Μετάφραση: Αλία Ζάε
Κανάλια, υδραγωγεία και πηγάδια που κατασκευάστηκαν πριν από 1.500 χρόνια στο Περού από τον λαό των Νάζκα, χρησιμοποιούνται ακόμα σήμερα για άρδευση και για τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων των ερημικών περιοχών κοντά στη σύγχρονη πόλη Νάζκα.
Οι Νάζκα κατοικούσαν σε πολύ στενές και βραχώδεις κοιλάδες, γι’ αυτό και χρειάζονταν εξελιγμένα υδραυλικά συστήματα για να ποτίζουν τη γη τους και να μπορούν να επιβιώνουν στις σκληρές συνθήκες της περιοχής.
Στα ισπανικά αυτά τα συστήματα ονομάζονται Καντάγιο ή αλλιώς Υδραγωγεία Καντάλοκ. Ως τεχνολογικό επίτευγμα είναι αντάξια ή ακόμα και ξεπερνούν τις διάσημες γραμμές των Νάζκα.
Οι Νάζκα είχαν κατασκευάσει περίπου 30-50 υπόγεια κανάλια, που μετέφεραν για χιλιόμετρα νερό από τα ποτάμια και τις ορεινές πηγές προς τα χωράφια και τις πόλεις τους. Πρώτα έσκαβαν τα κανάλια, έχτιζαν τα τοιχώματά τους με πέτρα και ξύλο και ύστερα τα σκέπαζαν πάλι.
Το σύστημα ύδρευσης περιελάμβανε 17 πηγάδια, με μονοπάτια που κατεβαίνουν σπειροειδώς μέσα στη γη, από όπου συλλέγεται το τρεχούμενο νερό. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τα μονοπάτια αυτά για να μπορούν να καθαρίζουν και να επισκευάζουν τα πηγάδια, ιδίως μετά από σεισμούς.
Η ζωή των Νάζκα ήταν αρκετά δύσκολη στην κακοτράχαλη και φτωχή γη τους. Τα σημεία καλλιεργήσιμου εδάφους ήταν λιγοστά, αλλά χάρη στα υδραγωγεία τους μπορούσαν να εκμεταλλεύονται περισσότερα στρέμματα για τα γεννήματά τους. Αυτά ήταν κυρίως πατάτες, καλαμπόκι, φασόλια, βαμβάκι και φρούτα.
Στις μέρες μας, η περιοχή παραμένει όσο πράσινη ήταν και τότε, αφού πολλά από αυτά τα κανάλια και πηγάδια χρησιμοποιούνται ακόμα.
Οι Νάζκα ήταν ένας από τους πολλούς λαούς που ανέπτυξαν τον πολιτισμό τους στη Νότιο Αμερική, πριν από πολλούς αιώνες. Κατάγονταν από τους Παράκας, έναν προγενέστερο, επίσης εξελιγμένο πολιτισμό.
Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε με ειδική άδεια. Μπορείτε να ανατρέξετε στο πρωτότυπο στο Ancient Origins.