Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φωτογραφίζεται με τον Κινέζο επικεφαλής Σι Τζινπίνγκ σε συνάντηση κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής των G-20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, 29 Ιουνίου 2019. (AP Photo/Susan Walsh)

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τα σκληρά μέτρα κατά του Πεκίνου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του κινεζικού καθεστώτος ως απάντηση στις κακοήθεις ενέργειές του κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα, σε σχέση με το Χονγκ Κονγκ.

Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση Τραμπ ζητά με έντονο τρόπο, το καθεστώς να λογοδοτήσει για την κάλυψη της επιδημίας του ιού του ΚΚΚ. Έχει επίσης θεσπίσει μέτρα που στοχεύουν απειλές από το Πεκίνο, που κυμαίνονται από την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας έως τους κινδύνους ασφαλείας που θέτει ο κινέζος γίγαντας τηλεπικοινωνιών Huawei.

Μετά από αυτά, στα τέλη Μαΐου, το κινεζικό καθεστώς προχώρησε στην επιβολή νόμου περί «εθνικής ασφάλειας» στο Χονγκ Κονγκ, για τον οποίο οι επικριτές λένε ότι θα σηματοδοτήσει το τέλος των ελευθεριών και της αυτονομίας της πόλης. Ο νόμος αυτός προκάλεσε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώσει στις 29 Μαΐου ότι η Ουάσινγκτον θα ξεκινήσει τη διαδικασία κατάργησης της προνομιακής εμπορικής μεταχείρισης του Χονγκ Κονγκ και θα τιμωρήσει αξιωματούχους που εμπλέκονται στη διάβρωση της αυτονομίας της πόλης.

«Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κινούνται πολύ γρήγορα ουσιαστικά για να κατονομάσουν την Κίνα ως εχθρό», δήλωσε ο Χάρι Ι. Καζιανής, ειδικός εθνικής ασφάλειας στο Κέντρο Εθνικών Συμφερόντων με έδρα την Ουάσινγκτον, στην Epoch Times.

Οι αναλυτές χαρακτήρισαν την ομιλία του Τραμπ για την πολιτική της κυβέρνησης της Κίνας στις 29 Μαΐου ως κρίσιμη στιγμή στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Σε αυτήν, επέκρινε την μεγάλης κλίμακας εκστρατεία του Πεκίνου για κλοπή της αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας, επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, την κάλυψη της πανδημίας, την επιρροή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον «απόλυτο πνιγμό» των ελευθεριών του Χονγκ Κονγκ.

Ο Φρανκ Γκάφνεϊ, αντιπρόεδρος της ομάδας Επιτροπή για τον Παρόντα Κίνδυνο: Κίνα, δήλωσε στην Epoch Times ότι οι παρατηρήσεις του Τραμπ ήταν «η πιο καθαρή δημόσια δήλωση ενός προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τον κίνδυνο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος» που έχει ακούσει στη ζωή του.

Ο Γκάφνεϊ είπε ότι η ομιλία ήταν «επική» στην «απεικόνιση ενός εχθρού των Ηνωμένων Πολιτειών που επιδιώκει –όχι μόνο ρητορικά αλλά με έναν συστηματικό και ολιστικό τρόπο– την καταστροφή μας».

Εκείνη την ημέρα, ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσης την επίσημη απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τον ΠΟΥ, τον αποκλεισμό [από είσοδο στην χώρα] των Κινέζων μεταπτυχιακών φοιτητών που συνδέονται με τον κινεζικό στρατό, και μια νέα αξιολόγηση των κινεζικών εταιρειών που είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ.

Ενώ η ομιλία σηματοδότησε μια πιο σκληρή προσέγγιση προς το Πεκίνο, ήταν επίσης η συνέχιση της πολιτικής περί Κίνας της κυβέρνησης, η οποία έχει σκληρύνει από το ανώτατο σημείο των διμερών σχέσεων όταν ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Κινέζο επικεφαλής Σι Τζινπίνγκ στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο το 2017, είπε ο Τζουν Τόιφελ Ντράιερ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.

Ο «τελικός καταλύτης» για την κυβέρνηση ήταν «ο συνδυασμός της απόκρυψης της θανατηφόρας φύσης του κορωνοϊού με την παραβίαση του Πεκίνου των υποσχέσεών του προς το Χονγκ Κονγκ, και με τρομερές ιστορίες που βγαίνουν από την Σιντζιάνγκ», δήλωσε ο Ντράιερ σε ηλεκτρονικό μήνυμα, αναφερόμενος στην καταστολή που διεξάγει το Πεκίνο εναντίον Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων στη βορειοδυτική περιοχή της Σιντζιάνγκ.

Ορισμένοι νομοθέτες και αναλυτές των ΗΠΑ περιγράφουν την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας ως επιστροφή στις εντάσεις του «ψυχρού πολέμου». Όμως ο Γκάφνεϊ είπε ότι αυτή η περιγραφή είναι παραπλανητική επειδή το κομμουνιστικό καθεστώς διεξήγαγε «ασύμμετρο πόλεμο» στην Αμερική για δεκαετίες.

Στρατηγική που καταρτίστηκε από Κινέζους στρατιωτικούς στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο ασύμμετρος πόλεμος αναφέρεται στη χρήση μιας σειράς μη συμβατικών τακτικών που έχουν σχεδιαστεί για την επίτευξη των στόχων του πολέμου χωρίς πραγματοποίηση πραγματικής μάχης. Αυτές περιλαμβάνουν την συστηματική κλοπή εμπορικών μυστικών, τον έλεγχο κρίσιμων βιομηχανιών και υποδομών, και τη χρήση μέσων ενημέρωσης και διαύλων πληροφοριών για την αλλαγή των αντιλήψεων του παγκόσμιου κοινού υπέρ του κινεζικού καθεστώτος.

«Οι Σοβιετικοί είχαν μια ατζέντα για την διάλυσή μας, αλλά δεν νομίζω ότι  η πληρότητα, υπομονή, αποφασιστικότητα και οι πόροι που το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα χρησιμοποιεί πάνω μας, μπορούν να συγκριθούν με αυτούς», δήλωσε ο Γκάφνεϊ.

Οικονομική απομάκρυνση

Ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα ανέθεσε σε μια προεδρική ομάδα εργασίας για τις χρηματοπιστωτικές αγορές να προτείνει ενέργειες εντός 60 ημερών για την τιμωρία των κινεζικών εταιρειών που είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ και δεν συμμορφώνονται με τους λογιστικούς κανόνες των ΗΠΑ.

Το κινεζικό καθεστώς έχει εμποδίσει τις ελεγκτικές αρχές των ΗΠΑ να επιθεωρήσουν τα έγγραφα ελέγχου των κινεζικών εταιρειών, λέγοντας ότι περιέχουν «κρατικά μυστικά».

Οι επικριτές λένε ότι η έλλειψη εποπτείας αυτών των εταιρειών θέτει σε κίνδυνο τους Αμερικανούς επενδυτές, επικαλούμενοι τον αυξανόμενο αριθμό κινεζικών εταιρειών που έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα απάτης — το τελευταίο είναι η Luckin Coffee εισηγμένη στον Nasdaq, η οποία τον Απρίλιο ανέφερε ότι οι ανώτεροι διευθυντές είχαν ανακοινώσει περισσότερα από $300 εκατομμύρια σε πωλήσεις, τα οποία ποτέ δεν υπήρξαν.

Τον Μάιο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε εντολή και στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Επενδύσεων Συνταξιοδοτικών Ταμείων (FRTIB) — το ανεξάρτητο όργανο που επιβλέπει το συνταξιοδοτικό ταμείο των ομοσπονδιακών υπαλλήλων και αποστράτων— να σταματήσει τα σχέδια επένδυσης σε μετοχές κινεζικών εταιρειών που θέτουν ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το FRTIB, από το μέρος του, ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει την κίνηση των επενδύσεων.

Ο Γκάφνεϊ είπε ότι ήταν κρίσιμο οι Ηνωμένες Πολιτείες να «σταματήσουν να καλύπτουν οικονομικά το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα».

Πρέπει να «διασφαλίσουμε ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα δεν θα είναι πλέον σε θέση να βασίζεται στη χρηματοδότησή μας για τους μυριάδες τρόπους με τους οποίους διεξάγει πόλεμο εναντίον μας», είπε.

Η πανδημία οδήγησε επίσης την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιταχύνει τα σχέδια για την απομάκρυνση των κρίσιμων αλυσίδων ανεφοδιασμού από την Κίνα, ανέφερε το Reuters, καθώς η κρίση στη δημόσια υγεία έχει αποκαλύψει τις παγίδες της εξάρτησης των Ηνωμένων Πολιτειών από την Κίνα ως κατασκευαστική βάση.

Ο Καζιανής είπε ότι εάν ο Τραμπ κερδίσει την επανεκλογή, δεν θα περιμέναμε μόνο να δούμε περισσότερη δράση για την αποσύνδεση από την Κίνα, αλλά και μια εκπαιδευτική εκστρατεία που στοχεύει να εξηγήσει στο αμερικανικό κοινό γιατί είναι απαραίτητη η μείωση της εξάρτησης των ΗΠΑ από την αλυσίδα ανεφοδιασμού της Κίνας.

«Το μεγαλύτερο πράγμα που είναι δύσκολο να καταλάβει ο αμερικανικός λαός είναι ότι ακούει όλες αυτές τις προκλήσεις από την Κίνα, απειλές από την Κίνα, αλλά ταυτόχρονα, εξακολουθούμε να αγοράζουμε προϊόντα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα κάθε χρόνο», είπε.

Ανθρώπινα δικαιώματα

Ο Τζόζεφ Μπόσκο, πρώην διευθυντής του γραφείου Κίνας του υπουργείου Άμυνας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να μιλάει για τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με το καθεστώτος.

Πρότεινε την επίκληση του νόμου Μαγκνίτσκυ για την επιβολή κυρώσεων σε Κινέζους αξιωματούχους που εμπλέκονται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως στην δίωξη θρησκευτικών ομάδων, εθνοτικών μειονοτήτων και αντιφρονούντων.

Ο πρώην αξιωματούχος είπε ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει μια εκστρατεία για τη μετάδοση πληροφοριών μέσα στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ σχετικά με «τις συνεχείς και κλιμακούμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Πεκίνο, την απειλητική και επιθετική συμπεριφορά του προς τους γείτονες της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν, και την παράνομη και ανεύθυνη συμπεριφορά του που έκανε δυνατή την εξάπλωση της πανδημίας από την Γουχάν στην υφήλιο».

Από την κινεζική πλευρά, το καθεστώς σταδιακά δέχεται τη μετατόπιση της γνώμης των ΗΠΑ, δήλωσε ο Καζιανής.

Το Πεκίνο κατανοεί ότι «αυτή η κυβέρνηση και γενικά, η ακαδημαϊκή κοινότητα στην Ουάσινγκτον, οι ειδικοί της Κίνας, και τώρα νομίζω ο αμερικανικός λαός, έχει αφυπνιστεί πραγματικά στο γεγονός ότι η Κίνα έχει κάνει πολλά πράγματα για να χαρακτηρίσει τον εαυτό της ως εχθρό των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε.

Το κινεζικό καθεστώς είναι πιθανώς «η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η Ουάσιγκτον από τον καιρό της Σοβιετικής Ένωσης», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε την Cathy στο Twitter: @CathyHe_ET

Ακολουθήστε την Epoch Times στο Twitter: @EpochTimesGr

Αμερόληπτα και ανεξάρτητα νέα

Η Epoch Times είναι αμερόληπτη και βασίζεται σε αξίες. Πιστεύουμε ότι η αληθινή δημοσιογραφία στηρίζεται σε ηθικές αρχές. Επικεντρωνόμαστε σε σημαντικά ζητήματα και σε πολιτικές και τον αντίκτυπό τους, όχι σε κομματική μεροληψία. Δεν ακολουθούμε την ανήθικη τάση της δημοσιογραφίας που υπηρετεί μια ατζέντα, αλλά αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα για να γράφουμε με ειλικρίνεια.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε