Γράφει η Danella Pérez Schmieloz,
Ένα κίνημα πολιτικής ανυπακοής, το οποίο καθοδηγείται από μια διωκόμενη θρησκευτική ομάδα, έχει ως στόχο να διαλύσει την προπαγάνδα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ), σύμφωνα με ένα νέο σύντομο ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε από το Κέντρο Πληροφόρησης για το Φάλουν Ντάφα.
Το ειρηνικό κίνημα οπαδών της πνευματικής άσκησης Φάλουν Γκονγκ, μιμείται το πνεύμα του Γκάντι και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων στην καταγεγραμμένη ιστορία, αναφέρει το ντοκιμαντέρ. Σκοπός του είναι να διαψεύσει την παραπληροφόρηση που διαδίδει το κινεζικό καθεστώς σχετικά με την πρακτική αυτή κατά τη διώξη του Φάλουν Γκονγκ από το καθεστώς που διαρκεί πάνω από δύο δεκαετίες.
Λόγω της διάχυτης λογοκρισίας στο αυστηρά ελεγχόμενο διαδίκτυο της Κίνας, οι οπαδοί έχουν στραφεί στο παραδοσιακό έντυπο μέσο για να αντιμετωπίσουν την προπαγάνδα του Πεκίνου – διανέμοντας φυλλάδια και άλλο υλικό από πόρτα σε πόρτα.
Το Φάλουν Γκονγκ, επίσης γνωστό ως Φάλουν Ντάφα, είναι μια πνευματική πρακτική που περιλαμβάνει ασκήσεις διαλογισμού και ηθικές διδασκαλίες που βασίζονται σε τρεις βασικές αρχές: την αλήθεια, τη καλοσύνη και την ανεκτικότητα. Η πρακτική απέκτησε δημοτικότητα στην Κίνα κατά τη δεκαετία του 1990, με εκτιμήσεις να θέτουν τον αριθμό των οπαδών της σε 70 έως 100 εκατομμύρια.
Το κομμουνιστικό καθεστώς, φοβούμενο ότι ο αριθμός των ασκουμένων αποτελούσε απειλή για τον απολυταρχικό έλεγχό του, ξεκίνησε μια σαρωτική εκστρατεία για την καταστολή της πρακτικής και των οπαδών της τον Ιούλιο του 1999, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Από τότε, εκατομμύρια έχουν φυλακιστεί, έχουν σταλθεί σε στρατόπεδα εργασίας και άλλες εγκαταστάσεις, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες έχουν βασανιστεί κατά τη διάρκεια της φυλάκισής τους, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Φάλουν Ντάφα. Οι κρατούμενοι έχουν επίσης πέσει θύματα εξαναγκαστικής αφαίρεσης οργάνων, μια φρικτή πρακτική που έχει οδηγήσει σε ανυπολόγιστο αριθμό ασκουμένων που σκοτώνονται για τα όργανά τους, προκειμένου να τροφοδοτηθεί η κερδοφόρα βιομηχανία μεταμοσχεύσεων στην Κίνα.
Μια κρίσιμη συνιστώσα της δίωξης από το ΚΚΚ είναι η εκστρατεία παραπληροφόρισης κατά της πρακτικής, με στόχο να στρέψει τους Κινέζους πολίτες κατά του Φάλουν Γκονγκ και των οπαδών του. Για το σκοπό αυτό, το καθεστώς βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην προπαγάνδα, διαδίδοντας μίσος κατά της πρακτικής με την παραποίηση της πνευματικής πρακτικής και τη δυσφήμιση των οπαδών της.
Αυτή η εκστρατεία προπαγάνδας είχε επιτύχει στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης κατά του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα, σύμφωνα με τον Λεβί Μπράουντ, διευθυντή του Κέντρου Πληροφόρησης Φάλουν Ντάφα.
«Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη παρανόηση ότι η ευρεία προπαγάνδα, ειδικά όταν παράγεται από ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, λειτουργεί κυρίως στους αφελείς ή αναλφάβητους, αλλά αυτό απλά δεν ισχύει», δήλωσε ο Μπράουντ.
«Μπορεί να έχει καταστροφικό αντίκτυπο σε οποιονδήποτε, ειδικά όταν υπάρχει ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση σε αντικειμενικές αναφορές», πρόσθεσε.
Με φόντο την εκστρατεία συκοφάντησης, το καθεστώς απαίτησε στη συνέχεια από γείτονες, μέλη της οικογένειας και συναδέλφους να αναφέρουν και να παραδίδουν στις αρχές τους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ και να κάνουν διακρίσεις εις βάρος τους, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ. Οικογένειες, φιλίες και κοινότητες καταστράφηκαν κατά τη διαδικασία.
«Η προπαγάνδα του ΚΚΚ αναπαράγει το μίσος. Αυτό το μίσος γεννάει βία, και τα αποτελέσματα δεν είναι μόνο καταστροφικά για τα θύματα αυτής της βίας, αλλά καταστρέφει τις καρδιές και τα μυαλά εκείνων που εξαπατήθηκαν ώστε να είναι συνένοχοι ή τουλάχιστον να σιωπούν φοβισμένοι», δήλωσε ο Μπράουντ.
Σε απάντηση, οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ «υιοθέτησαν μια μέθοδο πολιτικής ανυπακοής», μιλώντας απευθείας στους ανθρώπους μέσω της διανομής φυλλαδίων και άλλων υλικών που καταρρίπτουν την κρατική προπαγάνδα, αναφέρει το ντοκιμαντέρ.
Οι οπαδοί άρχισαν να στήνουν τυπογραφεία στα σπίτια τους για να παράγουν υλικό βγαίνοντας τη νύχτα για να το αφήσουν στις εξώπορτες των σπιτιών, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους κατά τη διαδικασία. Κρεμούσαν επίσης πανό σε δημόσιους χώρους με μηνύματα που ξεκαθαρίζουν την αλήθεια.
Αργότερα άρχισαν να διανέμουν τα «Εννέα Σχόλια για το Κομμουνιστικό Κόμμα», ένα βιβλίο που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από την Epoch Times το 2004 και το οποίο διερευνά την ιστορία της εξαπάτησης και των δολοφονιών που διαπράχθηκαν υπό την ολοκληρωτική διακυβέρνηση του ΚΚΚ.
Το κίνημα επεκτάθηκε γρήγορα, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, και μέχρι το 2009 υπήρχαν 200.000 υπόγειες εκτυπωτικές τοποθεσίες σε όλη την Κίνα, όπως αναφέρει το Minghui.org, ένας ιστότοπος με έδρα τις ΗΠΑ που παρακολουθεί τη δίωξη του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα και παρέχει το μεγαλύτερο μέρος του πληροφοριακού υλικού που χρησιμοποιείται για την εκτύπωση.
Το Minghui εκτιμά επίσης ότι 20 έως 40 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν συμμετάσχει στην παραγωγή και διανομή τέτοιου υλικού.
«Η προπαγάνδα του ΚΚΚ καταστρέφει το ανθρώπινο πνεύμα και έτσι αυτά τα υπόγεια μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να το σταματήσουν δίνοντας στους ανθρώπους πρόσβαση στην αλήθεια, ακόμη και όταν το καθεστώς τους περιβάλλει με ψέματα», δήλωσε ο Μπράουντ.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το κίνημα, οι τοπικοί αστυνομικοί κάνουν συστηματικά εφόδους στα σπίτια των ασκουμένων αναζητώντας εκτυπωτές και περιπολούν στις γειτονιές ψάχνοντας αυτούς που διανέμουν υλικό, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ.
Εάν συλληφθούν, οι οπαδοί του Φάλουν Γκονγκ μπορεί να αντιμετωπίσουν φυλάκιση, βασανιστήρια, καταναγκαστική εργασία, αφαίρεση οργάνων, ακόμη και θάνατο στα χέρια του ΚΚΚ.
«Είναι ένα τρομερά επικίνδυνο εγχείρημα, αλλά για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Κίνα, αξίζει τον κίνδυνο», δήλωσε ο Μπράουντ.