Πέμπτη, 28 Μαρ, 2024

Η υγεία της σχέσης Κίνας-Ρωσίας υπό αμφισβήτηση· Διαρροή εγγράφων αποκαλύπτει 220.000 κατασκόπους της Κίνας

Βίντεο.

Η σχέση μεταξύ Ρωσίας και Κίνας άλλαξε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Η Κίνα, η οποία είχε σχηματιστεί υπό την σοβιετική επιρροή, διαδραματίζει τώρα τον κυρίαρχο ρόλο, ενώ η Ρωσία και οι πολλοί διοικητικοί επικεφαλής της που θυμούνται πολύ καθαρά τις παλιές μέρες, τώρα παίζουν τον δευτερεύοντα ρόλο. Αλλά καθώς οι κινεζικές αρχές αντιμετωπίζουν εσωτερική και εξωτερική κρίση και καθώς το καθεστώς γίνεται πιο επιθετικό στην παγκόσμια σκηνή, πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η σχέση;

Το 2008, όταν και οι δύο χώρες βίωσαν την οικονομική κρίση που ήρθε από τις ΗΠΑ, η Κίνα θεώρησε ότι είχε αρχίσει η παρακμή των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι θα μπορούσε να εγκαταλείψει την [πολιτική] αφήγησή της για μια «ειρηνική άνοδο». Λίγο αργότερα, η Κίνα ξεκίνησε την επιθετική κατάληψη της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας. Η Ρωσία έκανε μια παρόμοια κίνηση εκείνη την εποχή, στην Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου το 2007, όπου η Ρωσία ξεκίνησε επίσης μια νέα στρατηγική διεκδίκησης μετα-σοβιετικών περιοχών, στις οποίες περιλαμβάνονται η Γεωργία και η Ουκρανία.

Αλλάζοντας θέμα, έγγραφα που διέρρευσαν από την Κίνα δείχνουν το πώς οι αρχές χρησιμοποιούν φοιτητές στο πρότζεκτ Belt and Road και στην πολιτική διπλωματία. Το πρότζεκτ χρησιμοποιεί φοιτητές στο εξωτερικό και ελέγχει διάφορες ενώσεις μέσω του «Ενιαίου Μετώπου» που υπάγεται στην Κεντρική Επιτροπή του κομμουνιστικού κόμματος. Ο οργανισμός λέγεται ότι έχει 42 υποοργανισμούς και 220.000 μέλη.

Αυτά τα νέα και πολλά άλλα σε αυτό το επεισόδιο του Crossroads.

Το Crossroads είναι μια εκπομπή της Epoch Times διαθέσιμη επίσης στο Facebook και στο YouTube.

Εγγραφείτε στο Patreon για να υποστηρίξετε το Crossroads:
https://www.patreon.com/Crossroads_Josh


Ακολουθήστε τον Joshua στο Twitter: @JoshJPhilipp

Σχολιάστε