Πέμπτη, 28 Μαρ, 2024
Ένας άντρας με προστατευτική μάσκα προσώπου περπατά κάτω από κάμερες παρακολούθησης καθώς η Κίνα πλήττεται από την έξαρση του νέου κορωνοϊού στην Σαγκάη της Κίνας, στις 4 Μαρτίου 2020. (Aly Song / Reuters)

Πάνω από ένα εκατομμύριο Κινέζοι παρακολουθούνταν από το κινεζικό καθεστώς μέσω της βάσης δεδομένων COVID-19 σε ένα μήνα μόνο

Γράφει ο Frank Yue

Ένα εσωτερικό έγγραφο της κινεζικής κυβέρνησης που έφτασε στην κατοχή της The Epoch Times αποκαλύπτει ότι κατά τη διάρκεια του Μαΐου, περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα παρακολουθούνταν στενά από τις αρχές για τον κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό του ΚΚΚ.

Το γραφείο δημόσιας ασφάλειας (αστυνομία) της πόλης Γουχάι στην εσωτερική Μογγολία εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την «πλήρη πρόοδο της κατασκευής εφαρμογών μεγάλων δεδομένων για την αστυνομία», η οποία τονίζει ότι το κινεζικό καθεστώς διατηρεί μια εθνική βάση δεδομένων COVID-19 για «πληθυσμούς υψηλού κινδύνου».

Η ανακοίνωση, που εκδόθηκε τον Μάιο, αναφέρει ότι υπάρχουν περισσότερα από 1.170.000 άτομα μέσα στη βάση δεδομένων. Θα ενημερώνεται καθημερινά με πληροφορίες, όπως οι θερμοκρασίες σώματος των ατόμων που εισέρχονται στην πόλη, οι οποίοι ελέγχονται στα σημεία ελέγχου της πόλης και τον αριθμό των επιβατών που εισέρχονται σε τοπικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια. Θα ταξινομούνται σε τέσσερις κατηγορίες, με βάση τη σοβαρότητα της επιδημίας στον τόπο κατοικίας τους.

Ένα εσωτερικό έγγραφο από το γραφείο δημόσιας ασφάλειας της πόλης Γουχάι, Εσωτερική Μογγολία, από τον Μάιος 2020. (The Epoch Times)

 

Επιπλέον, θα συλλέγονται δεδομένα σχετικά με το πού βρίσκονται οι άνθρωποι: πού φάγανε, έμειναν, ταξίδεψαν, πού πήγαν για ψώνια ή διασκέδασαν, σύμφωνα με την ειδοποίηση.

Το αστυνομικό γραφείο δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με εταιρείες διαδικτύου, εταιρείες τεχνολογίας και τρεις κολοσσούς τηλεπικοινωνιών – China Mobile, China Unicom και China Telecom – για να αυξήσουν στο έπακρο την επιτήρησή τους.

Το έγγραφο δεν αναφέρει πόσοι πολίτες έχουν παρακολουθηθεί μέσω της βάσης δεδομένων από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Η χρήση υψηλής τεχνολογίας από το κινεζικό καθεστώς για την παρακολούθηση των πολιτών του είχε προκαλέσει στο παρελθόν ανησυχίες μεταξύ ειδικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον κυβερνοχώρο, οι οποίοι σημειώνουν ότι τα δεδομένα συλλέγονται συχνά χωρίς τη συγκατάθεση των χρηστών.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η δημοφιλής κινεζική εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat ανέπτυξε μια λειτουργία «κωδικός υγείας» που επέτρεψε στις αρχές να σαρώνουν έναν γραμμωτό κώδικα στα τηλέφωνα των ανθρώπων και να ελέγχουν εάν ένα άτομο είναι απαλλαγμένο από ιούς, είχε επαφή με ασθενείς με ιούς, είναι COVID-19 θετικός ή εμφανίζει συμπτώματα του ιού. Ορισμένοι ειδικοί, όπως το Human Rights Watch, προειδοποίησαν ότι τα προσωπικά δεδομένα που συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν από τις αστυνομικές αρχές θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να εντοπίσουν και να στοχεύσουν αντιφρονούντες.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πρόσφατα ότι η επαρχία Γκουιτζόου έχει γίνει ένας εξαιρετικά «μεγάλος κόμβος δεδομένων», με την αστυνομία να χρησιμοποιεί τεχνολογία για σκοπούς «πρόληψης και ελέγχου».

Τον Φεβρουάριο, ο αναπληρωτής διευθυντής του κέντρου διοίκησης του αστυνομικού γραφείου της Ναντζίνγκ, Ντάι Σιουλίν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο κρατικό μέσο Nanjing Daily ότι το γραφείο έχει δημιουργήσει φακέλους για κάθε «βασικό στόχο COVID-19». Σύμφωνα με τον Ντάι, με την συγκριτική ανάλυση μεγάλων δεδομένων, η αστυνομία θα μπορεί να προσδιορίσει λεπτομερώς το πού βρίσκονται οι βασικοί στόχοι και να στέλνει διαταγές σε αστυνομικά τμήματα για «ακριβείς επισκέψεις στο σπίτι».

Σε τι διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε