Τρίτη, 22 Ιούλ, 2025
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φτάνει για να εκφωνήσει ομιλία στο εργοστάσιο U.S. Steel Corporation - Irvin Works στο West Mifflin της Πολιτείας, στις 30 Μαΐου 2025. Madalina Vasiliu/The Epoch Times

Το ζήτημα των σπάνιων γαιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας λύθηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Σι

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα πως το ζήτημα των κινεζικών περιορισμών στις εξαγωγές σπάνιων γαιών έχει πλέον επιλυθεί, μετά από απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία με τον Kινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ το πρωί της Πέμπτης. Σύμφωνα με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο πρόεδρος Τραμπ ανέφερε πως η συζήτηση ήταν «πολύ καλή» και ότι οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν σε «ορισμένες από τις λεπτομέρειες» της εμπορικής συμφωνίας που επετεύχθη πρόσφατα στη Γενεύη, τον προηγούμενο μήνα.

Η είδηση έρχεται σε συνέχεια των πρόσφατων εντάσεων που είχαν προκύψει λόγω των κινέζικων περιορισμών στις εξαγωγές σπάνιων γαιών, κρίσιμων ορυκτών τα οποία αποτελούν βασικό συστατικό για τις σύγχρονες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της αμυντικής βιομηχανίας, των ΑΠΕ και των ηλεκτρονικών. Η Κίνα, ως κυριότερος παραγωγός σε παγκόσμιο επίπεδο, είχε μειώσει δραστικά τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ στο πλαίσιο εμπορικής αντιπαράθεσης, προκαλώντας ανησυχίες τόσο στον βιομηχανικό όσο και στον κυβερνητικό τομέα των ΗΠΑ.

«Ήταν μια πολύ εποικοδομητική και φιλική συζήτηση με τον πρόεδρο Σι, κατά την οποία εξετάσαμε κάποιες λεπτομέρειες της εμπορικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Γενεύη», ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας ότι το ζήτημα των σπάνιων γαιών πλέον οδεύει προς οριστική λύση. Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι δέχθηκε πρόσκληση από τον Kινέζο ομόλογό του να επισκεφθεί το Πεκίνο, κάτι το οποίο ενδέχεται να επηρεάσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις στα προσεχή διαπραγματευτικά βήματα.

Oil-painting-ntdtv

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η συμφωνία που διαμορφώθηκε στη Γενεύη τον Μάιο έβαλε τα θεμέλια για αποκλιμάκωση της εμπορικής κόντρας ΗΠΑ-Κίνας, ωστόσο πτυχές όπως οι σπάνιες γαίες είχαν μείνει εκκρεμείς μέχρι την πρόσφατη παρέμβαση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Οι ΗΠΑ παραμένουν εξαιρετικά εξαρτημένες από τις κινέζικες εισαγωγές σπάνιων γαιών, γεγονός που είχε πυροδοτήσει συζητήσεις εντός της Ουάσιγκτον για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και διαφοροποίηση των προμηθειών.

Από κινεζικής πλευράς, η διάθεση να βρεθεί λύση στο θέμα εκφράστηκε με την πρόσκληση προς τον Aμερικανό πρόεδρο για επίσκεψη στο Πεκίνο. Τον προηγούμενο μήνα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, είχε καταγραφεί πρόοδος ως προς τις τελωνειακές ρυθμίσεις και το άνοιγμα αγορών, με τις δύο πλευρές να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για συνολικότερη εξομάλυνση των εμπορικών σχέσεων.

Αναλύσεις εκτιμούν ότι η άρση των περιορισμών μπορεί να αποτρέψει ελλείψεις σε κρίσιμες αλυσίδες παραγωγής στις ΗΠΑ, καθώς οι σπάνιες γαίες χρησιμοποιούνται εκτεταμένα στην κατασκευή ηλεκτρονικών, αυτόνομων οχημάτων, συστημάτων άμυνας αλλά και πράσινων τεχνολογιών. Αντίστοιχα, το Πεκίνο διατηρεί την επιρροή του ως αναντικατάστατος παγκόσμιος παίκτης στον τομέα αυτό, αλλά αποφεύγει να διογκώσει περαιτέρω την εμπορική διένεξη, επιδιώκοντας σταθερότητα και συνέχιση της οικονομικής συνεργασίας.

Για τους αμερικανούς βιομηχάνους και στρατηγικούς αναλυτές, η επίλυση του ζητήματος θεωρείται καίριας σημασίας όσον αφορά τη διατήρηση της τεχνολογικής πρωτοπορίας αλλά και της εθνικής ασφάλειας. Η πρόσφατη προσέγγιση σε επίπεδο κορυφής ενδέχεται να λειτουργήσει ως παράδειγμα επίλυσης διαφορών και στα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα του διμερούς εμπορίου, όπως τα τέλη στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου ή τη μεταφορά τεχνολογίας.

Συνοψίζοντας, η ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ για την επίλυση του ζητήματος των σπάνιων γαιών και η επικείμενη πιθανή επίσκεψη του στο Πεκίνο σηματοδοτούν ένα νέο στάδιο στις αμερικανοκινεζικές σχέσεις, με έμφαση στην αποκλιμάκωση των εντάσεων και την εξεύρεση πρακτικών λύσεων σε θέματα στρατηγικής σημασίας. Η εξέλιξη αυτή μένει να αποδειχθεί αν θα αποτελέσει βάση για μια πιο σταθερή και προβλέψιμη εμπορική σχέση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε