Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
Η προστασία από τις πυρκαγιές είναι υπόθεση όλων μας.

1η Μαΐου-31η Οκτωβρίου: Αντιπυρική περίοδος

Οδηγίες και συστάσεις προς τους πολίτες για τη διάρκεια της 'θερμής' περιόδου

Από τη Δευτέρα 1η Μαϊου, ξεκινά η αντιπυρική περίοδος σε όλη τη χώρα. Το Πυροσβεστικό Σώμα απευθύνει στους πολίτες τη σύσταση για αυξημένη προσοχή, για αποφυγή των επικίνδυνων για πυρκαγιά υπαίθριων δραστηριοτήτων και για την ανάγκη να συμβουλεύονται τις τοπικές πυροσβεστικές υπηρεσίες.

Επίσης, θα πρέπει οι πολίτες να έχουν υπόψη ότι αύριο, Κυριακή 30 Απριλίου, λήγει η προθεσμία για τους καθαρισμούς των οικοπέδων τους και λοιπών ανοικτών χώρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, έχουν γίνει πολλές καταγγελίες στην Πυροσβεστική για ακαθάριστα οικόπεδα.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βασίζεται και φέτος στο δόγμα πρόληψη και επιχειρησιακή ετοιμότητα, έχοντας ως γνώμονα την εμπειρία και τα διδάγματα της περσινής περιόδου ώστε τα μέτρα και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν πέρυσι να βελτιωθούν περαιτέρω. Οδηγοί του σχεδιασμού θα είναι και φέτος το τρίπτυχο «Πρόληψη, Προετοιμασία, Ετοιμότητα» σε συνδυασμό με την άμεση απόκριση στα έκτακτα συμβάντα, αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση συνεργασίας και συντονισμού όλων των φορέων: Πυροσβεστικού Σώματος, Ενόπλων Δυνάμεων, Ελληνικής Αστυνομίας, Λιμενικού Σώματος, ΕΚΑΒ, Δασικών Υπηρεσιών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Εθελοντών. Παράλληλα, αυξημένες θα είναι οι περιπολίες της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ και του ΓΕΕΘΑ τις ημέρες με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας (4 ή 5).

«Τα διδάγματα του παρελθόντος μάς δείχνουν ότι ακόμα και τα πιο σύγχρονα συστήματα εδάφους και αέρος, με τους καλύτερα εκπαιδευμένους πυροσβέστες του κόσμου, δεν είναι από μόνα τους αποτελεσματικά για να σταματήσουν τις δασικές πυρκαγιές. Οι συλλογικές προσπάθειες είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Αποτελεί υποχρέωσή μας η λήψη όλων των μέτρων πυροπροστασίας για τις υπαίθριες θερμές εργασίες. Αποτελεί υποχρέωσή μας να συντηρούμε καθαρούς τους οικοπεδικούς και ακάλυπτους χώρους ιδιοκτησίας μας καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα της νέας πυροσβεστικής διάταξης 20/2023. Φέτος, καλούμαστε όλοι να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί. Η φωτιά μας αφορά!», τονίζει σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, πύραρχος, Βασίλειος Βαθρακογιάννης.

Λήγει αύριο η προθεσμία για τους καθαρισμούς στα οικόπεδα – Καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα

Μέχρι αύριο θα πρέπει να έχουν καθαριστεί τα οικόπεδα και οι λοιποί ακάλυπτοι χώροι από τους ιδιοκτήτες τους, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 20/2023 Πυροσβεστική Διάταξη, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 19 Απριλίου του 2023 και υπέγραψε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς. Μάλιστα, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από 1η Μαΐου έως και 31η Οκτωβρίου, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να συντηρούν τους ανοικτούς τους χώρους για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της. Η υποχρέωση για καθαρισμούς περιλαμβάνει οικόπεδα και λοιπούς ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, ενώ πλέον επεκτείνεται και αφορά κι εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των παραπάνω περιοχών.

Σημειώνεται πάντως ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες η Πυροσβεστική έχει δεχτεί πολλές καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα, ωστόσο σύμφωνα με τη νέα διάταξη οι δήμοι είναι αυτοί που θα πρέπει να μεριμνούν για την εκπλήρωση της υποχρέωσης των ιδιοκτητών να διενεργήσουν καθαρισμούς στους παραπάνω χώρους από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου, καθώς και να τους συντηρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Επιπλέον, υποχρέωση των δήμων αποτελεί και η διενέργεια τακτικών ή έκτακτων ελέγχων (ύστερα από καταγγελία ή και αυτεπαγγέλτως) καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Παράλληλα, τονίζεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα υπάρχει αυξημένη επιτήρηση από την Πυροσβεστική, καθώς θα πραγματοποιούνται εκτεταμένοι πρόσθετοι έλεγχοι – περιπολίες ώστε να αποφευχθεί η έναρξη, αλλά και η εξάπλωση των πυρκαγιών. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των περιπολιών θα ελέγχεται αν τηρούνται τα υποχρεωτικά μέτρα πυροπροστασίας, κυρίως σε υπαίθριες εργασίες. Σε περίπτωση μάλιστα που δεν θα τηρούνται όσα προβλέπονται, θα επιβάλλονται υψηλά διοικητικά πρόστιμα, καθώς και βαρύτατες ποινικές κυρώσεις.

Συστάσεις από την Πυροσβεστική προς τους πολίτες ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου

Ισχυρές συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, απευθύνει η Πυροσβεστική καλώντας τους ταυτόχρονα να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και τονίζοντας ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού μας πλούτου είναι υπόθεση όλων.

Ειδικότερα, η Πυροσβεστική συστήνει στους πολίτες:

· Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά.

· Να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τον ημερήσιο κίνδυνο πυρκαγιάς, σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών υπαίθρου.

· Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.fireservice.gr και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

· Να αναζητούν οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά:

· Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο 199 ή στο 112 και δώστε σαφείς πληροφορίες για:

– την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε

– το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς

– την ένταση του ανέμου στην περιοχή και

– το είδος της βλάστησης που καίγεται

· Απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών

· Διευκολύνετε την πρόσβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων

Υπενθυμίζεται ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου και ολοκληρώνεται την 31η Οκτωβρίου.

Ιωάννα Καρδάρα

(πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε