χρηματοδότηση του GBCC», αναφέρει στην ανακοίνωση του FCDO.

«Επαναπροσδιορίζουμε τον προϋπολογισμό της βοήθειας για να δώσουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο μεγαλύτερο έλεγχο για το πώς ακριβώς δαπανάται ο προϋπολογισμός στις βασικές μας προτεραιότητες που αφορούν τη στήριξη των γυναικών και των κοριτσιών, τις ειλικρινείς και αξιόπιστες επενδύσεις και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», προστίθεται.

Σε email προς την Epoch Times στις 4 Ιουλίου, το GBCC δήλωσε ότι δεν είχε λάβει καμία επίσημη ειδοποίηση που να αναφέρει ότι η χρηματοδότηση του FCDO έχει σταματήσει ή πότε θα σταματήσει.

Η απόφαση του FCDO έρχεται καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει «τις πληθωριστικές πιέσεις που επιδεινώθηκαν λόγω Covid και του πολέμου στην Ουκρανία». Η απόφαση έρχεται επίσης μετά την προειδοποίηση της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας προς το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς να μην προβεί σε «καταστροφικό λάθος υπολογισμό» εισβάλλοντας στην Ταϊβάν.

Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη την Τετάρτη, η Τρας είπε ότι το Πεκίνο κινδυνεύει να κάνει το ίδιο λάθος που έκανε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Καλώντας τον Απρίλιο τη συμμαχία να βοηθήσει την Ταϊβάν να υπερασπιστεί τα εδάφη της , η υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι ο ελεύθερος κόσμος πρέπει επίσης να «αναγνωρίσει τον αυξανόμενο ρόλο που παίζει η οικονομία ως προς την ασφάλεια», κατονομάζοντας τη Ρωσία και την Κίνα.

Προειδοποίησε ότι η οικονομική και στρατιωτική άνοδος της Κίνας τα τελευταία 40 χρόνια θα φτάσει σε αδιέξοδο, εκτός εάν το κυβερνών καθεστώς παίξει «με τους κανόνες».

Την Τετάρτη το ΝΑΤΟ ονόμασε για πρώτη φορά την Κίνα ως μια από τις, στρατηγικά, χώρες-ανταγωνιστές του ΝΑΤΟ – χώρες που αμφισβητούν τα «συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες» της συμμαχίας και «επιδιώκουν να υπονομεύσουν τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες».

Το FCDO δεν απάντησε στο αίτημα της Epoch Times για σχολιασμό.

Το δημοσίευμα έχει ενημερωθεί με την απάντηση του GBCC.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε