Τετάρτη, 29 Μαΐ, 2024
Ο τύμβος Καστά είναι το μεγαλύτερο ταφικό μνημείο που έχει ανακαλυφθεί στον ελλαδικό χώρο μέχρι σήμερα.

Ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη ανοίγει για ολιγομελείς ειδικές ομάδες

Ολιγομελείς ομάδες θα μπορούν να επισκέπτονται το μεγάλο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης αμέσως μετά το Πάσχα

Το ταφικό συγκρότημα που κατασκευάστηκε κατόπιν παραγγελίας του Μ. Αλεξάνδρου για τον φίλο του Ηφαιστίωνα, όπως μαρτυρά επιγραφή που βρέθηκε στον χώρο, ο τύμβος Καστά, στον δήμο Αμφίπολης, θα μπορούν να επισκέπτονται ολιγομελείς ειδικές ομάδες κοινού από την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στον χώρο αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να δει  την εξέλιξη των εργασιών που εκτελούνται.

Έπειτα από συνεννόηση με τη Διεύθυνση Εφορείας Σερρών, συγκεκριμένες ομάδες ατόμων, όπως επιστήμονες, ερευνητές, εκπαιδευτικοί, τουριστικοί πράκτορες και άνθρωποι της αυτοδιοίκησης θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το εσωτερικό του τύμβου και να θαυμάσουν από κοντά ένα μέρος από τον διάκοσμό του.

Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη επισκέψιμος σε ειδικές ομάδες εντός του έτους | HuffPost Greece CULTURE
Δύο Σφίγγες φυλάσσουν την είσοδο του μνημείου.

 

«Η μαρμάρινη ύλη που έχει συγκολληθεί, οι Σφίγγες στην είσοδο και οι Καρυάτιδες που έχουν συντηρηθεί, ίσως και ένα μέρος του ψηφιδωτού δαπέδου από την αρπαγή της Περσεφόνης, θα αποδοθούν στο κοινό και έτσι όσοι το επισκέπτονται θα έχουν μια ικανοποιητική εικόνα του μνημείου», τόνισε η κ. Μενδώνη. Επίσης, αυτοί οι πρώτοι επισκέπτες θα μπορούν να δουν από μια σχετική απόσταση και το εντυπωσιακό σε μέγεθος και κατασκευή ταφικό όρυγμα.

Πλήρως επισκέψιμο το μνημείο το 2027

Ωστόσο, η υπουργός διευκρίνισε πως οι επισκέψεις αυτές θα διακοπούν προσωρινά, όταν θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την απομάκρυνση των ικριωμάτων από το εσωτερικό του μνημείου και θα συνεχιστούν αμέσως μετά. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα που το ταφικό μνημείο θα μπορέσει να αποδοθεί στο σύνολό του στο ευρύ κοινό, τόνισε ότι αυτό τοποθετείται γύρω στο 2027 και εφόσον έχουν ολοκληρωθεί όλα τα απαραίτητα έργα υποδομής, αποκατάστασης και ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου.

«Γνωρίζετε ότι το ταφικό μνημείο είναι ένας μικρός χώρος, αυτό σημαίνει ότι εφόσον ανοίξει στο ευρύ κοινό δεν θα μπορούν να μπουν μέσα περισσότερα από πέντε με έξι άτομα. Δεδομένου του ιδιαίτερα μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει, γίνεται κατανοητό πως πρέπει να δημιουργηθούν εκθετήριο, αναψυκτήριο, γενικά να υπάρχουν δραστηριότητες που θα απασχολούν τους πολυάριθμους επισκέπτες που θα καταφθάνουν στον τύμβο», σημείωσε η υπουργός.

Οι καθυστερήσεις και ο χρόνος που κερδήθηκε

Η κ. Μενδώνη εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένη από την πορεία της εξέλιξης των εργασιών που εκτελούνται στο μνημείο, παρά τις όποιες καθυστερήσεις υπήρξαν, ειδικά μετά την έντονη βροχόπτωση του περσινού Ιουνίου, η οποία, όπως είπε, κατέστρεψε τη δουλειά έξι μηνών. «Σήμερα, όλες οι ζημίες έχουν αποκατασταθεί, έχουν τοποθετηθεί τα γεωυφάσματα και έγιναν οι απαραίτητες φυτεύσεις για τη συγκράτηση των υλικών, ώστε το μνημείο να είναι απόλυτα ασφαλές προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες συντήρησης στο εσωτερικό του», υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού. Επισήμανε δε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ για δυο ολόκληρα χρόνια, το 2021 και το 2022, διόρθωναν στρεβλώσεις και λάθη του παρελθόντος.

Ποια έργα και μελέτες έχουν προγραμματιστεί

Οι εργασίες που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα είναι, μεταξύ άλλων, η ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης στο εσωτερικό του μνημείου, η δημοπράτηση του έργου της κατασκευής του στεγάστρου και της απομάκρυνσης των ικριωμάτων, οι πιλοτικές εργασίες αποκατάστασης του ταφικού περιβόλου. Παράλληλα, στα εργαστήρια του αρχαιολογικού μουσείου της Αμφίπολης εξετάζονται και μελετώνται όλος ο γλυπτός διάκοσμος και τα θραύσματα που ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια των ανασκαφών, από το 2012 έως και το 2014.

Κρύβονται κι άλλοι τάφοι στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης; - ΤΟ ΒΗΜΑ
Μαρμάρινες Καρυάτιδες, ύψους 3,67 μ. μαζί με τη βάση τους, στέκονταν στη είσοδο του δεύτερου θαλάμου. (Τύμβος Καστά, Αμφίπολη)

 

Επίσης, όπως συμπλήρωσε η υπουργός, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟ υλοποιεί μια δύσκολη και απαιτητική δουλειά, που είναι η εκπόνηση των μελετών για τη συνολική ανάδειξη του ταφικού μνημείου.

Την ίδια ώρα προχωρούν και οι απαλλοτριώσεις των εκτάσεων γύρω από τον τύμβο Καστά, ώστε να ξεκινήσει και η εκπόνηση της μελέτης για τη διευθέτηση του περιβάλλοντα χώρου του μνημείου.

Εξαίρεση επισκεψιμότητας για τον τύμβο Καστά

Η υπουργός Πολιτισμού κατέστησε απολύτως σαφές ότι βασικός και μοναδικός στόχος του ΥΠΠΟ και όλων των εμπλεκομένων είναι το μνημείο να αποδοθεί στο ευρύ κοινό στο σύνολό του. Εξήγησε, ωστόσο, πως οι χρόνοι που απαιτούνται ορίζονται από τις ανάγκες και την ιδιαιτερότητα του μνημείου.

Ανέφερε ακόμα ότι τα ταφικά μνημεία δεν είναι επισκέψιμα, ωστόσο «στην περίπτωση του τύμβου Καστά γίνεται μια εξαίρεση, λόγω της σπουδαιότητάς του. Η παρουσία μεγάλου αριθμού κόσμου μέσα σε έναν περίκλειστο χώρο δημιουργεί ειδικές συνθήκες, που προκαλούν προβλήματα στα χρώματα και τα ψηφιδωτά που έχουν διασωθεί και τα οποία πρέπει να προστατέψουμε γιατί είναι μοναδικά».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο έργο της αποκατάστασης της παλιάς ξύλινης γέφυρας της Αμφίπολης, προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σημείωσε πως το έργο αυτό δεν είναι λιγότερο σημαντικό από τον τύμβο Καστά, καθώς πρόκειται για τη μοναδική ξύλινη γέφυρα από την αρχαιότητα που σώζεται σε καλή κατάσταση μέχρι σήμερα.

Αμφίπολη -Τύμβος Καστά: Το μνημειώδες ταφικό συγκρότημα της Μακεδονίας - Παρατηρητής της Θράκης | Παρατηρητής της Θράκης | Νέα από την Θράκη, την Ελλάδα & τον Κόσμο
Στον δεύτερο θάλαμο σώζεται επιδαπέδιο ψηφιδωτό που αναπαριστά την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Άδη.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας  υπογράμμισε  πως η περιφερειακή αυτοδιοίκηση στήριξε έμπρακτα τα αναστηλωτικά έργα του ταφικού μνημείου χρηματοδοτώντας τα με ποσό άνω των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Σημείωσε πως θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση και τη νέα περίοδο, καθώς τελικός στόχος είναι να αποδοθεί το μνημείο στον κόσμο.

Ευχαρίστησε επίσης την υπουργό Πολιτισμού για την άριστη και εποικοδομητική συνεργασία που είχαν όλα αυτά τα χρόνια στους τομείς του Πολιτισμού και της ανάδειξης πολλών και σημαντικών έργων.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε