Άτομα και οντότητες που βοηθούν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατικής ομάδας Χεζμπολάχ υπέστησαν κυρώσεις από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στις 28 Μαρτίου.
Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών (OFAC) των ΗΠΑ «ορίζει πέντε άτομα και τρεις συνδεδεμένες εταιρείες που εμπλέκονται σε ένα δίκτυο αποφυγής κυρώσεων με έδρα τον Λίβανο που υποστηρίζει τη χρηματοοικονομική ομάδα της Χεζμπολάχ», ανέφερε η υπηρεσία σε δήλωση στις 28 Μαρτίου.
Η Χεζμπολάχ, γνωστή και ως Χιζμπολάχ, είναι μια τρομοκρατική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν, με έδρα τον Λίβανο. Μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023, η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει χιλιάδες ρουκέτες και όλμους στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, «η ομάδα χρηματοδότησης της Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί εταιρείες-μέτωπα για να δημιουργήσει έσοδα εκατομμυρίων δολαρίων για τη Χεζμπολάχ και να υποστηρίξει τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της ομάδας».
Η ομάδα διαχειρίζεται πολλά εμπορικά έργα και δίκτυα λαθρεμπορίου πετρελαίου για να δημιουργήσει έσοδα, τα οποία τελικά μεταφέρονται στη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό γίνεται συνήθως σε συνδυασμό με τη Δύναμη Quds του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC-QF).
Τα άτομα και οι εταιρείες που έχει κυρώσει η OFAC διευκολύνουν και αποκρύπτουν τις πωλήσεις πετρελαίου για το IRGC-QF και προσφέρουν στην τρομοκρατική ομάδα πρόσβαση σε επίσημα οικονομικά συστήματα.
Για παράδειγμα, μία από τις εταιρείες στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις είναι η Ravee SARL, μια λιβανέζικη επιχείρηση «που στοχεύει να δημιουργήσει κέρδη για τη Χεζμπολάχ από εμπορικές συμφωνίες που σχετίζονται με κτηνιατρικά προϊόντα», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών.
Ένα άτομο στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις, ο Μαχασίν Μαχμούντ Μουρτάντα, είναι «εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης πολλών εταιρειών που σχετίζονται με εμπορικές επενδύσεις της Χεζμπολάχ», ανέφερε.
Με τις νέες κυρώσεις, όλη η περιουσία των κατονομαζόμενων ατόμων και εταιρειών που βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες «παγώνει και πρέπει να αναφέρεται στην OFAC», ανέφερε η υπηρεσία. Απαγορεύεται στους πολίτες των ΗΠΑ να συμμετέχουν σε οποιεσδήποτε συναλλαγές που αφορούν τα άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις.
«Οι παραβιάσεις των κυρώσεων των ΗΠΑ μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την επιβολή αστικών ή ποινικών κυρώσεων σε Αμερικανούς και ξένους. Η OFAC μπορεί να επιβάλει αστικές κυρώσεις για παραβιάσεις των κυρώσεων», ανέφερε η υπηρεσία.
Ο αναπληρωτής υφυπουργός Οικονομικών για την Τρομοκρατία και τις Χρηματοοικονομικές Πληροφορίες Μπράντλεϊ Τ. Σμιθ είπε ότι οι τελευταίες ενέργειες της OFAC στοχεύουν «να αποκαλύψουν και να διαταράξουν τα σχέδια που χρηματοδοτούν την τρομοκρατική βία της Χεζμπολάχ εναντίον του λιβανικού λαού και των γειτόνων τους».
«Αυτά τα δίκτυα φοροδιαφυγής ενισχύουν το Ιράν και την αντιπρόσωπό του τη Χεζμπολάχ και υπονομεύουν τις θαρραλέες προσπάθειες του λιβανικού λαού να οικοδομήσει έναν Λίβανο για όλους τους πολίτες του», είπε.
Διατάραξη της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε παλαιότερα επιβάλει κυρώσεις σε οντότητες για βοήθεια της Χεζμπολάχ.
Το 2021, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε κυρώσεις σε πολλούς Κινέζους υπηκόους και οντότητες για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατικής ομάδας.
Πολλές από τις εταιρείες είχαν έδρα στο Χονγκ Κονγκ και ανήκαν άμεσα ή έμμεσα στον Μορτέζα Μινάγιε Χασέμι, έναν Ιρανό επιχειρηματία που ζούσε στην Κίνα, ο οποίος ήταν στη λίστα κυρώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και κατηγορήθηκε ότι χρηματοδότησε το IRGC-QF.
Ο Χασέμι ξέπλυνε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια μέσω συναλλάγματος και πωλήσεων χρυσού, μεταφέροντας τα χρήματα στο IRGC-QF και τη Χεζμπολάχ, ανέφερε τότε το υπουργείο.
Πέρυσι, ένας Λιβανέζος ομολόγησε την ενοχή του για παράκαμψη των κυρώσεων των ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ.
Το άτομο κατηγορήθηκε ότι εξανάγκασε ένα άτομο να ρευστοποιήσει ακίνητα στο Μίσιγκαν και να μεταφέρει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στον Λίβανο χωρίς τις απαραίτητες άδειες.
Το Ισραήλ στοχεύει επίσης τα οικονομικά κανάλια της Χεζμπολάχ για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατική ομάδα εν μέσω της σύγκρουσής της με τη Χαμάς.
Τον Οκτώβριο του 2024, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) έπληξαν παρακλάδια της ένωσης Al-Qard Al-Hasan —που έχει υποστεί κυρώσεις των ΗΠΑ— στη Βηρυτό μέσω πολλαπλών επιδρομών.
Αυτή η ομάδα βοήθησε τη Χεζμπολάχ να αποθηκεύσει κεφάλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις τρομοκρατικές της επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον IDF. Η Χεζμπολάχ φέρεται να χρησιμοποίησε την οργάνωση για να αγοράσει όπλα και εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων, να πληρώσει μισθούς των μελών της και να διεξάγει τρομοκρατικές δραστηριότητες.
Εν τω μεταξύ, η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ εντάθηκε πρόσφατα όταν ο στρατός του εβραϊκού κράτους πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό στις 28 Μαρτίου. Αυτή ήταν η πρώτη επίθεση στην πρωτεύουσα του Λιβάνου αφού το Ισραήλ και η τρομοκρατική ομάδα συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός τον Νοέμβριο.
Το χτύπημα είχε στόχο μια τοποθεσία αποθήκευσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Χεζμπολάχ, είπε ο στρατός, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά την εκτόξευση ρουκετών στο Ισραήλ από τον Λίβανο νωρίτερα το πρωί «κατά κατάφωρη παραβίαση των συμφωνιών μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου».