Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
Ο θεσσαλικός κάμπος θεωρείται η καρδιά της κτηνοτροφικής και γεωργικής παραγωγής της χώρας.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Οι προκαταβολές των αποζημιώσεων και οι δράσεις ανασυγκρότησης της παραγωγής στη Θεσσαλία

Ένα ολιστικό σχέδιο που έχει ως στόχο την ανασυγκρότηση της γεωργικής παραγωγής στη Θεσσαλία, μετά τις πρόσφατες πλημμύρες, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης από τη Λάρισα, μετά από μια σειρά διαδοχικών τομεακών συσκέψεων που είχε με παραγωγούς της περιφέρειας.

Μιλώντας για τα σχέδια βελτίωσης στην Περιφέρεια Θεσσαλία, ο κος Αυγενάκης υπογράμμισε ότι αποφασίστηκε η κάλυψη του συνόλου των αιτήσεων στήριξης που θα κριθούν επιλέξιμες για ένταξη, αυξάνοντας τον συνολικό προϋπολογισμό κατά 20 εκατ. ευρώ. Ο αρχικός προβλεπόμενος προϋπολογισμός ήταν 18.760.000 ευρώ, συνολικά υποβλήθηκαν 601 επενδυτικές προτάσεις και για την κάλυψη όλων απαιτούνται 37.320.000 ευρώ.

Για την απώλεια της φυτικής παραγωγής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε πως πλημμύρισαν συνολικά 1.122.317 στρέμματα, με την καλλιέργεια βαμβακιού να έχει πληγεί περισσότερο, ενώ ζημιές σημειώθηκαν στο καλαμπόκι, τη βιομηχανική ντομάτα, τα σιτηρά και τα μήλα.

Ο ΕΛΓΑ θα δέχεται αιτήσεις από τους πλημμυροπαθείς αγρότες έως και την Παρασκευή και επεσήμανε ότι συνολικά έχουν υποβληθεί ήδη 27.579 δηλώσεις για 73.943 αγροτεμάχια. Οι προκαταβολές των αποζημιώσεων, όπως σημείωσε, αναμένεται να καταβληθούν το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Μιλώντας για τις προκαταβολές των αποζημιώσεων στη φυτική παραγωγή, ο κος Αυγενάκης ανέφερε ότι:

– Για τις καλλιέργειες βάμβακος, οι οποίες επλήγησαν σε ποσοστό ζημίας 80%-100%, θα δοθεί προκαταβολή 140 ευρώ/ στρέμμα. Πρόκειται για προκαταβολή επαυξημένη κατά 40% έναντι της προκαταβολής των 100 ευρώ που εδόθη στην περίπτωση του Ιανού. Για τις καλλιέργειες των οποίων η ζημία κυμαίνεται 60% έως 80% θα δοθεί προκαταβολή 100 ευρώ/ στρέμμα, ενώ για τις καλλιέργειες που υπέστησαν μικρότερες ζημίες θα δοθεί προκαταβολή 50 ευρώ/στρέμμα.

– Για τις καλλιέργειες καλαμποκιού, οι οποίες επλήγησαν σε ποσοστό ζημίας 80%-100%, η προκαταβολή ανέρχεται σε 110 ευρώ/στρέμμα. Είναι επαυξημένη κατά 57% έναντι της προκαταβολής των 70 ευρώ που εδόθη στην περίπτωση του Ιανού. Επίσης, για τις καλλιέργειες των οποίων η ζημία κυμαίνεται 60% έως 80% θα δοθεί προκαταβολή 80 ευρώ/στρέμμα, ενώ για τις καλλιέργειες που υπέστησαν μικρότερες ζημίες θα δοθεί προκαταβολή 40 ευρώ/στρέμμα.

– Για την καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας, η οποία ωστόσο σε ποσοστό 70% είχε συγκομιστεί, και για τις περιπτώσεις με ζημίες από 80% έως 100% η τιμή της προκαταβολής ανά στρέμμα είναι 500 ευρώ. Για τις περιπτώσεις των καλλιεργειών οι οποίες είχαν συγκομισθεί σε ποσοστό άνω του 40%, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις των γεωπόνων του ΕΛΓΑ, το ποσό προκαταβολής ορίζεται στα 300 ευρώ.

Στα άλλα είδη καλλιεργειών όπως η μηδική, τα κηπευτικά κ.ά., όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το ύψος των προκαταβολών θα είναι ανάλογο των ήδη αναφερθέντων τιμών αποζημίωσης, ως προς το ποσοστό αύξησής τους.

Υπογράμμισε ότι «στις περιπτώσεις τις οποίες, ενδεχομένως, το τίμημα της προκαταβολής είναι υψηλότερο από την αξία της αποζημίωσης, δεν θα απαιτηθεί επιστροφή των χρημάτων στον ΕΛΓΑ, αλλά θα συμψηφισθούν σε μελλοντικές αποζημιώσεις».

Για τις ζημίες που έχουν προκληθεί στα χωράφια, σημείωσε ότι η Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής έχει αποφασίσει να καλύψει τις δαπάνες οι οποίες απαιτούνται για την αποκατάστασή τους. Πρόσθεσε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την πληρωμή πρώτης προκαταβολής και στους αγρότες οι οποίοι υπέβαλαν δήλωση ζημίας για καταστροφές στις εγκαταστάσεις τους στον γεωργοτεχνικό τους εξοπλισμό, όπως πομώνες, λάστιχα άρδευσης, αποθηκευμένα προϊόντα κλπ.

 2.363 δηλώσεις για απώλεια ζωικού κεφαλαίου

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κος Αυγενάκης, οι δηλώσεις αφορούν σε: 84.148 αιγοπρόβατα, 7.375 βοειδή, 22.781 χοίρους, 256.483 ορνιθοειδή (όρνιθες, γαλοπούλες, φραγκόκοτες), 647 κουνέλια, 71 άλογα και 111.971 μελίσσια.

Οι αποζημιώσεις για την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου θα καταβληθούν στους πληγέντες κτηνοτρόφους το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου για τα ζώα που είχαν ασφαλιστεί στον ΕΛΓΑ.

Μιλώντας για τα μέτρα ενίσχυσης του κτηνοτροφικού κλάδου, ο κος Αυγενάκης επεσήμανε ότι αυτά έχουν στόχο την ανασύσταση και επανέναρξη της κτηνοτροφικής παραγωγής μέσα από αναπτυξιακά και επενδυτικά προγράμματα.

Όπως είπε, έχει συνταχθεί μελέτη για την αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου από ειδική ομάδα επιστημόνων σε συνεργασία με υπηρεσιακούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και κτηνιάτρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Όπως αναφέρεται στην εν λόγω μελέτη, «οι κτηνοτρόφοι μας, με την εγγύηση της ελληνικής κυβέρνησης, θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν τα ζώα τους με νέα ζώα ελεγμένα, κατάλληλα για τον τόπο και τις συνθήκες εκτροφής, από φάρμες που θα έχουν επιλεγεί από ειδικούς επιστήμονες».

Σε όσους έχουν χάσει τις σταυλικές τους εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τον κο Αυγενάκη, θα τους δοθεί πρότυπο σχέδιο στάβλων το οποίο θα εξασφαλίζει υψηλές αποδόσεις στα ζώα τους, υψηλές συνθήκες βιοασφάλειας και υγιεινής, αλλά και ειδικά σχέδια διαφυγής και προφύλαξης των ζώων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Επίσης, οι κτηνοτρόφοι θα έχουν στη διάθεσή τους δυο χρηματοδοτικά εργαλεία που θα λειτουργήσουν συνδυαστικά με τις αποζημιώσεις που καταβάλει ο ΕΛΓΑ. Το πρώτο, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, αφορά το μέτρο 5.2 του ΠΑΑ 2014-2022, ύψους 45 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν όσοι κτηνοτρόφοι υποβάλουν αίτηση για την αγορά ζωικού κεφαλαίου, με την κάλυψη της δαπάνης από την κυβέρνηση να ανέρχεται στο 100%.

Παράλληλα, όπως είπε, στο επερχόμενο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ υπάρχει πρόβλεψη για την απλοποίηση στην ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικών πάρκων, τα οποία θα λειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες που προάγουν την ευζωία και την υγιεινή των ζώων.

Το δεύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο αφορά το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023, ύψους 15,8 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα όσοι παραγωγοί δεν ήταν δυνατόν να ασφαλίσουν στον ΕΛΓΑ την παραγωγή συγκεκριμένων ζώων όπως τα χοιρινά, τα ορνιθοειδή, τα κουνέλια και τα άλογα, θα αποζημιωθούν για την παραγωγή ή το ζωικό κεφάλαιο που δήλωσαν ότι απώλεσαν.

Επιπλέον, το υπουργείο θα φέρει άμεσα νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει το ακατάσχετο των αποζημιώσεων των πληγέντων της Θεσσαλίας, ενώ οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας απαλλάσσονται από το τέλος εισφοράς γάλακτος και κρέατος στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τον κο Αυγενάκη, υπεγράφη ΚΥΑ των κρατικών αποζημιώσεων απώλειας ζωικού κεφαλαίου από ασθένειες, όπου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αναλογούν περί τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ, όπως συμπλήρωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, για εύλογο χρονικό διάστημα θα αναστείλει τους ελέγχους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Τόνισε ότι έχει ήδη δοθεί η πρώτη προκαταβολή στους παραγωγούς που δήλωσαν ζημίες στις εγκαταστάσεις τους και στον εξοπλισμό τους και παρότρυνε γεωργούς και κτηνοτρόφους που έχουν καθυστερήσει να κάνουν δηλώσεις για την πρώτη αρωγή στο arogi.gov.gr.

Υπογράμμισε ότι έχουν γίνει δεκτές οι δηλώσεις των κτηνοτρόφων αναφορικά με τον αριθμό των ζώων που δηλώνουν ως απωλεσθέντα, αλλά ο ακριβής προσδιορισμός των χαμένων ζώων θα γίνει με τη σύγκριση των δεδομένων από τα υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα του ΕΛΓΑ του ΟΠΕΚΕΠΕ και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της περιφέρειας.

«Στις περιπτώσεις εκείνες που θα βεβαιωθούν υπερβολικές δηλώσεις θα υπάρξει διόρθωση αποζημιώσεων στην πραγματική τους αξία και οι εν λόγω παραγωγοί θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν χρήματα. Εύχομαι να μη υπάρξουν τέτοιες περιπτώσεις», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο της μελισσοκομίας, ο κος Αυγενάκης είπε πως έχει συσταθεί μια ειδική επιτροπή από τους τέσσερεις συλλόγους των περιφερειακών ενοτήτων της Θεσσαλίας, με την οποία το ΥΠΑΑΤ συνεργάζεται και αναμένει την πρότασή τους για τις αλλαγές που απαιτούνται ώστε να μη διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του ετήσιου μελισσοκομικού προγράμματος, ύψους 61 εκατ. ευρώ έως το 2027, που αντιστοιχούν σε 12,3 εκατ. ετησίως.

Αλιεία

Για την αλιεία, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε ότι για τους πλοιοκτήτες των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα χορηγηθούν ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) εξαιτίας της μείωσης της αλιευτικής τους παραγωγής ή/και λόγω των ζημιών που υπέστησαν στα σκάφη και στον αλιευτικό τους εξοπλισμό από την κακοκαιρία.

Δικαιούχοι είναι οι κάτοικοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας, Σποράδων (μόνο για την νήσο Σκιάθο) και Λάρισας, κάτοχοι επαγγελματικών σκαφών παράκτιας αλιείας είτε κάτοχοι σκαφών μέσης αλιείας εφοδιασμένων με το αλιευτικό εργαλείο γρι-γρι, με την αλιευτική τους άδεια σε ισχύ για το έτος 2023.

Το ποσό της ενίσχυσης «καθορίζεται ως το γινόμενο του ποσοστού ιδιοκτησίας εκάστου πλοιοκτήτη επί το ποσό ενίσχυσης που αντιστοιχεί στην κατηγορία ολικού μήκους του επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους που αυτός κατέχει» δήλωσε ο κος Αυγενάκης.

Συγκεκριμένα:

α) Παράκτια αλιευτικά σκάφη με ολικό μήκος μικρότερο ή ίσο των 5,99 μέτρων σε 1.800 ευρώ ανά σκάφος.

β) Παράκτια αλιευτικά σκάφη με ολικό μήκος από 6,00 μέτρα και μικρότερο ή ίσο των 11,99 μέτρων σε 2.600 ευρώ ανά σκάφος.

γ) Παράκτια αλιευτικά σκάφη με ολικό μήκος 12,00 μέτρα και μικρότερο ή ίσο των 14,99 μέτρων σε 7.000 ευρώ ανά σκάφος.

δ) Παράκτια αλιευτικά σκάφη με ολικό μήκος ίσο ή μεγαλύτερο των 15,00 μέτρων σε 8.000 ευρώ ανά σκάφος.

ε) Αλιευτικά σκάφη μέσης αλιείας με το αλιευτικό εργαλείο γρι-γρι σε 12.000 ευρώ ανά σκάφος.

στ) Αλιευτικά σκάφη εσωτερικών υδάτων ανεξαρτήτου μήκους σε 1.800 ευρώ ανά σκάφος.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε