Κυριακή, 23 Ιούν, 2024
Αυτό το σπειροειδές πηγάδι κατασκευάστηκε από τον λαό των Νάζκα στο αρχαίο Περού. Το σπειροειδές σχήμα του διευκόλυνε τη ροή του νερού από τις πηγές των βουνών προς τις ξηρές κοιλάδες. (Public Domain)

Αρχαία περουβιανά υδραυλικά συστήματα που έδιναν ζωή στις κοιλάδες των Νάζκα πριν από 1.500 χρόνια

Μετάφραση: Αλία Ζάε

Κανάλια, υδραγωγεία και πηγάδια που κατασκευάστηκαν πριν από 1.500 χρόνια στο Περού από τον λαό των Νάζκα, χρησιμοποιούνται ακόμα σήμερα για άρδευση και για τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων των ερημικών περιοχών κοντά στη σύγχρονη πόλη Νάζκα.

Οι Νάζκα κατοικούσαν σε πολύ στενές και βραχώδεις κοιλάδες, γι’ αυτό και χρειάζονταν εξελιγμένα υδραυλικά συστήματα για να ποτίζουν τη γη τους και να μπορούν να επιβιώνουν στις σκληρές συνθήκες της περιοχής.

Στα ισπανικά αυτά τα συστήματα ονομάζονται Καντάγιο ή αλλιώς Υδραγωγεία Καντάλοκ. Ως τεχνολογικό επίτευγμα είναι αντάξια ή ακόμα και ξεπερνούν τις διάσημες γραμμές των Νάζκα.

Nazca Lines
Ένα από τα πολυάριθμα σχήματα που είναι αποτυπωμένα στο έδαφος και είναι γνωστά ως «γραμμές Νάζκα». (Martin St-Amant/CCBY-SA)

 

Οι Νάζκα είχαν κατασκευάσει περίπου 30-50 υπόγεια κανάλια, που μετέφεραν για χιλιόμετρα νερό από τα ποτάμια και τις ορεινές πηγές προς τα χωράφια και τις πόλεις τους. Πρώτα έσκαβαν τα κανάλια, έχτιζαν τα τοιχώματά τους με πέτρα και ξύλο και ύστερα τα σκέπαζαν πάλι.

Το σύστημα ύδρευσης περιελάμβανε 17 πηγάδια, με μονοπάτια που κατεβαίνουν σπειροειδώς μέσα στη γη, από όπου συλλέγεται το τρεχούμενο νερό. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τα μονοπάτια αυτά για να μπορούν να καθαρίζουν και να επισκευάζουν τα πηγάδια, ιδίως μετά από σεισμούς.

Η ζωή των Νάζκα ήταν αρκετά δύσκολη στην κακοτράχαλη και φτωχή γη τους. Τα σημεία καλλιεργήσιμου εδάφους ήταν λιγοστά, αλλά χάρη στα υδραγωγεία τους μπορούσαν να εκμεταλλεύονται περισσότερα στρέμματα για τα γεννήματά τους. Αυτά ήταν κυρίως πατάτες, καλαμπόκι, φασόλια, βαμβάκι και φρούτα.

Nazca irrigation canals. ( CCBY)
Αρδευτικό κανάλι των Νάζκα. (CCBY)

 

Στις μέρες μας, η περιοχή παραμένει όσο πράσινη ήταν και τότε, αφού πολλά από αυτά τα κανάλια και πηγάδια χρησιμοποιούνται ακόμα.

Οι Νάζκα ήταν ένας από τους πολλούς λαούς που ανέπτυξαν τον πολιτισμό τους στη Νότιο Αμερική, πριν από πολλούς αιώνες. Κατάγονταν από τους Παράκας, έναν προγενέστερο, επίσης εξελιγμένο πολιτισμό.

A case of skulls from the Andean Paracas culture, as seen in the National Museum of the Archaeology, Anthropology, and History of Peru. (Wikimedia Commons)
Προθήκη με κρανία των Παράκας, που ζούσαν επίσης στις Άνδεις. Εθνικό Αρχαιολογικό, Ανθρωπολογικό και Ιστορικό Μουσείο του Περού. (CCBY-SA)

 

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε με ειδική άδεια. Μπορείτε να ανατρέξετε στο πρωτότυπο στο Ancient Origins.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε