Τετάρτη, 29 Μαΐ, 2024
Αν εκλεγεί αρχικά στην εσωκομματική διαδικασία για την υποψηφιότητα και αργότερα από τον λαό του Μεξικού, η Κλαούδια Σέινμπαουμ θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Μεξικού.

Ξεκινούν στο Μεξικό οι εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη των υποψηφίων για την προεδρία

Τη φιλοδοξία της να γίνει, τον Ιούνιο του 2024, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Μεξικού επιβεβαίωσε χθες Δευτέρα η Κλαούδια Σέινμπαουμ, δήμαρχος της μεξικανικής πρωτεύουσας. Για τον λόγο αυτό, στο τέλος της εβδομάδας, η κ. Σέινμπαουμ θα παραιτηθεί από το αξίωμά της για να αφοσιωθεί στην εσωκομματική διαδικασία που ξεκινά στο κυβερνών κόμμα MORENA.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ παραιτήθηκε, επίσης, από το αξίωμά του χθες Δευτέρα, για να αφιερωθεί στη διαδικασία ανάδειξης υποψηφίου της παράταξης, που μοιάζει ολοένα περισσότερο ηγεμονική στο Μεξικό.

«Πήρα την απόφαση να παραιτηθώ οριστικά την (Παρασκευή) 16η Ιουνίου, με σκοπό να γίνω η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του Μεξικού που θα κρίνει την τύχη του έθνους», είπε η κυρία Σέινμπαουμ, 60 ετών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα. Αναφέρθηκε σε δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, κατά την οποία τα δύο τρίτα των πολιτών τάσσονται σθεναρά υπέρ της ανάδειξης γυναίκας στην προεδρία της χώρας: «Είναι καιρός για τις γυναίκες».

Η φυσικός, απόγονος εβραίων μεταναστών από τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία, χαρακτηρίζεται μεγάλο φαβορί της κούρσας για να αναδειχθεί υποψήφιος του MORENA («Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση»), παράταξης της εθνικιστικής αριστεράς.

Το κόμμα θεωρείται επίσης το μεγάλο φαβορί στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου του 2024, χάρη στη μεγάλη δημοφιλία του απερχόμενου προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ και την έλλειψη ηγέτη στην αντιπολίτευση.

Η κυρία Σέινμπαουμ δεσμεύτηκε να συνεχίσει το «μεγάλο έργο της μεταμόρφωσης» της χώρας που «άρχισε ο πρόεδρος», ο οποίος εξελέγη το 2018.

Η δήμαρχος της πόλης του Μεξικού τόνισε πως θα συνεχίσει τον «αγώνα της για τα δικαιώματα του μεξικανικού λαού, για τις ελευθερίες, για την κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη, για τα δικαιώματα των γυναικών» που ξεκίνησε πριν από «δεκαπέντε χρόνια».

Ο κυριότερος αντίπαλος της κυρίας Σέινμπαουμ αναμφίβολα θα είναι ο κ. Εμπράρδ, επίσης πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας, εξαιρετικά οικεία μορφή της μεξικανικής πολιτικής σκηνής, τόσο εντός όσο και εκτός χώρας, για τα τελευταία τέσσερα χρόνια τουλάχιστον.

«Θα αφιερωθώ από σήμερα σ’ ένα άλλο πολύ σημαντικό καθήκον: την υπεράσπιση της Τέταρτης Μεταμόρφωσης» [σ.σ. το όνομα που έδωσε ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ στο πρόγραμμα κοινωνικών αλλαγών που προωθεί], ανέφερε ο κ. Εμπράρδ αποχωρώντας από το ΥΠΕΞ.

Η κυρία Σέινμπαουμ, ο κ. Εμπράρδ και άλλοι δύο υποψήφιοι, a priori αουτσάιντερ της κούρσας (ο υπουργός Εσωτερικών Αντάν Αουγούστο Λόπες, από την πολιτεία Ταμπάσκο όπως κι ο απερχόμενος πρόεδρος, καθώς και ο ισχυρός άνδρας του MORENA στη Γερουσία, ο Νταβίντ Μονρεάλ), άκουσαν προχθές Κυριακή τους κανόνες του παιχνιδιού για να αναδειχθεί ο υποψήφιος του MORENA την 6η Σεπτεμβρίου.

Αφού κάνουν περιοδείες στη χώρα από τη 19η Ιουνίου ως την 27η Αυγούστου, οι υποψήφιοι για το χρίσμα του MORENA θα συμμετάσχουν σε πέντε «έρευνες» ή «διαβουλεύσεις» από την 28η Αυγούστου ως την 3η Σεπτεμβρίου – η μια θα οργανωθεί από το κόμμα, οι άλλες τέσσερις από ιδιωτικές εταιρείες, σύμφωνα με απόφαση που ανέγνωσε ο πρόεδρος του εθνικού συμβουλίου του κόμματος Αλφόνσο Ντουράσο.

Σύμφωνα με τον Τύπο, από τα μέλη του κόμματος δεν θα ζητηθεί να πουν ποιος είναι η ή ο υποψήφιος που προτιμούν, αλλά μάλλον ποια είναι η εντύπωση που σχημάτισαν για αυτή ή αυτόν (εντιμότητα, προσήνεια, γνώση της χώρας…).

Οι ηττημένοι θα πρέπει να «υποστηρίξουν» τη νικήτρια ή τον νικητή, με βάση όσα συμφωνήθηκαν, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να υπάρξει υποψηφιότητα «αντάρτη» ή κάποιος από τους χαμένους να ταχθεί στο πλευρό της αντιπολίτευσης.

Ορισμένοι στενοί συνεργάτες του κ. Λόπες Ομπραδόρ έχουν πει πως πιστεύουν πως θα ήθελε να δει την κυρία Σέινμπαουμ να τον διαδέχεται. Ο ίδιος ο αρχηγός του κράτους αρνείται πως έχει προτίμηση.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε