Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
Η έναρξη της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 θα γίνει σε δύο στάδια.

Ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων για τις ενισχύσεις των αγροτών – ανοικτές σε τροποποιήσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο

Σε λειτουργία τέθηκε στο gov.gr η δημόσια ψηφιακή πύλη για την υποβολή της Ενιαίας Αίτηση Ενίσχυσης για όλους τους αιτούντες και δικαιούχους αγρότες έτους 2023 – Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) 2023.

Πρόσβαση στην ψηφιακή εφαρμογή έχουν όλοι οι κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων με βάση τους κωδικούς TAXIS.

«Η έναρξη των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 αποτελεί ένα σημείο καμπής για τις προσπάθειες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) για τη διασφάλιση των ενισχύσεων των αγροτών, ύψους 2 δις ευρώ περίπου κατ’ έτος, μετά την έγκριση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου 2023-27 και την έκδοση των πρώτων αποφάσεων εφαρμογής», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιος Γεωργαντάς, προσθέτοντας ότι «η μεταφορά και η λειτουργία της όλης διαδικασίας στο gov.gr αποτελεί μια χειροπιαστή μεταρρύθμιση που, παρά την αντίθεση που συνάντησε, αγκαλιάστηκε από τους αγρότες και τις οργανώσεις τους γιατί συνεπάγεται τη διαφάνεια στην καταβολή των ενισχύσεων και μικρότερο κόστος για τους αγρότες για την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, τον συντονισμό της υποβολής των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2023 θα έχει ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), ο οποίος θα βρίσκεται σε συχνή επικοινωνία και συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).

Η έναρξη της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 αρχίζει και στην χώρα μας (όπως και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ) μετά από την ενσωμάτωση των μεταβολών που περιλαμβάνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) για τις άμεσες ενισχύσεις, όπως η αναδιανεμητική ενίσχυση, οι ενισχύσεις για τα οικολογικά σχήματα και οι συνδεμένες ενισχύσεις. Η τήρηση των αιρεσιμοτήτων, σε συνδυασμό με τα τομεακά και επιχειρησιακά προγράμματα, απαιτούν περαιτέρω αλλαγές στην αίτηση, που θα συμπληρωθούν με την έκδοση των υπολοίπων ειδικών αποφάσεων εφαρμογής.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «μια σημαντική μεταβολή που διευκολύνει την πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ είναι ότι δεν υπάρχει ρητή προθεσμία καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης. Όλες οι αιτήσεις των αγροτών που θα υποβληθούν το 2023, θα παρακολουθούνται και θα επιτρέπονται οι μεταβολές και οι διορθώσεις σφαλμάτων ή αναντιστοιχιών μέχρι λίγο πριν την πληρωμή της προκαταβολής. Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα, οι αιτήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 21 Αυγούστου 2023, ενώ μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 2023 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διορθώσεις, για να υπάρξει επαρκής χρόνος ώστε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να προβεί στους αναγκαίους ελέγχους για την πρώτη πληρωμή της προκαταβολής».

Σε δυο στάδια οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2023

Όπως γνωστοποίησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η έναρξη της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 θα γίνει σε δύο στάδια.

Συγκεκριμένα:

1ο Στάδιο: Από τις 17 Μαΐου 2023 και για 7 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 24 Μαΐου 2023, η ψηφιακή εφαρμογή θα είναι ανοικτή στο gov.gr για την λήψη του ατομικού προσωπικού κωδικού όλων των αγροτών που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση, ώστε μόνοι τους ή με την υποστήριξη των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) να την υποβάλουν.

2ο Στάδιο: Από τις 24 Μαΐου 2023, οι αγρότες μόνοι τους ή μέσω των ΚΥΔ θα μπορούν

– είτε να τροποποιούν τα στοιχεία της προ συμπληρωμένης αίτησης ΟΣΔΕ 2023 που ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει προετοιμάσει και είναι διαθέσιμη στο Gov.gr με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του 2023 (μεταβολές).

– είτε να καταχωρούν εξαρχής όλα τα απαραίτητα τα στοιχεία της αίτησης ΟΣΔΕ 2023.

Επισημαίνεται, τέλος, πως οι αιτήσεις ΟΣΔΕ 2023 θα παραμένουν στην αρχή πρόχειρες και θα οριστικοποιούνται και θα λαμβάνουν πρωτόκολλο όταν οι αγρότες αποφασίζουν ότι έχουν περιλάβει όλα τα στοιχεία για τη λήψη άμεσων ενισχύσεων 2023, με βάση τα δικαιώματα, τις επιλέξιμες εκτάσεις και τα ζώα. Λεπτομέρειες για τον τρόπο υποβολής των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2023 θα περιέχονται στην εγκύκλιο για το ΟΣΔΕ του ΟΠΕΚΕΠΕ.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε