Πέμπτη, 18 Απρ, 2024
Pixabay

10 λόγοι για να καταναλώνουμε το πραγματικό, φρέσκο βούτυρο

Εναλλακτική Δράση

Το βούτυρο έχει δυσφημιστεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, ξεκινώντας από το τέλος του προηγούμενου αιώνα με την αύξηση της κατανάλωσης της μαργαρίνης, η οποία πια ενοχοποιείται για trans λιπαρά. Πιο πρόσφατα, το βούτυρο παραγκωνίστηκε για χάρη του ελαιόλαδου και άλλων ειδών λαδιού. Αλλά εδώ θα σας απαριθμήσουμε τους λόγους που χρειάζεται να κρατήσουμε το βούτυρο στο τραπέζι και στη διατροφή μας.

Μια έρευνα του Πανεπιστήμιου της Lund στη Σουηδία δείχνει ότι το βούτυρο οδηγεί σε μικρότερη αύξηση του λίπους στο αίμα μετά από την κατανάλωση ενός γεύματος, σε σχέση με το ελαιόλαδο ή το λάδι από λιναρόσπορο. Το υψηλό επίπεδο λίπους στο αίμα ανεβάζει και τα επίπεδα της χοληστερόλης, κάτι που επιστημονικά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αρτηριοσκλήρυνσης και εμφράγματος.

Γιατί το βούτυρο δεν αυξάνει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα;

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι το 20% των λιπαρών στο βούτυρο αποτελείται από μικρής και μεσαίας αλύσου λιπαρά οξέα. Αυτά χρησιμοποιούνται άμεσα ως ενέργεια και δε μένουν αρκετά στο σώμα μας, ώστε να επηρεάσουν κατά πολύ τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα. Οι ερευνητές επίσης αποφάνθηκαν ότι αν και το βούτυρο ανεβάζει τη χοληστερόλη μακροχρόνια, τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματά του μπορεί να είναι τελικά ευνοϊκά για τον οργανισμό μας. Δεν συμφωνούν όλοι βέβαια στην μερική υπεροχή του βουτύρου σε σχέση με το ελαιόλαδο ή τη μαργαρίνη.

Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι από τη δεκαετία του ’20 και μετά το βούτυρο παραγκωνίστηκε, με τη μαργαρίνη κυρίως να παίρνει τη θέση του και κατηγορήθηκε ότι περιέχει κορεσμένα λιπαρά που προκαλούν καρδιαγγειακές ασθένειες. Κι όμως για χιλιάδες χρόνια πριν, το βούτυρο αποτελούσε βασικό διατροφικό στοιχείο πολλών κουλτούρων με κανένα εμφανές αρνητικό μειονέκτημα στην υγεία.

Το διάστημα των δεκαετιών ’20 μέχρι και ’60, η χρήση του βουτύρου μειώθηκε κατά πολύ, κι όμως οι καρδιαγγειακές ασθένειες δεν φάνηκε να μειώθηκαν. Επομένως, πόσο πιθανό είναι τελικά όντως το βούτυρο να μας σκοτώνει; Σύμφωνα με κάποιες θεωρίες και υποθέσεις, το βούτυρο είναι πιθανό να αποτελεί θύμα μιας μεγάλης διατροφικής συνομωσίας, που διαμορφώθηκε για να ωφελήσει βιομηχανίες που παράγουν υποκατάστατά του.

10 βασικά οφέλη που κερδίζετε αν καταναλώνετε πραγματικό, φρέσκο και κρεμώδες βούτυρο

1. Το βούτυρο αποτελεί μια από τις πιο εύκολα απορροφήσιμες πηγές βιταμίνης Α, η οποία ενισχύει τη λειτουργία του θυρεοειδή και των επινεφρίδιων αδένων και κατ’ επέκταση και το καρδιαγγειακό σύστημα.

2. Το βούτυρο δεν προκαλεί μακροχρόνια συσσώρευση λίπους στο σώμα μας, καθώς τα λιπαρά οξέα μικρής και μεσαίας αλύσου καίγονται άμεσα για την παραγωγή ενέργειας και δεν αποθηκεύονται, προσφέροντας επιπλέον και αίσθηση κορεσμού.

3. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α και Ε, όπως επίσης και σελήνιο που προστατεύει ενάντια τόσο σε καρδιακές νόσους, όσο και σε καρκίνο.

4. Το βούτυρο είναι πηγή καλής χοληστερόλης, η οποία δρα αντιοξειδωτικά, επιδιορθώνοντας τις βλάβες από ελεύθερες ρίζες που εμφανίζονται λόγω της κατανάλωσης trans λιπαρών και άλλων φυτικών ελαίων. Η χοληστερόλη είναι επίσης σημαντική για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου στα παιδιά.

5. Τα κορεσμένα λιπαρά, όπως προαναφέρθηκε, συνίστανται από μικρής και μεσαίας αλύσου λιπαρά οξέα στο βούτυρο, διαθέτοντας ιδιότητες που ενδυναμώνουν κυρίως το ανοσοποιητικό σύστημα.

6. Το βούτυρο περιέχει συζευγμένα λινολεϊκά οξέα (CLA), τα οποία προστατεύουν από τον καρκίνο.

7. Όταν το βούτυρο είναι ωμό και μη παστεριωμένο, περιέχει τον παράγοντα Wulzen, ο οποίος προστατεύει ενάντια στη δυσκαμψία και κατ’ επέκταση στην αρθρίτιδα, τον καταρράκτη και τη σκλήρυνση των αρτηριών.

8. Το βούτυρο αποτελεί καλή πηγή ιωδίου σε υψηλά απορροφήσιμη μορφή, απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδή.

9. Ενισχύει την γαστρεντερική υγεία και μειώνει τα ποσοστά διάρροιας στα παιδιά.

10. Το βούτυρο τέλος είναι καλή πηγή βιταμίνης Κ2, η οποία εμποδίζει την τερηδόνα και «χτίζει» γερά δόντια και οστά.

Να θυμάστε ότι τα πλουσιότερα οφέλη βρίσκονται στο ωμό βούτυρο παραγόμενο από αγελάδες ελευθέρας βοσκής.

Διαβάστε επίσης: Πως να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό βούτυρο

 

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην Εναλλακτική Δράση, έναν ενημερωτικό ιστότοπο ο οποίος δημιουργήθηκε το 2012. Αποτελεί τον μεγαλύτερο ιστότοπο αυτοβοήθειας στην Ελλάδα με πάνω από 20.000 πρωτότυπα άρθρα. Σκοπός της Εναλλακτικής Δράσης είναι η δημιουργία ενός πιο υγιούς κόσμου, τόσο σε φυσικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε