Τρίτη, 06 Ιούν, 2023
Ο εισαγγελέας του Κονέκτικατ Τζον Ντάραμ το 2018. (Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μέσω AP)

Τζον Ντάραμ: Ο πρώην δικηγόρος της Κλίντον είπε ψέματα εγγράφως στο FBI

Ο ειδικός εισαγγελέας Τζον Ντάραμ δημοσίευσε το βράδυ της Δευτέρας στοιχεία που ενδέχεται να είναι καθοριστικά για την υπόθεση εναντίον του πρώην δικηγόρου της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον Μάικλ Σάσμαν, παρουσιάζοντας υποτιθέμενα μηνύματα κειμένου που ο δικηγόρος κυβερνοασφάλειας έστειλε στον γενικό σύμβουλο του FBI ότι δεν εργαζόταν για κανέναν πελάτη όταν παρείχε πληροφορίες στο γραφείο.

Η ομάδα του Ντάραμ κατηγόρησε πέρυσι τον Σάσμαν ότι είπε ψέματα στο FBI όταν παρουσίασε πληροφορίες για τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον πρώην γενικό σύμβουλο του FBI Τζέιμς “Τζιμ” Μπέικερ στα τέλη του 2016. Ο Σάσμαν φέρεται να απέκρυψε ότι εργαζόταν για την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών, την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον το 2016, και το στέλεχος τεχνολογίας Ρόντνεϊ Τζόφε όταν παρείχε ισχυρισμούς ότι ο οργανισμός Τραμπ είχε μυστική σύνδεση με ρωσική τράπεζα, κάτι που το FBI δήλωσε αργότερα ότι δεν ήταν αξιόπιστο.

«Τζιμ – Μάικλ Σάσμαν εδώ. Έχω κάτι χρονικά ευαίσθητο (και απόρρητο) που πρέπει να συζητήσω», φέρεται να έγραψε ο Σάσμαν στον Μπέικερ, σύμφωνα με την αργά το βράδυ κατατεθείσα δικαστική αναφορά (pdf). «Έχεις διαθεσιμότητα για μια σύντομη συνάντηση αύριο; Έρχομαι μόνος μου – όχι για λογαριασμό πελάτη ή εταιρείας – θέλω να βοηθήσω το Γραφείο. Ευχαριστώ».

Και ο Μπέικερ απάντησε: «Εντάξει. Θα βρω χρόνο. Πότε θα ήταν βολικό για σένα;» Ο Σάσμαν απάντησε τότε: «Οποιαδήποτε ώρα εκτός από το μεσημέρι – όποτε θέλεις».

Οι δικηγόροι του Σάσμαν αρνήθηκαν προηγουμένως ότι ο πελάτης τους έκανε τέτοιους ισχυρισμούς στον Μπέικερ, λέγοντας ότι έγιναν προφορικά. Ωστόσο, η τελευταία κατάθεση του Ντάραμ υποδηλώνει ότι ο Σάσμαν μπορεί να το είχε διατυπώσει γραπτώς.

Ο Μάικλ Σούσμαν σε συνέντευξη χωρίς ημερομηνία. (CNN/Screenshot via NTD)

 

«Ο Ειδικός Σύμβουλος έχει ασκήσει κατηγορία για ψευδή δήλωση με βάση μια υποτιθέμενη προφορική δήλωση που έγινε πριν από πέντε χρόνια για την οποία υπάρχει μόνο ένας μάρτυρας, ο κ. Μπέικερ, για την οποία δεν υπάρχει καμία καταγραφή και για την οποία δεν υπάρχουν ταυτόχρονες σημειώσεις από οποιονδήποτε που ήταν πραγματικά στη συνάντηση», ανέφεραν οι δικηγόροι του Σάσμαν πέρυσι.

Τον Οκτώβριο, εν τω μεταξύ, η ομάδα του Ντάραμ έγραψε ότι οι εισαγγελείς θα καλέσουν τον Μπέικερ -ο οποίος εργάζεται πλέον για το Twitter- να καταθέσει στην επερχόμενη δίκη.

Ο Σάσμαν έχει δηλώσει αθώος και δήλωσε ότι δεν διέπραξε κανένα αδίκημα. Οι δικηγόροι του κάλεσαν πρόσφατα έναν ομοσπονδιακό δικαστή να απορρίψει την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι η έρευνα του Ντάραμ έχει πολιτικά κίνητρα.

Όμως ο Ντάραμ δήλωσε ότι η φερόμενη ως ψευδής δήλωση του Σάσμαν στον Μπέικερ ήταν, στην πραγματικότητα, «ξεκάθαρα ουσιώδης, διότι παραπλάνησε τον Γενικό Σύμβουλο σχετικά, μεταξύ άλλων, με το κρίσιμο γεγονός ότι ο κατηγορούμενος διέδιδε εξαιρετικά σοβαρούς ισχυρισμούς για έναν τότε υποψήφιο πρόεδρο για λογαριασμό δύο συγκεκριμένων πελατών, ένας εκ των οποίων ήταν η αντίπαλη προεδρική εκστρατεία», σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Περαιτέρω, ο Ντάραμ ισχυρίστηκε ότι ο Σάσμαν «χρέωσε επανειλημμένα την προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον» για την εργασία του για λογαριασμό της.

Επίσης, τη Δευτέρα, οι δικηγόροι του Σάσμαν έγραψαν (pdf) ότι ο απαξιωμένος και αμφιλεγόμενος «φάκελος Στιλ» δεν θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην υπόθεση, καθώς η συμπεριφορά του πρώην κατασκόπου του Ηνωμένου Βασιλείου Κρίστοφερ Στιλ «είναι εντελώς άσχετη με την κατηγορία κατά του κ. Σάσμαν», προσθέτοντας ότι η αποδοχή «αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τον κ. Στιλ θα προσκαλούσε μια αποσπασματική και άκρως επιζήμια μίνι δίκη για ένα επιβαρυμένο θέμα που δεν έχει καμία σχέση με την κατηγορία στην παρούσα υπόθεση».

Η Epoch Times επικοινώνησε με τους δικηγόρους του Σάσμαν για σχόλια.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε