Σάββατο, 21 Δεκ, 2024
Μερικές από τις 132 γυναίκες που απολύθηκαν από το εργοστάσιο Kocaeli της Flormar Cosmetics Company, της οποίας κατέχει μερίδιο 51% ο γαλλικός όμιλος καλλυντικών Yves Rocher, ελέγχουν τα κινητά τους τηλέφωνα καθώς συνεχίζουν την καθημερινή διαμαρτυρία τους έξω από το εργοστάσιο μετά την απόλυση στις 15 Μαΐου, 2019, στο Gebze στις 29 Ιανουαρίου 2019. (Ozan Kose / AFP μέσω Getty Images)

Τουρκία: Ανησυχίες για λογοκρισία εγείρει το απόσπασμα του νέου νόμου περί μέσων κοινωνικής δικτύωσης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο στις 29 Ιουλίου που προσδίδει στις αρχές μεγαλύτερη εξουσία να ελέγχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρά τις ανησυχίες για αυξανόμενη λογοκρισία σε μια χώρα όπου οι φωνές με κάποια βαρύτητα έχουν ήδη αποσιωπηθεί.

Ο νόμος απαιτεί από εταιρείες κοινωνικών μέσων όπως το Facebook και το Twitter να διατηρούν εκπροσώπους στην Τουρκία για να αντιμετωπίζουν καταγγελίες σχετικά με περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους. Οι εταιρείες που θα αρνηθούν να ορίσουν έναν επίσημο εκπρόσωπο ενδέχεται να τους επιβληθούν πρόστιμα, απαγορεύσεις διαφήμισης και μειώσεις εύρους ζώνης με αποτέλεσμα να καθιστούν τα δίκτυά τους πολύ αργά στη χρήση.

Όμως το πιο ανησυχητικό για τους επικριτές της τουρκικής κυβέρνησης είναι ότι αυτή η εννέα άρθρων νομοθεσία θα απαιτεί επίσης από τους παρόχους κοινωνικών μέσων να αποθηκεύουν τα δεδομένα των χρηστών στην Τουρκία.

Η κυβέρνηση αναφέρει ότι η νομοθεσία είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και για την προστασία των χρηστών των κοινωνικών μέσων. Μιλώντας στο κοινοβούλιο το πρωί της 29ης Ιουλίου, ο νομοθέτης του κυβερνώντος κόμματος Rumeysa Kadak δήλωσε ότι θα χρησιμοποιηθεί για την κατάργηση αναρτήσεων που περιέχουν εκφοβισμό και προσβολές κατά των γυναικών.

Οι νομοθέτες κατά του μέτρου το χαρακτήρισαν «νόμο λογοκρισίας» που θα περιόριζε περαιτέρω την ελευθερία έκφρασης στην Τουρκία.

Ο Garo Paylan, νομοθέτης από το φιλοκουρδικό κόμμα της αντιπολίτευσης από το οποίο είχαν συλληφθεί μέλη για φερόμενους δεσμούς με παράνομους Κούρδους μαχητές, δήλωσε ότι ο νόμος θα διαβρώσει περαιτέρω τα κανάλια επικοινωνίας των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης να φτάσουν στο κοινό.

«Με αυτόν τον τρόπο, θα αποκοπεί το τελευταίο εναπομείνασμα της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο Paylan.

Ο τοπικός εκπρόσωπος των εταιρειών κοινωνικών μέσων θα έχει την ευθύνη να απαντά σε μεμονωμένα αιτήματα για κατάργηση περιεχομένου που παραβιάζει το απόρρητο και τα προσωπικά δικαιώματα εντός 48 ωρών ή για να παρέχει λόγους απόρριψης. Η εταιρεία θα θεωρηθεί υπεύθυνη για ζημιές εάν το περιεχόμενο δεν αφαιρεθεί ή αποκλειστεί εντός 24 ωρών.

Μετά την εφαρμογή απότομωμ προστίμων και απαγορεύσεις διαφήμισης, ένα δικαστήριο θα μπορεί να διατάξει το εύρος ζώνης που απαιτείται για να αποκτηθεί πρόσβαση στο δίκτυο κοινωνικών μέσων στο μισό και στη συνέχεια να μειώσει περαιτέρω εάν η εταιρεία επιμένει να μην διορίσει εκπρόσωπο με έδρα την Τουρκία.

Η αποθήκευση πληροφοριών χρήστη δημιουργεί ανησυχίες πέραν του απορρήτου, ανέφεραν επικριτές της νομοθεσίας. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν διερευνηθεί και ορισμένοι συνελήφθησαν για δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την πανδημία COVID-19, την αντιπολίτευση σε τουρκικές στρατιωτικές επιθέσεις στο εξωτερικό ή για προσβολή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλων αξιωματούχων.

Στην Τουρκία, 54 εκατομμύρια από τα 83 εκατομμύρια άτομα της χώρας αναγνωρίζονται ως ενεργοί χρήστες κοινωνικών μέσων.

Μια έρευνα τον Ιούλιο από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Metropoll έδειξε ότι το 49,6% των ερωτηθέντων δεν υποστηρίζει έναν νόμο που θα μπορούσε να περιορίσει, να κλείσει ή να επιβάλει πρόστιμο σε εταιρείες κοινωνικών μέσων για το περιεχόμενο. Περίπου το 40,8% είπε ότι θα το υποστήριζε.

Ο 23 ετών κάτοικος της Κωνσταντινούπολης, Serkan Aslan, δήλωσε ότι υποστηρίζει κάποια ρύθμιση των κοινωνικών μέσων.

«Σε περιβάλλοντα όπου οι άνθρωποι μοιράζονται την προσωπική τους, καθημερινή ζωή όπως το Instagram, δεν πιστεύω ότι η παρέμβαση είναι σωστή», είπε ο Aslan. “Αλλά σε κανάλια όπως το Twitter, όπου οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να παραπλανηθούν, για να είμαι ειλικρινής, νομίζω ότι η ρύθμιση είναι το σωστό.»

Όμως ο Tugrul Calis, 62 ετών, διαφώνησε. Ένας ένθερμος χρήστης των κοινωνικών μέσων, ο Calis είπε ότι δεν θα ήθελε να παραβιάσει το νόμο.

«Λοιπόν τι κάνεις; Αυτόματη αυτο-λογοκρισία. Και αυτό είναι το χειρότερο: Ένα άτομο που δεν μπορεί να μοιραστεί ελεύθερα τις σκέψεις του, να λογοκρίνει τον εαυτό του», είπε ο Calis.

Ο ακτιβιστής, δικηγόρος και ακαδημαϊκός για τα δικαιώματα του κυβερνοχώρου, Yaman Akdeniz, δήλωσε: «Αυτά τα μέτρα θα έχουν τρομαχτική επίδραση στους χρήστες πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οι άνθρωποι θα φοβούνται να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πλατφόρμες επειδή οι τουρκικές αρχές θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών».

Ομάδες δικαιωμάτων και το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταψήφισαν το νομοσχέδιο στις 28 Ιουλίου πριν από την ψηφοφορία, με τη Διεθνή Αμνηστία να το αποκαλεί «δρακόντειο».

«Εάν εγκριθούν, αυτές οι τροποποιήσεις θα αυξήσουν σημαντικά τις εξουσίες της κυβέρνησης να λογοκρίνουν διαδικτυακό περιεχόμενο και να διώκουν τους χρήστες των κοινωνικών μέσων. Πρόκειται για μια σαφή παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης στο Διαδίκτυο και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα », δήλωσε ο Andrew Gardner της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο Ερντογάν έχει απαιτήσει το νόμο, δεσμευμένος να «ελέγξει τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων» και να εξαλείψει την ανηθικότητα.

Το Twitter δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Η Τουρκία οδηγεί τον κόσμο σε νομικά αιτήματα προς το Twitter για κατάργηση περιεχομένου, με περισσότερες από 6.000 απαιτήσεις το πρώτο εξάμηνο του 2019, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση διαφάνειας της εταιρείας.

Περισσότεροι από 408.000 ιστότοποι αποκλείονται στην Τουρκία, σύμφωνα με την Ένωση Ελευθερίας της Έκφρασης, μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Ο Akdeniz, ο οποίος συνέταξε την έκθεση του συλλόγου για το 2019, δήλωσε ότι ο νόμος θα οδηγήσει σε κατάργηση περιεχομένου από ιστότοπους ειδήσεων και από τα κοινωνικά μέσα, σε συμπλήρωση των προηγούμενων μέτρων για τον αποκλεισμό της πρόσβασης.

Η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia αποκλείστηκε για σχεδόν τρία χρόνια πριν το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας αποφασίσει ότι η απαγόρευση παραβίαζε το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης.

Η πλειονότητα των εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης ανήκουν σε κυβερνητικές επιχειρήσεις και δημοσιογράφοι έχουν απολυθεί ή φυλακιστεί με την πάροδο των ετών. Η Ένωση Δημοσιογράφων της Τουρκίας αναφέρει ότι 76 δημοσιογράφοι και προσωπικό μέσων ενημέρωσης βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα στην Τουρκία.

Ο νόμος ψηφίστηκε μετά από 16 ώρες έντονων συζητήσεων στο κοινοβούλιο, όπου το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν και ο εθνικιστικός του σύμμαχος κατέχουν την πλειοψηφία των εδρών. Πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 11 Οκτωβρίου μετά από προεδρική έγκριση και δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα.

Από τους Zeynep Bilginsoy & Mehmet Guzel

 

Σε τι διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε