Παρασκευή, 09 Δεκ, 2022
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φτάνει στο Νότιο Περίβολο του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον, στις 24 Σεπτεμβρίου 2017. (Samira Bouaou / The Epoch Times)

Τραμπ: Στην Αμερική δεν υπάρχει πλέον ελευθερία του Τύπου

Ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέντευξή του το πρωί της Δευτέρας, επέκρινε το τοπίο των ΜΜΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες λέγοντας ότι δεν υπάρχει πλέον «ελευθερία του Τύπου».

Χρησιμοποιώντας την τρέχουσα συνοριακή κρίση ως παράδειγμα έλλειψης επαρκούς κάλυψης από τα ΜΜΕ, ο Τραμπ είπε ότι «αυτό δεν είναι ελευθεροτυπία», σε συνέντευξή του στο podcast της Λίζα Μπουθ το πρωί της Δευτέρας. «Με αυτά τα ΜΜΕ πρέπει να είμαστε πολύ, πολύ προσεκτικοί στο πως κινούμαστε, αλλά δεν καλύπτουν τα άσχημα γεγονότα αν αυτά προκαλούν ζημιά στους Δημοκρατικούς. Είναι εκπληκτικό. Ρίξτε μια ματιά στα νέα και στην τραγωδία που συμβαίνει στα σύνορα της χώρας, η κάλυψη δεν είναι ανάλογη».

Ο τέως πρόεδρος σχολίασε: «Αν κοιτάξετε το NBC, το ABC, το CBS, και φυσικά το CNN και το MSNBC, και δείτε –αν κοιτάξετε μερικά από αυτά τα δίκτυα– απλά δεν αναφέρουν τίποτα. Η κάλυψη είναι τόσο ελλιπής. Είναι εκπληκτικό. Και είναι ένα μεγάλο θέμα γιατί πρόκειται να καταστρέψει – πρόκειται να καταστρέψει τη χώρα μας».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Τραμπ κατέκρινε τις «ψεύτικες ειδήσεις» των ΜΜΕ, χρησιμοποιώντας αυτό τον υποτιμητικό όρο για να περιγράψει τα ειδησεογραφικά πρακτορεία που πίστευε ότι προωθούσαν συγκεκριμένες απόψεις που ήταν αντίθετες με τον ίδιο ή τις πολιτικές του, ενώ γενικά προωθούσαν τους αντιπάλους ή τους επικριτές του. Ο πρώην πρόεδρος άσκησε επίσης επανειλημμένα σκληρή κριτική στο MSNBC, στην New York Times και στο CNN – λέγοντας ότι αυτά τα Μέσα είναι ουσιαστικά παραρτήματα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο για χρόνια φωτορεπόρτερ της Getty, Τζον Μουρ, κάλεσε τον Μπάιντεν να επιτρέψει στους δημοσιογράφους να καταγράψουν πώς λειτουργούν οι εργαζόμενοι των τελωνείων και των συνόρων των ΗΠΑ (CBP) καθώς μαζικές εισροές παράνομων μεταναστών φτάνουν στα νότια σύνορα της χώρας.

«Ζητώ με σεβασμό από τα Τελωνεία και την Προστασία των Συνόρων των ΗΠΑ να σταματήσουν να εμποδίζουν την πρόσβαση των μέσων ενημέρωσης στις συνοριακές τους επιχειρήσεις», έγραψε ο Μουρ στο Twitter την Παρασκευή. «Έχω φωτογραφήσει το CBP υπό τον Μπους, τον Ομπάμα και τον Τραμπ, αλλά τώρα –δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης. Αυτές οι μακρινές εικόνες τραβήχτηκαν από τη μεξικανική πλευρά».

«Δεν έχει ξαναυπάρξει μια τέτοιου είδους πλήρης απαγόρευση της πρόσβασης των μέσων ενημέρωσης σε συνοριακές επιχειρήσεις του CBP», πρόσθεσε ο Μουρ σε άλλο σχόλιο του στο Twitter. «Σε όσους θα πουν, εντάξει αφήστε τους,  – αντιμετωπίζουν μια κατάσταση, θα έλεγα ότι το να παρουσιάσουν το πως αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ την τρέχουσα αύξηση των μεταναστών είναι ακριβώς ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι οι Αμερικανοί δεν εμπιστεύονται τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Μια δημοσκόπηση της Gallup που κυκλοφόρησε πέρυσι έδειξε ότι μόνο το 9% των Αμερικανών εμπιστεύονται τα μέσα μαζικής ενημέρωσης «πολύ» ενώ το 31% τα εμπιστεύονται «αρκετά». Εν τω μεταξύ, το 33% δεν εμπιστεύονται τα μέσα ενημέρωσης «καθόλου» και το 27% δεν εμπιστεύεται τα μέσα ενημέρωσης «πάρα πολύ», σύμφωνα με την έρευνα. Σε άλλες δημοσκοπήσεις, σημαντικός αριθμός Αμερικανών κατηγόρησε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την επιδείνωση του πολιτικού χάσματος στις ΗΠΑ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε