Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Ένας άνδρας περπατάει μπροστά από την είσοδο του δίγλωσσου Λυκείου της Μπουέα, πρωτεύουσας του νοτιοδυτικού Καμερούν, μιας από τις δύο περιοχές της χώρας που βρίσκονται στη δίνη μιας βίαιης κρίσης, στις 24 Σεπτεμβρίου 2019. (Reinnier Kaze/AFP μέσω Getty Images)

Τουλάχιστον 32 χωρικοί σφαγιάστηκαν σε άλλη μια εθνοτική επίθεση στο Καμερούν

Οι υποβόσκουσες εντάσεις γύρω από την ιδιοκτησία ενός εύφορου κομματιού γης μεταξύ δύο αντιμαχόμενων κοινοτήτων στην απομακρυσμένη περιοχή Ακγουάγια στο νοτιοδυτικό Καμερούν, μετατράπηκαν σε άλλο ένα λουτρό αίματος στις 25 Ιουνίου.

Ο Φέρντιναντ Αντάουα Ουγκμπέ δεν έζησε ποτέ για να δει τη φυτεία κακάο που σχεδίαζε να στήσει στην αμφισβητούμενη εύφορη γεωργική γη Ουφάμπε, στο χωριό Μπακίντζαου που ήταν η πατρίδα του.

Ο 40χρονος επιχειρηματίας σκοτώθηκε μαζί με περισσότερους από 30 άλλους, όταν μια ομάδα ένοπλων ληστών, που φέρεται να είχε προσλάβει ο αντίπαλος Ολίτις της κοινότητας Μάβας, εισέβαλε στο χωριό του.

Εικονίζονται τα συντρίμμια ενός καμένου αυτοκινήτου, το οποίο φέρεται να καταστράφηκε από αυτονομιστές μαχητές σε πρόσφατη επίθεση, καθώς ένας στρατιώτης (Α) περιπολεί στην άκρη της εγκαταλελειμμένης αγοράς στην πλειοψηφικά αγγλόφωνη νοτιοδυτική επαρχία στην Μπουέα του Καμερούν, στις 3 Οκτωβρίου 2018. (Marco Longer/AFP via Getty Images)

 

«Υποσχέθηκε να έρθει να με δει τον Αύγουστο, ώστε να οριστικοποιήσουμε τα σχέδιά μας για τη δημιουργία μιας φάρμας κακάο σε αυτή την εύφορη γη», δήλωσε τηλεφωνικά στην Epoch Times ένας αδελφός του εκλιπόντος, ο οποίος επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του για το φόβο αντιποίνων.

«Γέμισα με πολύ θυμό και εκδίκηση όταν έμαθα για τον θάνατό του», είπε.

«Έκλαψα σαν μωρό, βλέποντας τον αδελφό μου να κείτεται στο πάτωμα άψυχος. Κάποιος που ήταν γεμάτος ζωή και χαρά. Οι επιτιθέμενοι έκαιγαν τα πάντα, πυροβολώντας ανεξέλεγκτα».

Μια γυναίκα στέκεται έξω από τον κοιτώνα ενός σχολείου, ο οποίος πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Μπαφούτ, στη βορειοδυτική αγγλόφωνη περιοχή του Καμερούν, στις 15 Νοεμβρίου 2017. (AFP μέσω Getty Images)

 

Τα τελευταία χρόνια, οι Μπακιντζάου και οι Ολίτις του Μάβας -δύο κοινότητες που βρίσκονται στην περιοχή Ακγουάγια στο νοτιοδυτικό Καμερούν- διεκδίκησαν και οι δύο την ιδιοκτησία του Ουφάμπε.

Αλλά οι τελευταίες διαμάχες έγιναν ξαφνικά βίαιες εξαιτίας του μαίνεται πολέμου απόσχισης στην περιοχή.

Η βία έχει σπαράξει τις δύο αγγλόφωνες βορειοδυτικές και νοτιοδυτικές περιοχές του Καμερούν από τότε που δικηγόροι και εκπαιδευτικοί κατέβηκαν σε απεργία το 2016 σε ειρηνική διαμαρτυρία εναντίον μιας κυβέρνησης που κατηγορούν ότι προσπαθεί να εξαφανίσει τις πολιτιστικές αξίες της κοινότητας.

Δηλαδή το Κοινό Δίκαιο και το αγγλοσαξονικό υποσύστημα εκπαίδευσης.

Ο στρατός του Καμερούν κατηγόρησε τους αγγλόφωνους αυτονομιστές ότι οργάνωσαν τη σφαγή.

Σε μια δήλωση τύπου στις 28 Ιουνίου ο εκπρόσωπος του στρατού Ατονφάκ Σερτζ δήλωσε ότι περίπου 100 βαριά οπλισμένοι αυτονομιστές εισέβαλαν στο σπίτι ενός εκλεγμένου αντιπροσώπου, όπου είχαν συγκεντρωθεί αρκετοί άνθρωποι για οικογενειακή κηδεία, και αμέσως άρχισαν να πυροβολούν το πλήθος.

«Κατά τη διαδικασία, έβαλαν φωτιά στο σπίτι του -μαζί με το φέρετρο που περιείχε τη σορό του αδελφού του λαϊκού εκπροσώπου- πριν υποχωρήσουν υπό την πίεση των δυνάμεων άμυνας και ασφάλειας που μόλις είχαν φτάσει [στο σημείο] για να επέμβουν», έγραψε ο Ατονφάκ.

Αλλά αυτό δεν στάθηκε ικανό να σταματήσει τους εξαγριωμένους νεαρούς από το να επιτεθούν στο τοπικό φυλάκιο της χωροφυλακής, καθώς και να ισοπεδώσουν 50 σπίτια και ένα τοπικό κέντρο υγείας.

Τουλάχιστον 32 κάτοικοι του χωριού, ανάμεσά τους πέντε Νιγηριανοί, είτε πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση, είτε σφαγιάστηκαν, είτε κάηκαν ζωντανοί, ενώ αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν.

«Συντετριμμένοι και εξοργισμένοι, οι κάτοικοι του χωριού βγήκαν μαζικά και σε μια αυθόρμητη εξέγερση, για να ανταποδώσουν άγρια με τον δικό τους τρόπο την επίθεση της τρομοκρατικής ορδής, η οποία τελικά υποχώρησε στα γύρω δάση», δήλωσε ο Σερτζ.

Τέσσερις από τους επιτιθέμενους σκοτώθηκαν, ενώ «αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν και διέφυγαν», σύμφωνα με τον Ατονφάκ.

Πρόσθεσε ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα έχουν διατηρηθεί σε «υψηλό συναγερμό» στην περιοχή, προκειμένου να αποτραπούν νέες επιθέσεις, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις έρευνας για τον εντοπισμό των δραστών.

Ένας τοπικός αρχηγός της περιοχής, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί για λόγους ασφαλείας, επιβεβαίωσε ότι πριν από την επίθεση στο χωριό Μπακίντζαου, είχαν κυκλοφορήσει φήμες για το σχέδιο του γειτονικού Ολίτις Μάβας «να χρησιμοποιήσει ένοπλους αυτονομιστές για να επιτεθεί στο χωριό».

Οι επιτιθέμενοι υπόσχονται να επιστρέψουν

«Στις 29 Απριλίου, οι Ολίτις του Μάβας επιτέθηκαν σε αγρότες του Μπακίντζαου στο ίδιο κομμάτι γης και σκότωσαν τρεις και τραυμάτισαν άλλους δύο», δήλωσε η τοπική αρχή στην Epoch Times σε τηλεφωνική επικοινωνία.

Είπε ότι πολλοί χωρικοί εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τις συγκρούσεις της 25ης Ιουνίου.

«Οι νεκροί θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους. Ορισμένα από τα πτώματα πετάχτηκαν σε λάκκους», δήλωσε στην Epoch Times.

«Ολόκληρο το χωριό έχει ερημώσει. Υπάρχουν φήμες ότι οι εισβολείς υποσχέθηκαν να επιστρέψουν και να τελειώσουν τη δουλειά που μόλις ξεκίνησαν».

Οι ηγέτες των αγγλόφωνων αποσχιστικών κινημάτων δεν απάντησαν στο αίτημα της Epoch Times να σχολιάσουν τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον των μαχητών τους.

Η υποτιθέμενη πρόσληψη αγγλόφωνων αυτονομιστών μαχητών για επιθέσεις εκδίκησης από αντίπαλα χωριά είναι νέα και σηματοδοτεί μια ζοφερή τροπή σε μια σύγκρουση που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 6.000 ανθρώπων, τον εκτοπισμό σχεδόν ενός εκατομμυρίου και τη στέρηση της εκπαίδευσης εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών.

Οι δολοφονίες έρχονται εν μέσω της δημοσίευσης έκθεσης του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που κατηγορεί τους αντάρτες για σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων.

Σε μια έκθεση της 27ης Ιουνίου, η ομάδα δικαιωμάτων κατηγόρησε τους αντάρτες -οι οποίοι ισχυρίζονται ότι αγωνίζονται για την απελευθέρωση των αγγλόφωνων Καμερουνέζων- ότι απήγαγαν, τρομοκρατούν και σκοτώνουν αμάχους σε όλες τις αγγλόφωνες περιοχές, χωρίς «προφανή φόβο ότι θα λογοδοτήσουν είτε στους ίδιους τους ηγέτες τους είτε στις αστυνομικές αρχές του Καμερούν».

«Οι επιθέσεις συνεχίζονται, και αυτό αποτελεί μέρος του ευρύτερου μοτίβου καταχρήσεων από αυτονομιστές μαχητές σε όλες τις αγγλόφωνες περιοχές», δήλωσε η Ιλάρια Αλεγκρόζι, ανώτερη ερευνήτρια της Κεντρικής Αφρικής στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Epoch Times σε ένα κείμενο.

«Παράνομες δολοφονίες, βασανιστήρια, απαγωγές και επιθέσεις κατά της εκπαίδευσης -αυτά είναι τα είδη των καταχρήσεων που καταγράψαμε στην τελευταία μας έκθεση», ανέφερε η ίδια.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις επιθέσεις κατά της εκπαίδευσης, μαθητές, εκπαιδευτικοί και σχολεία στοχοποιούνται και οι επιθέσεις αυτές στερούν από μια ολόκληρη γενιά παιδιών το θεμελιώδες δικαίωμά τους στην εκπαίδευση».

Οι κυβερνητικές δυνάμεις διεξάγουν επίσης «βίαιες επιχειρήσεις κατά των εξεγέρσεων» σε όλες τις περιοχές από το 2017.

«Αυτοί [οι στρατιώτες της κυβέρνησης του Καμερούν] έχουν διαπράξει μια σειρά από πολύ σοβαρές καταχρήσεις: κάψιμο χωριών, καταστροφή περιουσιών, δολοφονίες αμάχων, βασανιστήρια και αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις, ακόμη και σεξουαλική βία», δήλωσε η Αλεγκρόζι στην Epoch Times.

Σε ένα τέτοιο «κλίμα ατιμωρησίας», η ίδια επιμένει ότι απαιτείται δικαιοσύνη για να διασφαλιστεί η απόδοση ευθυνών για αυτές τις επιθέσεις.

«Η επιδίωξη της στρατιωτικής λύσης δεν θα επιλύσει το πρόβλημα. Η κρίση είναι πιθανό να συνεχιστεί, εκτός εάν ο δρόμος της δικαιοσύνης αναληφθεί από τις αρχές, αλλά και από τους αυτονομιστές μαχητές, οι οποίοι πρέπει να σταματήσουν να διαπράττουν επιθέσεις κατά των αμάχων», δήλωσε η Αλεγκρόζι.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε