Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, εμφανίστηκε την Κυριακή να υποβαθμίζει τις έντονες αντιδράσεις των παγκόσμιων χρηματαγορών που προκάλεσε η ανακοίνωση νέων δασμών στις εισαγωγές, παρομοιάζοντας την οικονομική πολιτική του με τη λήψη «φαρμάκου» που, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αναγκαίο για τη «θεραπεία» της αμερικανικής οικονομίας.
«Μερικές φορές πρέπει να παίρνεις το φάρμακό σου για να γίνεις καλά», δήλωσε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της επιστροφής του στην Ουάσιγκτον με το προεδρικό αεροσκάφος, μετά από σαββατοκύριακο στο ιδιωτικό του θέρετρο στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα.
Η δήλωση αυτή ήρθε σε μια περίοδο αυξημένης αστάθειας στα διεθνή χρηματιστήρια, με τα ηλεκτρονικά συμβόλαια στις ΗΠΑ να προοιωνίζονται σημαντικές απώλειες για τη Γουόλ Στριτ και τις ασιατικές και ωκεάνιες αγορές να καταγράφουν απότομες πτώσεις.
Δασμοί και πολιτική «America First»
Οι εξελίξεις αυτές ήρθαν ως άμεση αντίδραση στην ανακοίνωση της κυβέρνησης Τραμπ για την επιβολή τελωνειακών δασμών ύψους τουλάχιστον 10% σε όλες τις εισαγωγές προϊόντων στις ΗΠΑ — μέτρο που αποτελεί συνέχεια της προστατευτικής εμπορικής πολιτικής που υιοθέτησε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος υπό το δόγμα «America First».
Παρά τις επικρίσεις από οικονομολόγους και χρηματοπιστωτικούς αναλυτές για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τέτοια μέτρα στην παγκόσμια οικονομία και στο εμπόριο, ο Τραμπ δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «πολύ πιο δυνατές» μετά την επιβολή των δασμών, ξεκαθαρίζοντας ότι η υποχώρηση των δεικτών στα χρηματιστήρια δεν ήταν στις προθέσεις του.
«Δεν θέλω την πτώση κανενός χρηματιστηρίου, όμως μερικές φορές πρέπει να παίρνεις το φάρμακό σου για να γίνεις καλά», επανέλαβε, αναφερόμενος εμμέσως στην εξάρτηση της αμερικανικής οικονομίας από τις εισαγωγές.
Εμπορικά ελλείμματα και διεθνείς σχέσεις
Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος υπερασπίστηκε την πολιτική του, λέγοντας ότι στόχος είναι η αντιμετώπιση των χρόνιων εμπορικών ελλειμμάτων των ΗΠΑ με χώρες όπως η Κίνα και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του προβλήματος είναι οι τελωνειακοί δασμοί», δήλωσε κατηγορηματικά.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μιας νέας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ — όπως πρότεινε πρόσφατα και ο επιχειρηματίας Ίλον Μασκ — ο Τραμπ απάντησε με έντονο ύφος ότι «η Ευρώπη έκανε περιουσία στην πλάτη μας και μας μεταχειρίστηκε πολύ άσχημα».
«Θέλουν να συζητήσουμε, αλλά δεν θα γίνει συζήτηση καθώς δεν μας δίνουν πολλά χρήματα σε ετήσια βάση» μέσω αγορών αμερικανικών προϊόντων, υποστήριξε, επιμένοντας ότι η Ευρώπη δεν προσφέρει ισοδύναμα οφέλη στις εμπορικές συναλλαγές.
Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είχε συνομιλίες με ηγέτες από την Ευρώπη, την Ασία και άλλες περιοχές, υποστηρίζοντας ότι «όλοι θέλουν απεγνωσμένα να κλείσουμε συμφωνία».
Αντιδράσεις και προβληματισμός
Η πολιτική δασμών του Τραμπ έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Υποστηρικτές του την βλέπουν ως αναγκαία παρέμβαση για την επαναφορά της βιομηχανίας και της απασχόλησης στις ΗΠΑ. Ωστόσο, επικριτές του προειδοποιούν για τον κίνδυνο ενός εμπορικού πολέμου, την αύξηση του κόστους για τους καταναλωτές και τη διατάραξη των εφοδιαστικών αλυσίδων.
Αναλυτές της αγοράς εκφράζουν ανησυχία για τη μακροπρόθεσμη επίπτωση των μέτρων, καθώς οι συνεχείς δασμολογικές εντάσεις ενδέχεται να μειώσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να περιορίσουν την ανάπτυξη σε διεθνές επίπεδο.