Τρίτη, 16 Ιούλ, 2024
(Biba Kayewich)

Βοηθήστε τα παιδιά σας να αγαπήσουν την κλασική μουσική

Της Angelica Reis
Μετάφραση: Αλία Ζάε

Η κλασική μουσική γεννήθηκε στις εκκλησίες και στα μοναστήρια και θεμελιώθηκε πάνω στη θεϊκή έμπνευση. Είναι ένα δώρο προς την ανθρωπότητα για την καλλιέργεια της πίστης, της απόλαυσης και της πειθαρχίας. Είναι επίσης ένα από τα στοιχεία του πολιτισμού μας που μας βοηθά να είμαστε σε επαφή με τον Δημιουργό μας.

Οι παλιοί συνθέτες το γνώριζαν αυτό. Πολλοί από αυτούς αφιέρωναν το κομμάτι που μόλις είχαν ολοκληρώσει στη “Δόξα του Θεού”, καταλαβαίνοντας ότι τέτοια ομορφιά δεν μπορεί να προέρχεται μόνο από τον άνθρωπο.

Πραγματικά, τίποτα στον κόσμο δεν είναι σαν την κλασική μουσική.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που πολλοί γονείς θα ήθελαν να μεταδώσουν στα παιδιά τους την αγάπη τους για την κλασική μουσική.

Πώς όμως να ξεκινήσει κανείς, ιδίως όταν το παιδί δεν μαθαίνει κάποιο μουσικό όργανο ή όταν οι ίδιοι οι γονείς δεν είναι βαθείς γνώστες;

Τα πράγματα είναι απλά.

(Biba Kayewich)

Ξεκινήστε από νωρίς

Αρχίστε βάζοντας κλασική μουσική στο σπίτι σας, δημιουργώντας μια ωραία ατμόσφαιρα. Ίσως πείτε στα παιδιά σας το όνομα του συνθέτη ή της ορχήστρας ή τη χώρα καταγωγής της μουσικής που ακούτε. Μπορείτε να τα ρωτήσετε πώς νιώθουν ακούγοντας αυτήν τη μουσική ή να σχολιάσετε οι ίδιοι παρομοιάζοντας τους ήχους με κάτι οικείο όπως το κελάηδισμα των πουλιών. Μη πιέσετε το παιδί σας με κανέναν τρόπο, διαφορετικά θα συσχετίσει τη μουσική με αρνητικά συναισθήματα. Φυτέψτε απλά σπόρους.

Δεν χρειάζεται να μπείτε σε έξοδα για να ακούσετε κλασική μουσική. Θα βρείτε πολλά αξιόλογα κομμάτια και ερμηνείες στο διαδίκτυο.

Πηγαίνετε σε συναυλίες κατάλληλες για τα παιδιά

Είναι πολύ πιθανό το παιδί σας να μην μπορεί να ακούσει ένα ολόκληρο κονσέρτο κι εσείς να ανησυχείτε ότι δεν το διδάξατε εγκαίρως.

Υπάρχουν όμως πολλά κονσέρτα μικρότερης διάρκειας που το παιδί μπορεί να απολαύσει χωρίς να κουραστεί ή βαρεθεί. Και όσο καλά κι αν είναι τα βίντεο, οι ζωντανές συναυλίες αφήνουν ζωηρότερες εντυπώσεις.

Το καλοκαίρι είναι η καταλληλότερη περίοδος. Συνήθως οι συναυλίες δίνονται σε εξωτερικούς χώρους, όπου το παιδί είναι πολύ πιθανόν να έχει μεγαλύτερη ευχέρεια κίνησης. Πολλές φορές σε πάρκα ή πεζόδρομους μπορεί να συναντήσετε μικρά σύνολα και να τα απολαύσετε με ένα μικρό αντίτιμο.

Πολλές φορές αυτές οι αυτοσχέδιες ολιγομελείς ορχήστρες είναι εξαιρετικά καλές – και οι τυχαίες συναντήσεις μαζί τους μπορεί να χαρίσουν στο παιδί σας μια από τις πιο αγαπημένες του αναμνήσεις.

Θυμάμαι όταν ήμουν παιδί, που είχαμε βρει στο πάρκο μια μπάντα χάλκινων. Έπαιζαν σε ένα κιόσκι δίπλα σε ένα ποτάμι και όλη η σκηνή μαζί με τη μουσική ήταν τόσο όμορφη και χαρούμενη, που θα τη θυμάμαι για πάντα.

Ίσως η μουσική που παίζεται σε παρόμοιες περιπτώσεις να μην ανήκει εξ ολοκλήρου στο κλασικό ρεπερτόριο. Παρόλα αυτά, και μόνο το άκουσμα των οργάνων μιας συμφωνικής ορχήστρας είναι σημαντικό μέρος της μουσικής διαπαιδαγώγησης του παιδικού αυτιού και μυαλού.

Τα σύνολα λαϊκής μουσικής, που παίζουν συνήθως σε καφενεία ή ταβέρνες και βασίζονται στην κιθάρα και το μπουζούκι, δεν έχουν ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα, κατά τη γνώμη μου.

Εκτός καλοκαιρινής περιόδου, μπορείτε να στραφείτε στα φεστιβάλ μουσικής που διοργανώνονται – με σύνολα π.χ. παραδοσιακής μουσικής ή έθνικ, που χρησιμοποιούν και κλασικά όργανα. Η εμπειρία του παιδιού σας θα είναι ακόμα πιο πλούσια αν οι μουσικοί φορούν παραδοσιακές ενδυμασίες ή αν η συναυλία συνδυάζεται με χορό.

Κοιτάξτε το πρόγραμμα της ορχήστρας του Δήμου και τα προγράμματα άλλων συναυλιακών χώρων. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει δημοφιλής η προβολή ταινιών με τη συνοδεία ζωντανής ορχήστρας. Στο διαδίκτυο μπορείτε να δείτε ως παράδειγμα τη Συμφωνική Ορχήστρα του Χιούστον, που έπαιξε ζωντανά στην προβολή της ταινίας «Ο Χάρι Πόττερ και η κάμαρα με τα μυστικά» το 2018.

Στον ιστότοπό τους γράφουν: «Αν έχετε παρακολουθήσει ποτέ μια ταινία χωρίς ήχο, τότε έχετε μάθει ότι έτσι οι τρομακτικές σκηνές δεν προκαλούν τόσο πολύ τρόμο ούτε το ευτυχισμένο τέλος είναι τόσο ευτυχισμένο».

Σε αυτού του είδους τις προβολές, η ταινία προβάλλεται σε μια μεγάλη οθόνη, μπροστά από την οποία βρίσκεται μια εξέδρα με την ορχήστρα, που παίζει τη μουσική της ταινίας ακριβώς όπως θα έπρεπε να ακούγεται. Φανταστείτε πόση ακρίβεια στο συγχρονισμό απαιτεί αυτό!

Παρακολουθώντας μια ταινία με τη συνοδεία ορχήστρας, το παιδί σας θα ευαισθητοποιηθεί ιδιαιτέρως στους ήχους και τη μουσική.

Επιλέξτε μελωδίες που αρέσουν στα παιδιά

Υπάρχουν πολλά κομμάτια κλασικής μουσικής, γραμμένα ειδικά για τη μουσική διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Κορυφαίο ανάμεσά τους θεωρείται ακόμα το “Οδηγός Ορχήστρας για Νέους” [“The Young Person’s Guide to the Orchestra”, του Μπέντζαμιν Μπρίττεν, 1946], που βασίζεται σε μια μελωδία του 1695. Μπορείτε εύκολα να το βρείτε στο διαδίκτυο.

Κάντε το διασκεδαστικό

Όποια κι αν είναι η εμπειρία που θα επιλέξετε να προσφέρετε στο παιδί σας, φροντίστε να είναι ανάλαφρη και διασκεδαστική, ιδίως όταν πρόκειται για μικρά παιδιά. Μην είστε επίμονοι σε αυτό το στάδιο – κρατήστε τις δυνάμεις σας για όταν το μικρό σας ξεκινήσει να μαθαίνει να παίζει κάποιο όργανο!

Σε κάθε περίπτωση, θυμηθείτε ότι, πάνω απ’ όλα, η κλασική μουσική είναι ένα θείο δώρο, που θα γεμίσει ομορφιά την ψυχή του παιδιού σας και που μπορεί να το συντροφεύει για την υπόλοιπη ζωή του.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε