Τρίτη, 05 Μαρ, 2024
(Spencer Platt/Getty Images)

Ξεκίνησε η παραγωγή φυσικού αερίου στο κοίτασμα Karish στο Ισραήλ

Η παραγωγή των πρώτων ποσοτήτων φυσικού αερίου από το κοίτασμα Karish της Energean στην θάλασσα του Ισραήλ ξεκίνησε σήμερα το πρωί και οι πωλήσεις προς τους πελάτες της εταιρείας στο Ισραήλ αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες δύο ημέρες, γνωστοποίησε η Energean στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία της εταιρείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τo φυσικό αέριο παράγεται από την γεώτρηση Karish Main-02 και η ροή του ενισχύεται σταθερά ενώ η παραγωγή από τις γεωτρήσεις Karish Main-01 και Karish Main-03 αναμένεται να ξεκινήσει σε περίπου δύο και τέσσερις εβδομάδες αντιστοίχως.

O Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean δήλωσε σχετικά:

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που επιβεβαιώνω το ότι η Energean ξεκίνησε την παραγωγή φυσικού αερίου από το κοίτασμα Karish στην θάλασσα του Ισραήλ. Ολοκληρώσαμε ένα project – σημείο αναφοράς που φέρνει ανταγωνισμό στην αγορά φυσικού αερίου του Ισραήλ, ενισχύει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και διασφαλίζει σε προσιτές τιμές καθαρή ενέργεια που θα αντικαταστήσει τον άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρισμού, έχοντας ως αποτέλεσμα μια σημαντική θετική επίδραση στο περιβάλλον.

Παραμένουμε δεσμευμένοι στην επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου μας για 200 χιλιάδες βαρέλια ισοδυναμούν πετρελαίου ημερήσια παραγωγή και για 1,75 δισ. δολάρια ετήσια κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων και η ολοκλήρωση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Κarish είναι ένα ορόσημο προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Εστιάζουμε τώρα στην αύξηση της παραγωγής και στην επίτευξη της πλήρους δυναμικότητας των 8 δι. κ. μ. ετησίως μέσω της επέκτασης των υποδομών του FPSO Energean Power».

Το FPSO Energean Power (Floating, Production, Storage & Offloading – Πλωτή Μονάδα Παραγωγής, Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης) και ο αγωγός πωλήσεων αερίου έχουν τελική δυναμικότητα 8 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως. Η αρχική δυναμικότητα είναι της τάξης των 6,5 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως και οι εμπορικές πωλήσεις αναμένεται να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο σε περίπου τέσσερις έως έξι εβδομάδες από σήμερα. Η έναρξη παραγωγής από το κοίτασμα Karish North και η σχεδιασμένη επέκταση των υποδομών του FPSO (εγκατάσταση και λειτουργία 2ου oil train και 2ου export riser) προγραμματίζονται για τα τέλη του 2023 και θα επιτρέψουν στην Energean να παράγει αέριο στην πλήρη δυναμικότητα των 8 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε