Από τον Alexander Zhang
Η Ευρώπη πρέπει να δείξει περισσότερη ενότητα έναντι των σχέσεών της με την Κίνα, ανέφερε ένας Γερμανός υπουργός της κυβέρνησης, καθώς «καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να υπερασπιστεί από μόνη της τα συμφέροντα και τις αξίες της απέναντι στην Κίνα».
«Χρειάζεται επειγόντως να λάβουμε περισσότερη ‘ευρωπαϊκή’ δράση όσον αφορά τις σχέσεις μας με την Κίνα», δήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μάικλ Ροθ, ο οποίος τόνισε, «η έλλειψη ενότητας είναι η Αχίλλειος πτέρνα μας».
Η Κίνα είναι ο «συστημικός αντίπαλος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η επιθετικότητά της», έγραψε ο Ροθ σε ένα άρθρο στην Spiegel.
State Minister for Europe @MiRo_SPD in his op-ed for @derspiegel: "We urgently need more European action in our dealings with 🇨🇳. This is a priority of Germany’s presidency of the Council of the 🇪🇺, during which we bear a particular responsibility." https://t.co/XfkcaeTsFA 1/2
— GermanForeignOffice (@GermanyDiplo) August 2, 2020
Οι ενέργειες του καθεστώτος στο Χονγκ Κονγκ, την Σιντζιάνγκ και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας δείχνουν ότι «δεν φοβάται να παραβιάσει μπροστά στα μάτια του κόσμου, τις βασικές αρχές της διεθνούς τάξης».
«Δεν πρέπει να φοβόμαστε να υψώσουμε το ανάστημά μας όταν πρόκειται για καίρια ζητήματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ασφάλεια και η τεχνολογία», έγραψε.
Διαίρει και βασίλευε
«Η ηγεσία του αυταρχικού, μονοκομματικού κράτους δεν χάνει καμία ευκαιρία για να δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλίμα μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και να τα αποδυναμώσει», έγραψε ο Ροθ.
Η ΕΕ είναι όλο και πιο επιφυλακτική για τις τακτικές «διαίρει και βασίλευε» του κινεζικού καθεστώτος. Τον Μάιο, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Τζόζεφ Μπορέλ κατηγόρησε το Πεκίνο ότι «πατάει» πάνω στις διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.
Λόγω των διαφορών στο εσωτερικό της Ευρώπης κατέστη δύσκολο να υιοθετηθεί μια ενοποιητική στρατηγική προς απάντηση στις προκλήσεις που θέτει η Κίνα, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του Royal United Services Institute (RUSI), ενός think tank με έδρα το Λονδίνο.
Η ΕΕ χρειάζεται να εφαρμόσει μια σταθερή πολιτική απέναντι στην Κίνα, δήλωσε ο Ροθ, προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί προτεραιότητα της εξάμηνης γερμανικής προεδρίας της ΕΕ, η οποία ξεκίνησε την 1η Ιουλίου.
Η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τις συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να «απομακρυνθεί από την διμερή διαμόρφωση των σχέσεων που επιδιώκει σκόπιμα το Πεκίνο».
Υπό την επιρροή του Πεκίνου, ορισμένες μικρές χώρες της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Πορτογαλία, έχουν επανειλημμένα εμποδίσει την πολιτική της ΕΕ ως προς την Κίνα.
«Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το δέλεαρ μιας συνεργασίας με την Κίνα μερικές φορές έρχεται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες», έγραψε ο Ροθ.
«Η ΕΕ πρέπει να υψώσει περισσότερο το ανάστημά της στον κόσμο και όχι μόνο στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή των μελών της», είπε.
Επί του παρόντος, η Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ απαιτεί πλήρη ομοφωνία. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ροθ, η Γερμανία έχει δεσμευτεί να την αλλάξει σε «λήψη αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία», η οποία θα αποτρέψει ένα μικρό αριθμό κρατών μελών να εμποδίζουν την εξωτερική πολιτική της ΕΕ.
Διακύβευμα Ασφάλειας
Ο Ροθ επεσήμανε επίσης την τάση του Πεκίνου να χρησιμοποιεί την οικονομική εξάρτηση ως μοχλό πολιτικής εξουσίας.
«Η κρίση του κορωνοϊού είναι ένα καμπανάκι», δήλωσε ο Ροθ, αναφερόμενος στην πανδημία του ιού του ΚΚΚ (Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα) που ξέσπασε στην Γουχάν στα τέλη του περασμένου έτους, καθώς ήταν μια «επώδυνη υπενθύμιση για μας στο πόσο εξαρτημένη είχε γίνει η Ευρώπη σε ορισμένους τομείς».
Στα αρχικά στάδια της κρίσης, το κινεζικό καθεστώς έστειλε σε πολλές χώρες ιατρικά εφόδια σε μια προσπάθεια να διορθώσει την εικόνα του και να παρουσιαστεί ως ηγέτης στην καταπολέμηση της πανδημίας, και όχι ως υπεύθυνος για την εξάπλωσή της.
Τον Μάρτιο, ο Τζόζεφ Μπορέλ, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, προειδοποίησε τους Ευρωπαίους να προσέχουν τον «αγώνα επιρροής μέσω διαστρέβλωσης της αφήγησης» και την «πολιτική της γενναιοδωρίας» της Κίνας.
Ο Ροθ ανέφερε επίσης τα δίκτυα 5G κινητής τηλεφωνίας της Ευρώπης, όπου η συμμετοχή του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών Huawei βρίσκεται υπό αυξανόμενο έλεγχο. Ανέφερε ανησυχίες σχετικά με την «αξιοπιστία κατασκευαστών από τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Εδώ διακυβεύεται η ασφάλεια των πολιτών μας».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία απαγόρευσαν την Huawei, επικαλούμενες ανησυχίες ασφάλειας. Το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε την ίδια κίνηση στις 14 Ιουλίου, αντιστρέφοντας την προηγούμενη απόφασή του να επιτρέψει στην εταιρεία περιορισμένο ρόλο.
Ο Ροθ δεν ανέφερε το όνομα της Huawei, αλλά είπε ότι η μόνη λογική λύση είναι να «στηρίξουμε πρώτα και κύρια τους εγχώριους προμηθευτές μας».
Η ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιήσει την εμπορική της πολιτική και την ενιαία της αγορά πιο αποτελεσματικά «ως μοχλό» για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών και συμφερόντων, είπε.
Οι Mary Clark, Cathy He και Ella Kietlinska συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.
Σε τι διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;
Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό. Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.
Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.
[give_form id=”3924″]