Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Ζελένσκι και Σολτς στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά από τη συνάντησή τους στο Βερολίνο στις 14 Μαΐου.

Ζελένσκι: Μπορούμε να κάνουμε την ήττα της Ρωσίας «μη αναστρέψιμη»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Κυριακή ότι το Κίεβο και οι δυτικοί υποστηρικτές του μπορούν να κάνουν «μη αναστρέψιμη» την ήττα της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία ήδη από φέτος και ευχαρίστησε τη Γερμανία για την «αληθινή φιλία» της κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βερολίνο.

Ο Ζελένσκι εξασφάλισε μια μεγάλη στρατιωτική ώθηση κατά την επίσκεψή του, με τη γερμανική κυβέρνηση να ανακοινώνει το Σάββατο στρατιωτική βοήθεια ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ (3 δισεκατομμυρίων δολαρίων) προς την Ουκρανία, το μεγαλύτερο τέτοιο πακέτο από την εισβολή της Ρωσίας τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Τώρα είναι η ώρα να καθορίσουμε το τέλος του πολέμου, μπορούμε να κάνουμε την ήττα του επιτιθέμενου μη αναστρέψιμη», δήλωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ο Σολτς υπογράμμισε εν τω μεταξύ τη δέσμευση της Γερμανίας να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί, παρακάμπτοντας μια ερώτηση σχετικά με παλαιότερες εντάσεις στις διμερείς σχέσεις και μια άλλη σχετικά με τις ελπίδες του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η Γερμανία, η οποία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αντιμετώπισε επικρίσεις κατά την έναρξη του πολέμου για αυτό που ορισμένοι αποκάλεσαν διστακτική αντίδραση, αλλά έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία αναμένεται να εξαπολύσει σημαντικές επιχειρήσεις αντεπίθεσης τις επόμενες εβδομάδες για να προσπαθήσει να ανακαταλάβει εκτάσεις στα ανατολικά και νότια της από τις ρωσικές δυνάμεις.

Κατά την πρώτη του επίσκεψη στη Γερμανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να συζητήσει εξωτερικές ειρηνευτικές πρωτοβουλίες από άλλα κράτη, αλλά ότι οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να βασίζονται στη θέση της Ουκρανίας και στο ειρηνευτικό της σχέδιο.

«Ο πόλεμος συμβαίνει στο έδαφος της χώρας μας και έτσι οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο θα βασίζεται στις προτάσεις της Ουκρανίας», δήλωσε, φορώντας το σήμα κατατεθέν του, ένα χακί παντελόνι μάχης και ένα μαύρο πουλόβερ.

Το Κίεβο έχει αποκλείσει την ιδέα οποιασδήποτε εδαφικής παραχώρησης στη Ρωσία και έχει δηλώσει ότι θέλει πίσω κάθε σπιθαμή της γης του. Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014 και από πέρυσι ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει άλλες τέσσερις ουκρανικές περιοχές, τις οποίες η Μόσχα αποκαλεί πλέον ρωσική γη.

«Η Ουκρανία είναι έτοιμη για ειρήνη. Αλλά απαιτεί, δικαίως και με την υποστήριξή μας, ότι αυτό δεν μπορεί να σημαίνει να παγώσει ο πόλεμος και να έχουμε μια μορφή ειρήνης που υπαγορεύεται από τη Ρωσία», δήλωσε ο Σολτς.

Εντάσεις του παρελθόντος

Ο Ζελένσκι συναντήθηκε το Σάββατο με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και τον Πάπα Φραγκίσκο. Επιδιώκει να ενισχύσει την υποστήριξη των οικονομικών και στρατιωτικών υποστηρικτών της Ουκρανίας, καθώς αντιμετωπίζουν μια αυξανόμενη κρίση κόστους ζωής στο εσωτερικό της χώρας.

Ο Ζελένσκι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός «κινδύνου ότι αν η [αντεπίθεση] δεν είναι πολύ επιτυχής, θα υπάρξει λιγότερη υποστήριξη, αλλά δεν νομίζω ότι αυτή είναι η γενική άποψη».

«Υπάρχουν ορισμένες χώρες που το σκέφτονται, αλλά δεν νομίζω ότι ήταν πολύ ισχυρές στην υποστήριξή τους προς την Ουκρανία καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει ποιες χώρες θα μπορούσαν να αμφιταλαντευτούν στην υποστήριξή τους προς την Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι επισκέφθηκε τη Γερμανία για το Συμβούλιο Ασφαλείας του Μονάχου τον περασμένο Φεβρουάριο, λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Η Γερμανία περιοριζόταν στην υποστήριξή της προς την Ουκρανία εκείνη την περίοδο τόσο από την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία όσο και από τον ειρηνισμό που προέκυψε από την αιματηρή ιστορία της στον 20ό αιώνα.

Η αύξηση της υποστήριξής της απαιτούσε μια σημαντική πολιτική ανατροπή και μια αλλαγή νοοτροπίας, την οποία ο Σολτς ονόμασε «Zeitenwende», δηλαδή αλλαγή εποχής, σε μια ομιλία-ορόσημο λίγες ημέρες μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Ο Ζελένσκι πέταξε στο Βερολίνο με γερμανικό κυβερνητικό αεροσκάφος, συνοδευόμενο πάνω από τον γερμανικό εναέριο χώρο από μαχητικά αεροσκάφη της αεροπορίας της Luftwaffe, φτάνοντας στη μέση της νύχτας.

Αναμενόταν να ταξιδέψει το απόγευμα της Κυριακής στο Άαχεν της δυτικής Γερμανίας για να παραλάβει το διάσημο βραβείο Καρλομάγνος προς τιμήν των υπηρεσιών του στην Ευρώπη.

Ο ουκρανικός λαός, υπό την ηγεσία του Ζελένσκι, αγωνίζεται όχι μόνο για τη χώρα του «αλλά και για την Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές αξίες», ανέφερε η επιτροπή του βραβείου σε ανακοίνωσή της.

 

Από Pavel Polityuk και Sarah Marsh

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε