Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Ο τότε αντιπρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ αποκαλύπτει μια πλακέτα στα εγκαίνια του πρώτου Ινστιτούτου Κομφούκιου για την Κινεζική Ιατρική της Αυστραλίας στο Πανεπιστήμιο RMIT στη Μελβούρνη, στις 20 Ιουνίου 2010. (William West/AFP via Getty Images)

Βρετανοί βουλευτές επιθυμούν την απαγόρευση των Ινστιτούτων Κομφούκιος

Τα Ινστιτούτα Κομφούκιος της Κίνας δέχθηκαν νέες πιέσεις από Βρετανούς βουλευτές που ζητούν νέους νόμους για την απαγόρευσή τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι βουλευτές των κύριων πολιτικών κομμάτων κατέθεσαν την Τετάρτη τροπολογία στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, η οποία θα θέτει εκτός νόμου τα ινστιτούτα που χρηματοδοτούνται από το κινεζικό καθεστώς, εάν θεωρηθεί ότι περιορίζουν την ελευθερία του λόγου και τις ακαδημαϊκές σπουδές.

Η τροπολογία στο νομοσχέδιο -η οποία αναμένεται να τεθεί ενώπιον των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα- απαιτεί επίσης από τα πανεπιστήμια να αναφέρουν στην κυβέρνηση τη δημιουργία νέων ινστιτούτων και να επιτρέπουν τον κατάλληλο έλεγχο των λειτουργιών τους, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους παρουσίασης της χρηματοδότησης, των δαπανών και των «δραστηριοτήτων».

Οι βουλευτές θέλουν επίσης ο νόμος να κατευθύνει τα πανεπιστήμια να παρέχουν εναλλακτικές λύσεις για τα κινεζικά, χρηματοδοτούμενα από το καθεστώς της Κίνας, πολιτιστικά κέντρα μάθησης.

Τα Ινστιτούτα Κομφούκιος τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί υπό τεράστιο έλεγχο και έντονη κριτική για υπονόμευση των ακαδημαϊκών προτύπων και αθέμιτη επιρροή σε αρκετές δυτικές χώρες, μεταξύ άλλων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και την Αυστραλία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των Κοινοτήτων Tom Tugendhat είναι ένας από τους βουλευτές που υποστηρίζουν την τροπολογία.

«Έχουμε δει την πίεση που ασκεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας [ΚΚΚ] σε όσους μιλούν. Δεν θα πρέπει να βασιζόμαστε σε ένα αυταρχικό καθεστώς για να διδάσκεται η γλώσσα του στη Βρετανία», δήλωσε στο Politico.

Η τροπολογία κατατέθηκε από τη συντηρητική βουλευτή Alicia Kearns, η οποία δήλωσε ότι το ΚΚΚ «στραγγαλίζει την ελευθερία του λόγου στην πατρίδα του αλλά χρησιμοποιεί τα βρετανικά πανεπιστήμια για να ξαναγράψει την πραγματικότητα των ιστορικών και σύγχρονων ενεργειών του».

Ο Chris Bryant των Εργατικών και ο Alistair Carmichael των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ο Iain Duncan Smith και ο Damian Green- υποστηρίζουν την τροπολογία.

Μια τέτοια διακομματική υποστήριξη είναι πιθανό να κάνει την τροπολογία να επιλεχθεί προς ψήφιση από τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων όταν το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση έρθει ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων στο επόμενο στάδιο για να γίνει νόμος.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας δήλωσε στην Epoch Times ότι η τροπολογία θα εξεταστεί παράλληλα με την πρόοδο του νομοσχεδίου.

«Δεν θα δεχθούμε συνεργασίες που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζει να υποστηρίζει τον τομέα για τον εντοπισμό και τον μετριασμό των κινδύνων από παρεμβάσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Η κυβέρνηση είχε ήδη καταθέσει τροπολογία που αντιμετωπίζει τις εύλογες ανησυχίες σχετικά με την επιρροή ξένων κεφαλαίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, χωρίς να καταπνίγει την ικανότητα των παγκοσμίου κλάσης πανεπιστημίων μας να συνεργάζονται με παγκόσμιους εταίρους.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις σε θετικά έργα διεθνούς συνεργασίας, όπως το Turing Scheme». Το Turing Scheme είναι ένα παγκόσμιο πρόγραμμα σπουδών, εργασίας και διαβίωσης στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον ιστότοπό του.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 30 Ινστιτούτα Κομφούκιος στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία χρηματοδοτούνται πλήρως ή εν μέρει από το ΚΚΚ.

Ένα αίτημα για την ελευθερία της πληροφόρησης που υποβλήθηκε από το The Spectator τον περασμένο Απρίλιο αποκάλυψε ότι τα βρετανικά πανεπιστήμια έχουν δεχθεί 24 εκατομμύρια λίρες (30 εκατομμύρια δολάρια) από την Κίνα.

Τα Ινστιτούτα Κομφούκιος παρέχουν εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα. Αρχικά χρηματοδοτήθηκαν και οργανώθηκαν από μια οντότητα που συνδέεται με το κινεζικό Υπουργείο Παιδείας. Μετά από κατηγορίες για υπερπόντια προπαγάνδα και αθέμιτη επιρροή, μετονομάστηκαν το 2020 σε Κέντρο Γλωσσικής Εκπαίδευσης και Συνεργασίας.

Τα Ινστιτούτα Κομφούκιος είχαν προηγουμένως χαρακτηριστεί ως «σημαντικό μέρος της προώθησης της προπαγάνδας της Κίνας στο εξωτερικό» από τον ανώτερο αξιωματούχο του ΚΚΚ Λι Τσανγκτσούν.

Η Epoch Times επικοινώνησε με το Ινστιτούτο Κομφούκιος του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον για να σχολιάσει την προτεινόμενη τροποποίηση.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε