Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε μιλά κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην επίσημη κατοικία του στο Τόκιο στις 4 Μαΐου 2020. (Eugene Hoshiko, Pool / AP Photo)

Παραιτήθηκε για λόγους υγείας ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε δήλωσε την Παρασκευή την παραίτησή του εξαιτίας της επιδείνωσης της υγείας του, προσθέτοντας ότι θέλει να αποφύγει την πρόκληση προβλημάτων στην κυβέρνηση λόγω της επιδείνωσης της χρόνιας κατάστασής του.

«Μου είναι δύσκολο να αφήσω τη δουλειά μου πριν πετύχω τους στόχους μου», δήλωσε ο Άμπε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή. «Αντιμέτωπος με την ασθένεια και τη θεραπεία, καθώς και τον πόνο της έλλειψης σωματικής δύναμης… αποφάσισα να μην παραμείνω πρωθυπουργός εφόσον δεν είμαι πλέον ικανός να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των πολιτών με αυτοπεποίθηση».

Ο Άμπε, του οποίου η θητεία λήγει τον Σεπτέμβριο του 2021, αναμένεται να συνεχίσει έως ότου εκλεγεί ο νέος αρχηγός του κόμματος και εγκριθεί επίσημα από το κοινοβούλιο. Υπάρχουν πολλοί πολιτικοί πρόθυμοι να αντικαταστήσουν τον 65χρονο πρωθυπουργό.

Ο Σιγκέρου Ισίμπα, ο 63χρονος πρώην υπουργός Άμυνας και κύριος αντίπαλος του Άμπε, απολαμβάνει τη μεγαλύτερη αποδοχή για τη θέση του επόμενου ηγέτη της Ιαπωνίας, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις των μέσων ενημέρωσης, αν και είναι λιγότερο δημοφιλής στο κυβερνών κόμμα. Ένας χαμηλών τόνων πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο Φούμιο Κισίντα, ο υπουργός Άμυνας Τάρο Κόνο, ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχάιντ Σούγκα και ο υπουργός οικονομικής αναζωογόνησης Γιασούτοσι Νισιμούρα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα μέτρα σχετικά με τον ιό του ΚΚΚ (Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα), αναφέρονται ευρέως στα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ως πιθανοί διάδοχοι

Ο Άμπε εργαζόταν κάθε μέρα στην επίσημη κατοικία του κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να διαχειριστεί το ξέσπασμα του ιού του ΚΚΚ, γνωστό και ως κορωνοϊό – ηγούμενος την αντίδραση της κυβέρνησης και πραγματοποιώντας συχνές συνεντεύξεις τύπου πριν και κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ο ίδιος κύρηξε τον Απρίλιο.

Αλλά στις 17 Αυγούστου, επισκέφθηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Keio για σχεδόν 8 ώρες, λέγοντας σε δημοσιογράφους ότι υποβλήθηκε σε εξετάσεις για να διατηρήσει την υγεία του. Επέστρεψε για δεύτερη φορά σε δύο εβδομάδες στις 24 Αυγούστου, λέγοντας ότι έλαβε τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Αν και δεν έχουν κοινοποιηθεί περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση της ασθένειάς του, ο Άμπε πάσχει από ελκώδη κολίτιδα – μια φλεγμονώδη κατάσταση του εντέρου που εν μέρει ήταν υπεύθυνη για τη διακοπή της πρώτης θητείας του το 2007.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχάιντ Σούγκα είπε ότι συναντιόταν με τον Άμπε δύο φορές την ημέρα και δεν είχε παρατηρήσει τίποτα που να υποδεικνύει την κακή υγεία του.

«Τον βλέπω κάθε μέρα και δεν έχω παρατηρήσει κάτι διαφορετικό», είπε εκείνη την εποχή.

Ο Άμπε, ο πρώτος πρωθυπουργός με την μεγαλύτερη θητεία της χώρας, τη Δευτέρα έσπασε ένα ρεκόρ μισού αιώνα που είχε θέσει ο θείος του, Εϊσάκου Σάτο, για τη μεγαλύτερη συνεχόμενη θητεία ως πρωθυπουργός.

Έγινε πρώτη φορά πρωθυπουργός το 2006 πριν παραιτηθεί μετά από ένα χρόνο στην εξουσία, εξαιτίας της χρόνιας ασθένειας του εντέρου του.

Αφού παραιτήθηκε, είπε ότι ένα φάρμακο βοηθούσε να διατηρηθεί το πρόβλημα υπό έλεγχο. Βρίσκεται στο αξίωμα από τον Δεκέμβριο του 2012 στη δεύτερη θητεία του ως πρωθυπουργός.

Η πιο πρόσφατη δημόσια εμφάνιση του Άμπε ήρθε το Σάββατο, όταν μίλησε σε τελετή που τίμησε την 75η επέτειο από το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Associated Press και ο δημοσιογράφος Lorenz Duchamps συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Σε τι διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε