Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Γεμίστε ένα γυάλινο βάζο με κρέμα γάλακτος και λίγη ξινή κρέμα μέχρι τη μέση, βιδώστε το καπάκι και ανακινήστε το. (Φωτογραφία από την Angie Mosier)

Πως να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό βούτυρο

Από την Rachael Dymski

Μία από τις αγαπημένες μου πτυχές της μαγειρικής είναι ότι δεν είναι άμεση.

Μη με παρεξηγείτε, υπάρχουν σίγουρα μέρες που φτιάχνω μακαρόνια με τυρί, ή ψάχνω στο κινητό μου συνταγές στο διαδίκτυο που υπόσχονται ένα υπέροχο γεύμα μέσα σε πέντε λεπτά, ακόμη και με δύο μικρά παιδιά να τρέχουν γύρω από τα πόδια μου.

Αλλά όταν έχω τον χρόνο και την ενέργεια, μου αρέσει που η καλή μαγειρική απαιτεί χρόνο. Έχω μάθει να φτιάχνω τρόφιμα όπως ζυμαρικά και γλυκίσματα από το μηδέν, και ενώ είναι περισσότερο χρονοβόρα από τα παρασκευασμένα, είμαι σχεδόν πάντα περισσότερο  ικανοποιημένη με το τελικό αποτέλεσμα. Υπενθυμίζω συχνά στον εαυτό μου ότι τα καλύτερα πράγματα στη ζωή δεν είναι αυτά που γίνονται γρήγορα, αλλά αυτά που χρειάζονται υπομονή και κόπο.

Πώς να φτιάξουμε σπιτικό βούτυρο:

Από καιρό ήθελα να φτιάξω το δικό μου σπιτικό βούτυρο, ίσως και από τότε που έκανα τα πρώτα μαθήματα μαγειρικής στην πέμπτη τάξη του δημοτικού. Αποφάσισα να το δοκιμάσω και αν θα είχα για βοηθό και την 3χρονη κόρη μου, θα μπορούσε να γίνει μια διασκεδαστική δραστηριότητα για εμάς στο σπίτι.

Ακολούθησα τη συνταγή της σεφ Suzanne Vizethann από ένα νέο βιβλίο μαγειρικής, για να φτιάξω βούτυρο σε ένα γυάλινο δοχείο. Η Vizethann είναι της φιλοσοφίας «μαγειρική από το μηδέν», την οποία εφαρμόζει και στο εστιατόριο της Buttermilk Kitchen στην Ατλάντα, με πρωινό και μεσημεριανό γεύμα.

Η σεφ και συγγραφέας Suzanne Vizethann (Angie Mosier)

 

Το βιβλίο μαγειρικής της Vizethann, “Welcome to Buttermilk Kitchen”, επισημαίνει μερικές από τις πιο δημοφιλείς συνταγές του εστιατορίου της. Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιεί τα βασικά της κουζίνας. Αυτό είναι και το μυστικό για ένα νόστιμο φαγητό: να φτιάξουμε μόνοι μας τα συστατικά που τείνουμε να αγοράζουμε από το κατάστημα. Οι σελίδες του βιβλίου μαγειρικής της είναι γεμάτες με διάφορες συνταγές οι οποίες κάνουν τα φαγητά μας πιο υγιεινά και γευστικά.

 

Το βιβλίο της Suzanne Vizethann “Welcome to Buttermilk Kitchen”

 

«Η τροφή είναι πολύ σημαντική για τη θρέψη του σώματος, οπότε πρέπει να ξέρουμε τι βάζουμε σε αυτό καθημερινά», λέει η Vizethann. «Ένας εύκολος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να μάθετε πώς να μαγειρεύετε και να προετοιμάζετε τα διάφορα συστατικά από μόνοι σας».

Τα βασικά για ένα σπιτικό βούτυρο

Μπορεί να έχετε φτιάξει κάποια στιγμή τυχαία βούτυρο από κρέμα που την είχατε χτυπήσει υπερβολικά. Αυτός είναι και ουσιαστικά ο τρόπος παρασκευής του.

Παραδοσιακά, το βούτυρο παρασκευαζόταν σε μια καρδάρα, ένα δοχεία που ήταν συνήθως φτιαγμένο από ξύλο. Η κρέμα διαχωριζόταν από το γάλα και τοποθετούνταν στο δοχείο όπου την κοπάνιζαν με το “φουρλέτσι” (το κοπανιστίρι) ώσπου να βγει το βούτυρο στην επιφάνεια. Το υγρό – βουτυρόγαλα στραγγιζόταν, και το στερεό κομμάτι που έμενε ήταν το βούτυρο.

Η Vizethann έμαθε να φτιάχνει βούτυρο από ένα άρθρο είχε διαβάσει χρόνια πριν.

«Είναι μια υπέροχη συνταγή», είπε. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πόσο απλό είναι να φτιάχνεις βούτυρο. Μπορεί να απαιτεί περισσότερη ώρα, αλλά η γεύση και η ικανοποίηση που παίρνετε που το κάνετε μόνοι σας αξίζει τον κόπο».

Σήμερα η διαδικασία παρασκευής είναι πάνω κάτω παρόμοια  με τον παραδοσιακό τρόπο: χτυπάμε την κρέμα γάλακτος – ανακινώντας την, για την ακρίβεια – μέχρι να διαχωριστεί σε στερεό βούτυρο και υγρό βουτυρόγαλα. Ακολουθώντας τις οδηγίες της Vizethann βάζουμε την κρέμα, και ελάχιστη ξινή κρέμα, στο γυάλινο δοχείο και την ανακινούμε για έξι έως οκτώ λεπτά (η Vizethann λέει ότι αυτή και ο αρραβωνιαστικός της το κάνουν μαζί και ανταγωνίζονται για να δουν ποιος είναι πιο γρήγορος).

Το υπόλοιπο βουτυρόγαλα μπορεί να αποθηκευτεί για χρήση σε μια κάποια άλλη συνταγή. Στο βιβλίο της, η Vizethann περιλαμβάνει μια συνταγή για κρέμα γάλακτος, η οποία ταιριάζει πολύ στις βάφλες.

Μια μικρή βοηθός

Είπα στην 3χρονη κόρη μου ότι θα φτιάχναμε βούτυρο μαζί, και αμέσως έτρεξε στο ψυγείο και έβγαλε το έτοιμο βούτυρο. Όταν απορίθηκα ότι θα το κάναμε από το μηδέν, με κοίταξε σαν να είχα χάσει το μυαλό μου.

Αλλά ήθελε να το κάνουμε.

Δώστε σε κάθε 3χρονο παιδί ένα βάζο γεμάτο με κρέμα και πείτε του να την ανακινήσει με πολύ χαρά και θα λάβετε ένα ενθουσιώδες χαμόγελο για αντάλλαγμα.

Μετά την ανακίνηση, η κρέμα σας θα διαχωριστεί σε στερεό βούτυρο και βουτυρόγαλα. (Angie Mosier)

 

Ανακίνησε για περίπου ένα λεπτό και έπειτα μου είπε ότι κουράστηκε, αλλά της έβαλα το “Let It Go” από το Frozen και παρακινήθηκε πάλι. Μετά από λίγη ώρα, η κρέμα είχε γίνει σαντιγί και στη συνέχεια, είχαμε ένα κομμάτι βούτυρο.

Μεταφέραμε το κομμάτι από το φρέσκο βούτυρο σε ένα μπολ, χύσαμε κρύο νερό από πάνω για να το κάνουμε να σφίξει και στη συνέχεια το συμπιέσαμε σε μια μπάλα.


Αφαιρέστε το στερεό βούτυρο από το βάζο, ξεπλύνετε με κρύο νερό και συμπιέστε το σε μια μπάλα. (Angie Mosier)

 

Απολαύστε το σπιτικό βούτυρο και το βουτυρόγαλα σας. (Angie Mosier)

 

«Είναι σαν τα Play-Doh»! είπε η κόρη μου  τσιρίζοντας καθώς έφτιαξε το βούτυρό.

Το ωραίο με το βούτυρο είναι ότι είναι τόσο εύκολο για να γίνει και μπορείς να παίζεις με διαφορετικά αρωματικά – σκόρδο, φασκόμηλο, λεμόνι. Η Vizethann περιλαμβάνει μια συνταγή με λεβάντα και μέλι στο βιβλίο μαγειρικής της. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια εκδοχή με δεντρολίβανο και θυμάρι, αναμειγνύοντας τα ψιλοκομμένα βότανα στο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.

Έκανα ρολά από τσένταρ εκείνο το βράδυ και η κόρη μου ανυπομονούσε να τα αλείψω με το σπιτικό μας βούτυρο. Είχαμε καλεσμένους για δείπνο, και τους εξηγούσε ότι αυτό ήταν ειδικό βούτυρο που έπρεπε να το ανακινήσουμε για πολύ ώρα.

Η Vizethann πιστεύει ότι είναι σημαντικό για τα παιδιά να μαθαίνουν το πως γίνονται τα τρόφιμα και από πού προέρχονται. «Είμαστε πραγματικά αυτό που τρώμε και πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά με αυτήν τη φιλοσοφία από νεαρή ηλικία», είπε. «Ήμουν τυχερή που μεγάλωσα σε μια οικογένεια που αγαπούσε τη μαγειρική και το καλό φαγητό».

Το σπιτικό βούτυρο σίγουρα απαιτεί περισσότερο χρόνο και προσπάθεια από το να πάρω ένα έτοιμο, αλλά βλέποντας την κόρη μου να εξηγεί αναπαραστατικά το πως το φτιάξαμε του, πραγματικά άξιζε τον κόπο.

Όσο για μένα, δοκιμάζοντας το δικό μου παχύρρευστο κρεμώδες βούτυρο με τα σπιτικά ρολά τσένταρ που έκανα μου έδωσε μια αίσθηση ικανοποίησης και εκτίμησης.

Μπορείτε να προσθέσετε αλάτι, μέλι ή βότανα στο βούτυρό σας για να δημιουργήσετε μια ποικιλία από αρωματικά βούτυρα, όπως αυτή την παραλλαγή με μέλι και λεβάντα. (Angie Mosier)

 

Η Rachael Dymski είναι συγγραφέας, ανθοκόμος και μαμά δύο μικρών κοριτσιών. Αυτή τη στιγμή γράφει ένα μυθιστόρημα για τη γερμανική κατοχή των Νησιών Τσάνελ. Ο ιστότοπός της είναι RachaelDymski.com

Γνωρίζατε ότι είμαστε ανεξάρτητοι;

Η Epoch Times είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε επιρροή από εταιρείες, κυβερνήσεις ή πολιτικά κόμματα. Ο μόνος μας στόχος είναι να δίνουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι προς το κοινό.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε