ΑΘΗΝΑ, Ελλάδα – Η Ελλάδα προειδοποίησε ότι θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε απάντηση στα σχέδια της Τουρκίας να προχωρήσει σε μια ερευνητική αποστολή πετρελαίου και φυσικού αερίου νότια των ελληνικών νησιών στην ανατολική Μεσόγειο.
Η διαμάχη σχετικά με τα δικαιώματα στα ορυκτά του βυθού οδήγησε σε αυξημένη ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων και από τις δύο πλευρές στην περιοχή, όπου το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, το Oruc Reis, προετοιμάζεται για μια ερευνητική αποστολή.
Η Τουρκία έχει δεχθεί αυξανόμενη κριτική από τους Δυτικούς συμμάχους, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν να κάνει εκκλήσεις για κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Άγκυρας εάν η διαμάχη κλιμακωθεί περαιτέρω.
Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε την αποστολή ως άμεση παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας και αυτής της Κύπρου.
«Η κυβέρνηση υπογραμμίζει σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτεί παραβίαση της κυριαρχίας της και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», δήλωσε ο Πέτσας.
Ο Μακρόν είπε ότι οι κυρώσεις φαίνονται πλέον απαραίτητες.
«Δεν είναι αποδεκτό να παραβιάζεται ή να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της Ένωσης. Οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν», δήλωσε ο Μακρόν πριν από συνομιλίες στο Παρίσι με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι τα ελληνικά νησιά δεν πρέπει να περιληφθούν στον υπολογισμό των θαλάσσιων ζωνών οικονομικού ενδιαφέροντος — θέση που αποτελεί σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα έχει περίπου 6.000 νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος και περισσότερα από 200 κατοικούνται.
Το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας, στη νοτιοανατολική Τουρκία, αλλά το ναυσιπλοϊκό τηλέτυπο που εξέδωσε αναφέρει ότι η αποστολή που προγραμματίστηκε έως τις 2 Αυγούστου παραμένει «έγκυρη και ικανή».
Στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην ικανότητα του στρατού της χώρας του. «Οι ιστορικές επιτυχίες σε διάφορα μέτωπα, από τη Συρία έως τη Λιβύη, από την ανατολική Μεσόγειο έως την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καταδεικνύουν την δύναμη της χώρας μας και τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεών μας», δήλωσε ο Ερντογάν προτού ηγηθεί της ετήσιας συνάντησης του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου της χώρας.
Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε: «Θέλουμε όλοι οι φυσικοί πόροι στην ανατολική Μεσόγειο να μοιραστούν δίκαια».
«Δεν θα δεχτούμε ποτέ απειλές ή κυρώσεις», δήλωσε η κρατική Anadolu. «Δεν δεχόμαστε τη μαξιμαλιστική θέση της Ελλάδας».
Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΕ και των ΗΠΑ έχουν γίνει όλο και πιο ευθείς στις εκκλήσεις τους προς την Τουρκία να σταματήσει τα σχέδια έρευνας.
«Θέλω να επαναλάβω το σαφές μήνυμα της Ουάσινγκτον και της Ευρώπης, προτρέποντας τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τις επιχειρήσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή, όπως σχέδια έρευνας για φυσικούς πόρους σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Τζέφρεϊ Πιάτ, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα.
Από τους Ντέρεκ Γατόπουλο & Σούζαν Φρέιζερ
Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;
Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.
[give_form id=”3924″]