Κυριακή, 03 Μαρ, 2024
(φωτ. chari.gr)

ΥΠΕΝ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για την υπαγωγή στο πρόγραμμα “Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα”

Την Πέμπτη, 11 Μαΐου, ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα κατατίθενται σταδιακά, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.

Ειδικότερα, οι ημερομηνίες έχουν ως εξής:

11/5: ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2

12/5: ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4

13/5: ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6

14/5: ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

15/5: ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 και ώρα 15:00.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο, μέσω του νέου Προγράμματος, τα τουλάχιστον 120.000 ελληνικά νοικοκυριά που θα επωφεληθούν άμεσα, θα μπορούν να λάβουν επιδότηση για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με νέους ηλιακούς θερμοσίφωνες, σύγχρονης τεχνολογίας. Το όφελος για αυτά, αλλά και για το περιβάλλον, θα είναι η μείωση κατά τουλάχιστον 200 χιλ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα ανά έτος. Επίσης υπολογίζεται ότι η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού πρόκειται να μειωθεί κατά περίπου 65%.

Προϋποθέσεις

Για να δοθεί η επιδότηση για την αγορά νέου ηλιακού θερμοσίφωνα είναι υποχρεωτική η απόσυρση προς ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται, οι οποίοι πρέπει:

 •  Να είναι λειτουργικοί πριν την απόσυρσή τους.
 •  Πριν την αντικατάστασή τους, να είναι τοποθετημένοι στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.
 • Να είναι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες χωρητικότητας ≥ 40 λίτρων.

Για να ενταχθούν οι ωφελούμενοι στο πρόγραμμα θα πρέπει:

 • Να είναι οικιακοί καταναλωτές που θα έχουν τοποθετημένο στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.
 • Οι αιτήσεις να υποβάλλονται από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
 • Να υποβάλλεται μία μόνο αίτηση από κάθε φυσικό πρόσωπο.
 • Το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας των επιλέξιμων ωφελούμενων να μην υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.
 • Οι δυνητικοί ωφελούμενοι να μην έχουν υποβάλλει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως για παράδειγμα το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ή το «Εξοικονομώ 2021».

Η τελική επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από έναν συνδυασμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων:

 • Μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας.
 • Οικογένειες με μέλη ΑμεΑ.
 • Μονογονεϊκές οικογένειες, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο.
 • Οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη.

Η επιδότηση ανέρχεται έως 60% της δαπάνης αγοράς κάθε νέου ηλιακού θερμοσίφωνα.

Κάθε ωφελούμενος θα λάβει επιταγή (voucher), την οποία μπορεί να εξαργυρώσει σε προμηθευτή της επιλογής του.

Στο ανώτατο ποσό επιχορήγησης για τους δικαιούχους συμπεριλαμβάνεται και το κόστος εγκατάστασης. Η τελική αξία της κάθε επιταγής εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του ηλιακού θερμοσίφωνα (χωρητικότητα δεξαμενής ζεστού νερού) και την τιμή αγοράς του.

Τι λέει το ΥΠΕΝ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε σχετικά: «Με την αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα, που είναι μια από τις πιο ενεργοβόρες οικιακές συσκευές, με έναν σύγχρονο, αποδοτικό ηλιακό θερμοσίφωνα, πετυχαίνουμε μείωση του λογαριασμού ρεύματος των νοικοκυριών, στηρίζουμε την ακμάζουσα ελληνική βιομηχανία παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων και μειώνουμε σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, συνεχίζουμε τις πολιτικές που προστατεύουν εμπράκτως το περιβάλλον, αλλά και στηρίζουν τους Έλληνες πολίτες απέναντι στην ενεργειακή κρίση».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το πρόγραμμα “Αλλάζω Θερμοσίφωνα” έρχεται ως συνέχεια των προγραμμάτων “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” και “Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή”, τα οποία ήδη τρέχουν και χρηματοδοτούνται μέσω κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ και στοχεύουν σε μια πιο πράσινη και ανθεκτική Ελλάδα, εναρμονισμένη με τους ευρωπαϊκούς στόχους. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται τα επόμενα 5 χρόνια να διατεθεί σημαντικό μερίδιο των πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, της τάξης των 3,6 δισ. ευρώ, στο Πρόγραμμα για το Περιβάλλον, με στόχο η χώρα μας την επόμενη 10ετια να μετατραπεί στον πράσινο πρωταθλητή της Ευρώπης».

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε