Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Ένας μαθητής του δημοτικού χρησιμοποιεί ένα απολυμαντικό σπρέι φτιαγμένο από τουβλάκια Lego το οποίο λειτουργεί με αισθητήρα κίνησης· μετά από το ξέσπασμα του κορωνοϊού, στην πόλη Kaohsiung της Ταϊβάν, (Fabian Hamacher/Reuters)

Μαθητές στην Ταϊβάν καταπολεμούν τον ιό με ένα ‘όπλο’ φτιαγμένο από Lego

KAOHSIUNG, Ταϊβάν – Μαθητές σε δημοτικό σχολείο της πόλης Kaohsiung στη νότια Ταϊβάν, βρήκαν το δικό τους μοναδικό τρόπο να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό και να σταθούν στην πρώτη γραμμή πρόληψης της επιδημίας – ένα αυτόματο απολυμαντικό φτιαγμένο από Lego.

Παιδιά από ηλικίες έξι έως δώδεκα ετών εκμεταλλεύονται κάθε σχολικό διάλειμμα και ευκαιρία που μπορούν να βρούν, για να μπουν στη σειρά και να χρησιμοποιήσουν το αλκοολούχο απολυμαντικό ρομπότ, που μερικοί από τους συμμαθητές τους συναρμολόγησαν υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους της ρομποτικής.

«Το πλύσιμο των χεριών είναι τέλειο», ηχεί δυνατά μία ηχογραφημένη φωνή, μόλις το ψεκαστικό αναγνωρίσει ένα ζευγάρι χέρια μπροστά από τον υπερηχητικό αισθητήρα του, ψεκάζοντας αλκοολούχο αντισηπτικό από ένα μπουκάλι τραβώντας πίσω το χερούλι του μέσω ενός μοτέρ.

Κοντά στο ρομπότ παρατηρεί κανείς σχέδια φτιαγμένα από τους μικρότερους μαθητές που απεικονίζουν καταστάσεις όπου απαιτείται πλύσιμο των χεριών: ένα χειρουργικό νοσοκομειακό τραπέζι, μία τουαλέτα και ένας κήπος με λουλούδια.

Ένα χρόνο μετά την πυρηνική καταστροφή της Fukushima στην Ιαπωνία το 2011, οι δάσκαλοι του δημοτικού σχολείου της Linyuan αποφάσισαν ότι οι μαθητές θα έπρεπε να μάθουν τις βασικές αρχές της ρομποτικής.

Το σχολείο βρίσκεται σε μια βιομηχανική περιοχή, στην οποία κυριαρχεί ο πετροχημικός κλάδος.

Οι δάσκαλοι είχαν ως στόχο να διδάξουν τα παιδιά να είναι ικανά στο μέλλον να επιλύουν τα προβλήματα της περιοχής τους – όπως τις πυρκαγιές, τη ρύπανση του αέρα και τις εκρήξεις αερίου.

Από τότε, το σχολείο έχει αντιπροσωπεύσει την Ταϊβάν σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς στο εξωτερικό και έχει κερδίσει πολλά βραβεία με την ομάδα του της ρομποτικής.

Τεταμένες σχέσεις με την Κίνα

Η Ταϊβάν έχει καταγράψει 45 κρούσματα του κορωνοϊού, ο οποίος έχει προέλθει από την Κίνα. Η εξάπλωση του έχει προκαλέσει εντάσεις στις ήδη φτωχές σχέσεις της Ταϊπέι και του Πεκίνου, με την Ταϊβάν να είναι θυμωμένη κυρίως με τις προσπάθειες της Κίνας να εμποδίσει τη συμμετοχή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας .Ο.Υ.).

Η Κίνα πιέζει την Ταϊβάν με «προκλητικούς» αεροπορικούς ελιγμούς κοντά στο νησί, διαδίδοντας ψεύτικες ειδήσεις για να σπείρει τη διχόνοια κατά την περίοδο εξάπλωση του ιού, είπαν οι δυνάμεις ασφαλείας και οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι της Ταϊβάν.

Τον τελευταίο μήνα, η Ταϊβάν έχει αναφέρει τρεις κοντινές κινεζικές αεροπορικές επιδείξεις ισχύος και σε δύο περιπτώσεις τα πολεμικά αεροπλάνα της Ταϊβάν έκαναν προσπάθειες να τις αναχαιτίσουν.

Παράλληλα, έχει εμφανιστεί αυτό που ο υπουργός εξωτερικών της Ταϊβάν Joseph Wu αποκαλεί «κυβερνοπόλεμο» ψευδών διαδικτυακών ειδήσεων από την Κίνα σχετικά με τον ιό.

Οι ψεύτικες  αναφορές, τις οποίες γρήγορα απέκρουσε η κυβέρνηση της Ταϊβάν, περιλαμβάνουν ψευδείς ισχυρισμούς ότι το νησί αποκρύπτει τα πραγματικά νούμερα των νοσούντων.

Το Γραφείο Ερευνών της Ταϊβάν έχει επίσης προειδοποιήσει πως η Κίνα προσπαθεί να υπονομεύσει τα πραγματικά γεγονότα και να διαταράξει τα μέτρα ελέγχου που έχουν τεθεί κατά της ασθένειας – απεικονίζοντας τις επίσημες ανακοινώσεις της Ταϊβάν σχετικά με την εξάπλωση, ως ψευδείς ειδήσεις.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε