Σάββατο, 13 Ιούλ, 2024
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στέκεται στην πόλη Μπούτσα, βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας Κίεβο, στις 4 Απριλίου 2022. (Ronaldo Schemidt//AFP via Getty Images)

Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι απίθανο να πάρει πίσω τον χερσαίο διάδρομο Κριμαίας-Ντονμπάς με στρατιωτικά μέσα

Η Ουκρανία είναι απίθανο να καταφύγει σε στρατιωτικά μέσα για να πάρει πίσω το Ντονμπάς και την Κριμαία βραχυπρόθεσμα, δήλωσε την Τρίτη ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η Ρωσία έχει το δικό της όραμα για το Ντονμπάς και η Ουκρανία έχει το δικό της. Έτσι, είχα μια απλή πρόταση. Πιστεύω ότι δεν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε όλα τα σημεία ταυτόχρονα. Αυτό είναι αδύνατο, ακόμη και αν έχουμε διαπραγματεύσεις», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να χάσουν χιλιάδες στρατιώτες, αν τους δοθεί εντολή να ανακαταλάβουν το Ντονμπάς και την Κριμαία, τις οποίες χαρακτήρισε «προσωρινά κατεχόμενα εδάφη».

Θα θέσει επίσης σε κίνδυνο τη γενική ασφάλεια της χώρας του, καθώς η ομάδα που μάχεται στο Ντονμπάς είναι το επίλεκτο τμήμα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Το κράτος μας χρειάζεται έναν ισχυρό στρατό. Και αν θέλουμε να χάσουμε τους πιο ισχυρούς, τους πιο έμπειρους ανθρώπους επειδή «το θέλω τώρα», πρέπει να καταλάβουμε ότι [οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις] θα επιστρέψουν σε εμάς, και όχι σε δύο ή τρία χρόνια, αλλά τον ίδιο μήνα. Όλοι οι στρατιωτικοί το γνωρίζουν και το σκέφτονται», διευκρίνισε. «Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή ιστορία».

Η ανάκτηση του ελέγχου της πόλης της Μαριούπολης, η οποία καταλήφθηκε από τη Ρωσία μετά την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, είναι επίσης πολύ δύσκολη, είπε.

Τα υπολείμματα αυτοκινήτων φαίνονται μπροστά από μια πολυκατοικία που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Ουκρανίας-Ρωσίας στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, στις 3 Απριλίου 2022. (Alexander Ermochenko/Reuters)

 

Ο Ζελένσκι έκανε τις παρατηρήσεις αυτές καθώς οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αποσύρονταν από τα περίχωρα του Κιέβου, αφού προσπάθησαν να καταλάβουν την ουκρανική πρωτεύουσα σε πολύμηνες μάχες και μετατοπίστηκαν στα αμφισβητούμενα εδάφη στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014 και οι συγκρούσεις στο Ντονμπάς μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών κλιμακώθηκαν σε πόλεμο το ίδιο έτος.

Και οι δύο περιοχές έχουν καταληφθεί de facto από τη Ρωσία ή τους αυτονομιστές.

Το Κρεμλίνο δήλωσε νωρίτερα ότι το Ντονμπάς είναι ο κύριος στόχος της πλήρους εισβολής που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ζελένσκι αναγνώρισε ότι πρόθεση της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας είναι να καταλάβει τον χερσαίο διάδρομο που συνδέει την Κριμαία με το Ντονμπάς, με τη Μαριούπολη να αποτελεί πόλη-κλειδί κατά μήκος του διαδρόμου.

«Το Ντονμπάς, και το νότιο τμήμα της Ουκρανίας, και ο διάδρομος προς την Κριμαία, και η περιοχή της Χερσώνας, και η περιοχή της Ζαπορίζιας», είπε. «Βασικά καταλαβαίνουμε τι κάνουν».

Ένας χάρτης του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνει τις θέσεις των στρατευμάτων της Ρωσίας και της Ουκρανίας στις 5 Απριλίου. (Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου)

 

Ο Πούτιν διέταξε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, την οποία το Κρεμλίνο αποκάλεσε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι από τις 4 Απριλίου, 1.430 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 2.097 έχουν τραυματιστεί στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας και πάνω από 4,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία.

Η δήλωση του Ζελένσκι επιβεβαίωσε μία από τις δύο σημαντικότερες παραχωρήσεις της πρώην σοβιετικής χώρας μετά την έναρξη του πολέμου.

Οι Ουκρανοί διαπραγματευτές πρότειναν έναν μηχανισμό εγγυήσεων ασφαλείας που θα περιλάμβανε πολλά έθνη στα τέλη Μαρτίου στο σχέδιο συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Η Κριμαία και το Ντονμπάς εξαιρούνται από την πρόταση.

Σε μια άλλη σημαντική παραχώρηση, η Ουκρανία παραιτήθηκε από την επιδίωξη ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε