Τετάρτη, 30 Απρ, 2025
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. (Travis Gillmore/The Epoch Times)

Τραμπ: Κοντά στην υλοποίηση εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ και Ινδία

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και θα μπορούσαν να αποφέρουν θετικά αποτελέσματα για τη μείωση των εμπορικών φραγμών και των δασμών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Ινδία για εμπορικά θέματα και δασμούς, εκφράζοντας την πεποίθησή του πως οι συζητήσεις θα οδηγήσουν σε συμφωνία, την ώρα που η κυβέρνησή του επιδιώκει στρατηγική αναδιάταξη για την αποκλιμάκωση των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων.

Ο Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ανέφερε ότι η Ινδία «προχωρά καλά» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία. Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι έχουν θετικά αποτελέσματα.

Κατά τους πρώτους τρεις μήνες της θητείας του, ο Αμερικανός πρόεδρος επεδίωξε να αναδιαμορφώσει τις εμπορικές συμφωνίες των ΗΠΑ, επιβάλλοντας αμοιβαίους δασμούς διαφόρων επιπέδων σε όλες τις εισαγωγές. Στη συνέχεια, προχώρησε σε τρίμηνη αναστολή των δασμών για να δοθεί χρόνος σε διαπραγματεύσεις, διατηρώντας όμως βασικό δασμό 10% για τις περισσότερες χώρες.

Μετά από εβδομάδες παρασκηνιακών επαφών, η Ινδία αναδεικνύεται ως βασικός σύμμαχος της νέας εμπορικής στρατηγικής του Τραμπ. Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσσεντ, κατά την ενημέρωση Τύπου στον Λευκό Οίκο, σημειώνοντας ότι η Ινδία ενδέχεται να είναι μία από τις πρώτες χώρες που θα καταλήξουν σε νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Ο Μπέσσεντ ανέφερε πως οι Ασιάτες εμπορικοί εταίροι της Αμερικής είναι οι πιο πρόθυμοι να προχωρήσουν σε συμφωνίες και υπογράμμισε ότι η εμπορική στρατηγική της Ινδίας είναι πιο διαχειρίσιμη συγκριτικά με αυτή άλλων χωρών που εφαρμόζουν έμμεσους περιορισμούς. Όπως επεσήμανε, τα μη δασμολογικά εμπόδια μπορούν να είναι «πιο ύπουλα και δύσκολα ανιχνεύσιμα», προσθέτοντας ότι η Ινδία, έχοντας ανακοινώσει τους δασμούς της, είναι πιο εύκολος διαπραγματευτικός εταίρος.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ντ. Βανς, επισκέφθηκε την Ινδία την προηγούμενη εβδομάδα για συνομιλίες με τον Μόντι, μεταξύ άλλων και για τον προτεινόμενο δασμό 26% σε ινδικά προϊόντα. Ο Μπέσσεντ δήλωσε ότι εκτιμά πως οι δύο ηγέτες σημείωσαν σημαντική πρόοδο και δεν απέκλεισε επικείμενες ανακοινώσεις για εμπορική συμφωνία με την Ινδία. Επίσης, ανέφερε πρόοδο και στις συνομιλίες με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Οι εμπορικές πολιτικές του Τραμπ υπό το δόγμα «Πρώτα η Αμερική» έχουν προκαλέσει έντονες διακυμάνσεις στις παγκόσμιες χρηματαγορές. Στις 2 Απριλίου, ο Τραμπ κήρυξε εθνική εμπορική έκτακτη ανάγκη και επέβαλε δασμούς από 10% έως 50% ανάλογα με τη χώρα. Η Κίνα απάντησε με αντίμετρα, γεγονός που οδήγησε σε έναν δασμολογικό «πόλεμο» και τελικά στην επιβολή δασμών 145% στα περισσότερα κινεζικά προϊόντα.

Στις 9 Απριλίου, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή των αμοιβαίων δασμών για 90 ημέρες για όλες τις χώρες πλην της Κίνας.

Η ινδική στρατηγική στις διαπραγματεύσεις αποδίδεται τόσο στην αναγκαιότητα όσο και στις ευκαιρίες, καθώς το διμερές εμπόριο ξεπέρασε τα 129 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, με την Ινδία να έχει πλεόνασμα 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Ινδία, η οποία βασίζεται σε εξαγωγές ηλεκτρονικών, θαλασσινών, κοσμημάτων και πολύτιμων λίθων στις ΗΠΑ, εμφανίζεται έτοιμη να προσφέρει παραχωρήσεις για να περιορίσει τις επιπτώσεις των δασμών.

Ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει παλαιότερα την Ινδία «βασιλιά των δασμών», ωστόσο η χώρα έχει ήδη μειώσει τους δασμούς σε ορισμένα αμερικανικά προϊόντα, όπως το ουίσκι μπέρμπον και τις μοτοσικλέτες Harley-Davidson, ενώ έχει προσφέρει μειώσεις ύψους 23 δισ. δολαρίων σε ιατρικές συσκευές και αγροτικά προϊόντα.

Η είδηση για πιθανή συμφωνία έρχεται μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Μόντι στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο, με αντικείμενο την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου στα 500 δισ. δολάρια έως το 2030. Το σχέδιο, γνωστό ως «Mission 500», περιλαμβάνει άρση εμποδίων όπως είναι οι αυστηρές απαιτήσεις δοκιμών και πιστοποιήσεων, που περιορίζουν τις εξαγωγές χημικών και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στην Ινδία, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Ινδία.

Η διμερής συμφωνία αναφέρει ότι ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρωθυπουργός Μόντι δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν υψηλού επιπέδου συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, βιομηχανίας και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, με στόχο την προώθηση μιας διαρκούς εταιρικής σχέσης που εξυπηρετεί τις φιλοδοξίες των δύο λαών, ενισχύει το παγκόσμιο καλό και συμβάλλει σε έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό.

Ο Τραμπ επιδιώκει επίσης αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου και αμυντικού εξοπλισμού στην Ασία, ενώ οι Ινδοί αξιωματούχοι ενδιαφέρονται για ενισχυμένες επενδύσεις στη βιομηχανία ηλεκτρονικών και ημιαγωγών.

Καθώς και οι δύο χώρες επιχειρούν να δημιουργήσουν μια αλυσίδα εφοδιασμού που θα υποκαταστήσει την Κίνα, οι αναλυτές παρακολουθούν με ενδιαφέρον να δουν εάν η Ουάσιγκτον και το Νέο Δελχί θα καταφέρουν να ευθυγραμμίσουν τα συμφέροντά τους αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τις εσωτερικές οικονομικές προκλήσεις.

Του Travis Gillmore

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε