Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Άνθρωποι με προστατευτικές μάσκες στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου μόλις το Βατικανό έχει αναφέρει το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού, Βατικανό, 6 Μαρτίου 2020. (Remo Casilli/Reuters)

Γνώμη: Η πανδημία τονίζει τους δεσμούς του Βατικανού με το κινεζικό καθεστώς

Από τον Chen Han.

Σχόλιο

Από τότε που η Πόλη του Βατικανού (η Αγία Έδρα) επιβεβαίωσε το πρώτο της κρούσμα του ιού του ΚΚΚ (Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα) στις 5 Μαρτίου, συνολικά 12 άτομα έχουν μολυνθεί. Γιατί η μικρή πόλη έγινε θύμα της πανδημίας;

Η εξάπλωση του ιού έχει τονίσει τους δεσμούς των χωρών με το κινεζικό καθεστώς. Ας εξετάσουμε τις αναπτυσσόμενες σχέσεις του Βατικανού με το Πεκίνο τα τελευταία χρόνια.

Το Βατικανό έχει πληθυσμό περίπου 800 ατόμων. Στις 6 Μαΐου, το γραφείο τύπου της Αγίας Έδρας ανακοίνωσε ότι ένα 12ο άτομο βρέθηκε θετικό για τον ιό του ΚΚΚ. Ο πρώτος καρδινάλιος που βρέθηκε θετικός ήταν ο Άντζελο Ντε Ντονάτις, ο γενικός εφημέριος για την Επισκοπή της Ρώμης, στις 30 Μαρτίου.

Το απόγευμα της 27ης Μαρτίου, ο Πάπας Φραγκίσκος στάθηκε μόνος του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και κατά τη διάρκεια της προσευχής είπε: «Νιώθουμε φοβισμένοι και χαμένοι». Η λειτουργία μεταδόθηκε ζωντανά σε όλο τον κόσμο.

Γιατί το Βατικανό, η ανώτατη αρχή της Καθολικής Εκκλησίας, έχει επηρεαστεί από τον ιό του ΚΚΚ;

Το Βατικανό και το Πεκίνο διέκοψαν τους δεσμούς τους το 1951 μετά την κομμουνιστική κατάληψη. Το Βατικανό δεν αναγνωρίζει τους έτσι λεγόμενους καθολικούς επισκόπους που ορίζονται από το Κ.Κ.Κ. μέσω των διαδικασιών «αυτοεπιλογής» και «αυτοκαθαγίασής» του.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει.
Τον Σεπτέμβριο του 2018, το Βατικανό υπέγραψε συμφωνία με το Πεκίνο, επιτρέποντας στις κινεζικές αρχές να ορίζουν τους επισκόπους της Κίνας. Η Αγία Έδρα επικύρωσε τη νομιμότητα αυτών των επισκόπων που ορίστηκαν από το Πεκίνο.

Ο καρδινάλιος Τζόζεφ Ζεν, πρώην επίσκοπος του Χονγκ Κονγκ, επέκρινε την Αγία Έδρα για την υποταγή της στο Κ.Κ.Κ. και για το ότι δεν λέει τίποτα για το ιστορικό καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει το ΚΚΚ.

Το BBC δημοσίευσε ένα άρθρο που ανέφερε ότι το Βατικανό υπέγραψε τη συμφωνία με το Πεκίνο προκειμένου να προωθήσει καλές σχέσεις και να προσελκύσει περισσότερους Κινέζους να ενταχθούν στη χριστιανική πίστη στο μέλλον.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα Asia Times με έδρα το Χονγκ Κονγκ τον Φεβρουάριο του 2016, ο Πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε τον κόσμο να μην φοβάται την «αυξανόμενη δύναμη» της Κίνας και μετέφερε ένα μήνυμα φιλίας στον Κινέζο επικεφαλής Σι Τζινπίνγκ για το σεληνιακό νέο έτος. Ο Φραγκίσκος απέφυγε να μιλήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δίωξη των Καθολικών από το Κ.Κ.Κ. στην Κίνα.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Χονγκ Κονγκ πέρυσι για ένα νομοσχέδιο που έχει από τότε ανασταλεί, το Βατικανό επέλεξε να παραμείνει σιωπηλό για το θέμα.

Σε μια ανάρτηση ιστολογίου, ο καρδινάλιος Ζεν έγραψε ότι πήγε αεροπορικώς στη Ρώμη για να συναντήσει τον Πάπα τον Ιούνιο του περασμένου έτους για να τον παρακαλέσει αυτοπροσώπως να λάβει θέση ενάντια στη διάβρωση της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ από το Πεκίνο. Αλλά πέντε μήνες αργότερα, το Βατικανό δεν έκανε καμία δήλωση σχετικά με τις διαδηλώσεις.

Ο συμβιβασμός του Βατικανού με το Κ.Κ.Κ. δεν περιορίζεται στα παραπάνω.

Τον Φεβρουάριο του 2017, ο Παγκόσμιος Οργανισμός για τη Διερεύνηση της Δίωξης του Φάλουν Γκονγκ (WOIPFG) έγραψε μια επιστολή προς τον Πάπα, προτρέποντάς τον να αποτρέψει δύο Κινέζους αξιωματούχους να συμμετάσχουν στη Σύνοδο της Ποντιφικής Ακαδημίας του Βατικανού, με θέμα την εμπορία οργάνων και τον τουρισμό μεταμοσχεύσεων. Ο γιατρός Χουάνγκ Τζιεφού και ο γιατρός Γουάνγκ Χάιμπο έχουν εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στην αφαίρεση οργάνων από κρατουμένους συνείδησης στην Κίνα, σύμφωνα με την έρευνα του WOIPFG. Ο Χουάνγκ είναι πρώην υφυπουργός υπεύθυνος για τη μεταμόσχευση οργάνων στο υπουργείο «Εθνικής Υγείας και Οικογενειακού Προγραμματισμού» του ΚΚΚ. Ο Γουάνγκ ήταν υπεύθυνος για τη δημιουργία της βάσης δεδομένων για καταγραφή των μοσχευμάτων στην Κίνα.

Ο ίδιος ο Χουάνγκ αργότερα αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο Phoenix TV ότι η πρόσκλησή του στην Ακαδημία Επιστημών του Βατικανού καταδικάστηκε από 12 ειδικούς ιατρικής ηθικής από διάφορες χώρες που μίλησαν για την βίαιση αφαίρεση οργάνων στην Κίνα.

Ο Χουάνγκ υπερηφανεύτηκε επίσης στον δημοσιογράφο για την υποστήριξη που έλαβε από τον επίσκοπο Μαρσέλο Σάντσεζ Σορόντο, πρόεδρο της Ποντιφικής Ακαδημίας Επιστημών, και τον Πάπα, για τη συμμετοχή του στο συνέδριο.

Ο επίσκοπος Σορόντο όχι μόνο καλωσόρισε τον Χουάνγκ στο Βατικανό, αλλά επίσης ανυπομονούσε να τον προσκαλέσουν να επισκεφθεί την Κίνα. Η επιθυμία του εκπληρώθηκε γρήγορα και σε επακόλουθες συνεντεύξεις σε ΜΜΕ, επαίνεσε το ΚΚΚ και προσπάθησε να καλύψει τα εγκλήματα μεταμόσχευσης οργάνων, που διαπράττει το ΚΚΚ.

Τα τελευταία χρόνια, ο Πάπας Φραγκίσκος έχει τείνει επανειλημμένα κλαδί ελιάς στο Πεκίνο, εκφράζοντας την προθυμία του να επισκεφθεί την Κίνα. Αυτός μπορεί επίσης να είναι ο επόμενος στόχος της Αγίας Έδρας, μετά την υπογραφή της συμφωνίας ορισμού επισκόπων μεταξύ Κίνας και Βατικανού το 2018. Η South China Morning Post ανέφερε τον Αύγουστο του 2014 ότι ο Φραγκίσκος είπε σε μια ομάδα δημοσιογράφων που ταξίδεψαν μαζί του στη Νότια Κορέα και επέστρεφαν μαζί του στην Ευρώπη: «Αν θέλω να πάω στην Κίνα; Φυσικά, ακόμη και αύριο».

Η κάλυψη και η καθυστερημένη ανταπόκριση του ΚΚΚ στην επιδημία του ιού του ΚΚΚ προκάλεσαν την πανδημία και τώρα ο κόσμος υποφέρει τις συνέπειες. Ωστόσο, ο Πάπας Φραγκίσκος επαίνεσε δημόσια το ΚΚΚ για τις προσπάθειές του να περιορίσει τον ιό του ΚΚΚ εντός των συνόρων του.

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι η γνώμη του συγγραφέα και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις απόψεις της Epoch Times.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε