Πέμπτη, 18 Απρ, 2024
H Γι-Φέι, την ώρα που ασκεί την άσκηση διαλογισμού του Φάλουν Γκονγκ. Η πρώην δημοσιογράφος του Κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος και μετέπειτα θύμα της δίωξης του Φάλουν Γκονγκ ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο της αδελφής της, που προκλήθηκε από τον ξυλοδαρμό που υπέστη στο στρατόπεδο εργασίας όπου κρατούνταν. (Swoop Films)

Βρίσκοντας την αλήθεια, βρίσκοντας τη συμπόνια, βρίσκοντας το κουράγιο

Το ντοκιμαντέρ «Finding Courage» μας αφηγείται το ιστορικό της δίωξης μιας κινέζικης οικογένειας από το Κινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα

Του Mark Lentine

Μετάφραση: Αλία Ζάε

Φανταστείτε να βρίσκεστε φυλακισμένος, να διώκεστε και να υφίστασθε βασανιστήρια για περισσότερο από μια δεκαετία. Φανταστείτε οι ίδιοι άνθρωποι που βασάνιζαν εσάς να σας εμποδίζουν να πάρετε το νεκρό σώμα της επίσης βασανισμένης αδελφής σας για σχεδόν δύο δεκαετίες. Φανταστείτε να απάγεται ο σχολικής ηλικίας ανιψιός σας ώστε να εξαναγκαστείτε να υπογράψετε παραχωρώντας το σώμα της αδελφής σας στις αρχές. Φανταστείτε τώρα να έχετε τη χάρη να συνεχίζετε να χαμογελάτε, να αγαπάτε τη ζωή και να ακολουθάτε την πνευματική άσκηση για την οποία διωχθήκατε. Όταν παρακολουθήσετε την ταινία «Finding Courage» («Βρίσκοντας το κουράγιο») με τα πανέμορφα πλάνα και το άψογο σάουντρακ, δεν θα χρειάζεται πια να φαντάζεστε.

Ο συνήθως σκοτεινός Κίτρινος Ποταμός, το «λίκνο του κινέζικου πολιτισμού», είναι γνωστός για τις απότομες αλλαγές του σε άγριο, φουρτουνιασμένο χείμαρρο, που του έδωσαν και το προσωνύμιο «η θλίψη της Κίνας». Αντίστοιχα απότομα στοχοποιήθηκε και η αρχικά αποδεκτή πνευματική άσκηση Φάλουν Γκονγκ από το Κινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) – πιο γρήγορα ακόμα και από τις γρήγορες αλλαγές της διάθεσης του Κίτρινου Ποταμού.

«Καταστρέψτε την υπόληψή τους. Καταστρέψτε τους οικονομικά. Καταστρέψτε τους σωματικά.»

(απόσπασμα από διάταγμα του 1999 του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΚ, Τζιανγκ Ζεμίν)

«Οι γονείς μας έφεραν το Φάλουν Γκονγκ στο σπίτι μας το 1994. Γίναμε όλοι ασκούμενοι. Ξαφνικά, μια μέρα το 1999, το ΚΚΚ ξεκίνησε τη δίωξη. Όλα άλλαξαν πολύ γρήγορα», λέει ο Λέο Γουάνγκ και προσθέτει η σύζυγός του, Σοφία: «Ήμασταν μια ευτυχισμένη οικογένεια και δουλεύαμε και οι δύο μας σκληρά ως μηχανικοί. Μας σέβονταν και ακολουθούσαμε τις πεποιθήσεις μας ανοικτά. Η Κε-Φέι, η αδελφή του Λέο, συνελήφθη τον Αύγουστο του 2001. Και ύστερα ο Λέο…»

«Μια μέρα, ο Λέο απλά δεν επέστρεψε στο σπίτι». Το ΚΚΚ σπανίως, αν όχι ποτέ, ειδοποιεί τις οικογένειες των συλληφθέντων για τις συλλήψεις των συγγενών τους. Οι συγγενείς μένουν να αναρωτιούνται τι μπορεί να τους συνέβη. Είναι η ίδια σκοτεινή τακτική σύμφωνα με την οποία οι υπάλληλοι του Κόμματος αποτεφρώνουν παράνομα τους φυλακισμένους χωρίς να ειδοποιούν τις οικογένειές τους.

«Φοβήθηκα πάρα πολύ. Δεν ήξερα τι συνέβη στον σύζυγό μου», προσθέτει η Σοφία.

Είκοσι μέρες μετά, ένας συγκρατούμενος του Λέο τους τηλεφώνησε για να τους πει ότι ο Λέο ήταν ζωντανός. Είπε στη Σοφία ότι δεν είχε ξαναδεί κάποιον που να έχει ξυλοκοπηθεί τόσο άγρια. Είπε στη Σοφία να προετοιμαστεί για τον θάνατο του άντρα της.

«Ο κόσμος μου κατέρρευσε. Ο ουρανός έπεσε πάνω μου», ομολογεί η Σοφία.

Πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος πριν επιτραπεί στη Σοφία και στον μικρό τους γιο Μάρτιν να δουν τον Λέο.

«Ούτε στους δικηγόρους επιτρεπόταν να μας βοηθήσουν – αλλιώς θα έχαναν τις άδειές τους», λέει ο Μάρτιν. «Δεν κοιμόμουν για έξι μήνες. Δεν μπορούσα να σκεφτώ τίποτα άλλο εκτός από τον πατέρα μου. Την πρώτη φορά που τον ξαναείδα μας είπε ότι ήταν εντάξει, αλλά έδειχνε πολύ άσχημα.»

Ο Λέο, ο αδελφός της Γι-Φέι, προσπαθεί να διαχειριστεί το μετατραυματικό του στρες, μετά από 12 χρόνια στη φυλακή. Κατασκεύασε ένα αντίγραφο της καρέκλας πάνω στην οποία βασανιζόταν για να τον βοηθήσει να διηγηθεί την ιστορία του. (Swoop Films)

 

Οι άνθρωποι που στοχοποιούνται και κυνηγιούνται περισσότερο από το ΚΚΚ είναι οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ που διαθέτουν οι ίδιοι ή έχουν πρόσβαση σε εκτυπωτές και οι οποίοι δημιουργούν τα βιβλία και το ενημερωτικό υλικό του Φάλουν Γκονγκ.

«Ο Λέο τύπωνε τα δικά του κι εγώ τα δικά μου, αλλά σπανίως συζητούσαμε σχετικά με αυτό μεταξύ μας», λέει η Γι-Φέι, μια άλλη αδελφή του Λέο. «Σκεφτόμασταν ότι έτσι, στην περίπτωση που μας έπιαναν, δεν θα μπορούσαμε να εξαναγκαστούμε να αποκαλύψουμε πολλές πληροφορίες». Ο Λέο συντηρούσε τα μηχανήματα, ενώ η Γι-Φέι βοηθούσε στην παραγωγή και τη διανομή του έντυπου υλικού.

Το ΚΚΚ συνέλαβε και τις δύο αδελφές στην ίδια επιδρομή. Τις χτύπησαν και έκαψαν το δέρμα τους με ηλεκτροφόρο γκλομπ. Ο σύζυγος της Γι-Φέι, ο Γκόρντον, που είναι δημοσιογράφος, κατάφερε να αποφυλακιστεί η γυναίκα του.

Η οικογένεια του «Βρίσκοντας το κουράγιο»: (από αριστερά προς τα δεξιά) καθισμένοι: Λέο Γουάνγκ, Γι-Φέι Γουάνγκ, όρθιοι: Σοφία, Μάρτιν και Γκόρντον. (ευγενική παραχώρηση του Μαρκ Λεντίν)

 

Όπως βλέπουμε και στην ταινία, η επιμονή και το κουράγιο του Γκόρντον απέδωσαν όταν κινηματογράφησε στα κρυφά σκηνές μέσα σε φυλακές, ρισκάροντας να συλληφθεί κι ο ίδιος, κυρίως κατά την κινηματογράφηση μέσα στο νεκροτομείο Λόνγκφεν. Μαζί με την κόρη του Άβα βοήθησαν τη Γι-Φέι να αποδράσει στην Αμερική, ενώ αυτοί έμειναν πίσω. Δυστυχώς, ο Γκόρντον δεν κατάφερε να απελευθερώσει και την κουνιάδα του.

Τέσσερεις μήνες αργότερα, η Κε-Φέι Γουάνγκ ήταν νεκρή.

Οι αρχές επέτρεψαν στη Γι-Φέι μια γρήγορη ματιά στο σχεδόν παγωμένο, μισόγυμνο σώμα. «Κάποια μέρη του σώματός της ήταν μαύρα και πρησμένα. Είπα, ‘Κε-Φέι, Κε-Φέι, μη με τρομάζεις έτσι. Δεν μπορεί να είσαι νεκρή!’»

Η Κε-Φέι είχε χτυπηθεί και βασανιστεί για να αποκαλύψει ονόματα και να αποκηρύξει την άσκησή της, αλλά μάταια. Οι φρουροί είχαν πιέσει τα μάτια της με βελόνες για να της στερήσουν τον ύπνο. Δεν μίλησε ποτέ.

«Φοβήθηκα, αλλά ποτέ δεν εγκατέλειψα την άσκηση», λέει η νεότερη αδελφή Τι-Φέι, προσθέτοντας: «Ο κόσμος πρέπει να μάθει τι συνέβη στην αδελφή μας. Δεν πρέπει να συμβαίνουν τέτοια πράγματα στους ανθρώπους. Θυμάμαι ότι όταν πρωτοξεκίνησε η δίωξη, κρατάγαμε τα φώτα χαμηλωμένα. Κάποιοι φίλοι μας άρχισαν να απομακρύνονται από εμάς επειδή ήξεραν ότι ήμασταν ασκούμενοι. Εγώ έμεινα σε ένα στρατόπεδο εργασίας του ΚΚΚ για δυο μήνες.

»Στο σπίτι τα πράγματα δεν ήταν πολύ καλύτερα. Φοβόμασταν συνεχώς. Το σπίτι μας ήταν σα μια δεύτερη φυλακή.»

Όταν ρωτήθηκε για την κυβερνώμενη από το ΚΚΚ Κίνα, ο Λέο Γουάνγκ απλά είπε: «Τώρα σκέπτομαι την Κίνα σαν μια φυλακή – μια φυλακή γεμάτη φυλακές».

Ένα καρέ από τα πλάνα που τραβήχτηκαν μυστικά μέσα σε ένα κινέζικο στρατόπεδο εργασίας. (Swoop Films)

 

Ο Γουάνγκ λέει ότι έπεισε σχεδόν 200 από τα άτομα που συνάντησε στη φυλακή να ενστερνιστούν τις αρχές της αλήθειας, της καλοσύνης και της ανεκτικότητας.

Μερικοί από αυτούς ήταν φρουροί, αλλά οι περισσότεροι ήταν κρατούμενοι. Κάποιοι φρουροί μάλιστα άρχισαν να τον αποκαλούν «κύριο Γουάνγκ».

Όταν αποφυλακίστηκε, χρειάστηκε περίπου έναν χρόνο για να ξαναμάθει να περπατά.

Η Στέφανι Λι είναι η διερμηνέας και εκπρόσωπος της οικογένειας, αλλά και βοηθός παραγωγού της ταινίας. Τόσο η ίδια όσο και η αδελφή της είναι επίσης ασκούμενες. Η αδελφή της είχε και αυτή συλληφθεί από το ΚΚΚ. «Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν ξανά και ξανά», είπε.

Τώρα που βρίσκεται σε μια ελεύθερη χώρα, η Γι-Φέι μπορεί να διανέμει έντυπο υλικό για τη δίωξη του Φάλουν Γκονγκ από το ΚΚΚ. (Swoop Films)

 

Μια προειδοποίηση στην Αμερική

«Εδώ και αρκετές δεκαετίες προσπαθούμε να προειδοποιήσουμε την Αμερική σχετικά με το ΚΚΚ», λέει η Λι. «Λίγοι άκουσαν. Γνωρίζουμε πως το ΚΚΚ έχει εισχωρήσει σε αυτήν τη χώρα. Το ξέρουμε για δεκαετίες. Γνωρίζουμε τι είναι ικανοί να κάνουν».

Η προειδοποίηση της Λι είναι τουλάχιστον προφητική, λαμβάνοντας υπόψη τη φημολογούμενη σχέση του Έρικ Σκάλντουελ με κατάσκοπο του ΚΚΚ, τις σχέσεις του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης με Κινέζους κομμουνιστές και την προειδοποίηση του Στέιτ Ντηπάρτμεντ ότι «το ΚΚΚ αποτελεί αληθινή απειλή για την αμερικάνικη κυριαρχία».

Υπάρχει ένα κινέζικο απόφθεγμα για τον Κίτρινο Ποταμό, που λέει ότι «για 30 χρόνια το ποτάμι ρέει ανατολικά και για 30 χρόνια το ποτάμι ρέει δυτικά…». Για 19 χρόνια, το σώμα της Κε-Φέι Γουάνγκ παραμένει παγωμένο στο νεκροτομείο Λόνγκφεν, ενώ η οικογένειά της περιμένει και περιμένει να γυρίσει ο καιρός και να βρεθεί κάποιος που να έχει την καλοσύνη να τους επιστρέψει το σώμα της.

Η Γι-Φέι Γουάνγκ υποσχέθηκε στην αδελφή της και στον ετοιμοθάνατο πατέρα τους ότι θα έβρισκε το κουράγιο να απαιτήσει να δοθούν εξηγήσεις για τον θάνατο της αδελφής της. «Όποιοι της το έκαναν αυτό, πρέπει να λογοδοτήσουν. Δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια μέχρι να ελευθερωθεί το σώμα της αδελφής μας».

Η Κε-Φέι Γουάνγκ βρέθηκε σε μια κινέζικη φυλακή χωρίς να έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα. Βασανίστηκε μέχρι θανάτου επειδή αρνήθηκε να εγκαταλείψει την πίστη της. Η Κε-Φέι είναι ένα από τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της δίωξης, κάθε ένα με μια οικογένεια και μια ιστορία πίσω από το όνομά τους. (Swoop Films)

 

Μια κινέζικη παροιμία λέει πως «το νερό που στάζει τρώει τον βράχο». Αν αυτό αληθεύει, τότε το «Finding Courage» είναι η πρώτη σταγόνα αυτού που η οικογένεια Γουάνγκ ορκίζεται πως θα γίνει ένας ασταμάτητος χείμαρρος στην προσπάθειά τους να ελευθερώσουν το σώμα της αδελφής τους από τον πέτρινο τοίχο του ΚΚΚ.

Για να παρακολουθήσετε την ταινία, πηγαίνετε στο FindingCourageMovie.com και χρησιμοποιήστε τον κωδικό «finding courage» για μια έκπτωση 25%.

Ακούστε τον Μίκα Χάλε να τραγουδά το μουσικό θέμα της ταινίας «Courage is found» στο http://ept.ms/CourageIsFound.

Για να συμμετέχετε στον αγώνα για την απελευθέρωση του σώματος της Κε-Φέι, επισκεφθείτε το FreeSistersBody.com.

Γεννημένος στη Νότια Φιλαδέλφεια, ο Μαρκ Λέντιν έχει γράψει για και έχει ηγηθεί εκδόσεων και στην ανατολική και τη δυτική ακτή. Τώρα κατοικεί στο Χέμετ της Καλιφόρνια.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Parler @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

 

 

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε