Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Ένας εργαζόμενος στο εργαστήριο P4 του Γουχάν, πρωτεύουσας της επαρχίας Χουμπέι της Κίνας, στις 23 Φεβρουαρίου 2017. (Johannes Eisele/AFP μέσω Getty Images)

Οι ΗΠΑ διερευνούν εάν ο ιός του Γουχάν προήλθε από εργαστήριο στην Κίνα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διερευνούν εάν ο ιός του ΚΚΚ προήλθε από ένα εργαστήριο υψηλού επιπέδου στην ίδια κινεζική πόλη όπου εμφανίστηκε πέρυσι.

Ο ιός του ΚΚΚ (Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα), ένας νέος κορωνοϊός, προήλθε από το Γουχάν, μια πόλη περίπου 12 εκατομμυρίων, το 2019, πριν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Ο ιός είναι επίσης γνωστός ως ιός Γουχάν.

Κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν αυτήν την εβδομάδα ότι υπηρεσίες των ΗΠΑ εξετάζουν εάν το εργαστήριο P4 στην πόλη είναι η πηγή του ιού, που έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες παγκοσμίως.

Ερωτηθείς αν αξιωματούχοι των ΗΠΑ του είπαν ότι ο ιός πιθανότατα προήλθε από το εργαστήριο, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους ότι «όλο και περισσότερο, το ακούμε αυτό».

«Κάνουμε μια ενδελεχή εξέταση αυτής της φρικτής κατάστασης που εμφανίστηκε», είπε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης του Λευκού Οίκου σχετικά με τον ιό του ΚΚΚ στην Ουάσινγκτον.

Ο Τραμπ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το τι είπε με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ σχετικά με το εργαστήριο.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά στην καθημερινή ενημέρωση της ειδικής ομάδας κορωνοϊού στον Rose Garden του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον, 15 Απριλίου 2020. (Leah Mills/Reuters)

 

«Εργαζόμαστε επιμελώς»

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είπε κατά τη διάρκεια εμφάνισης στο «The Story» του Fox News αργότερα την ίδια ημέρα, ότι το εργαστήριο βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου ξεκίνησε η επιδημία.

«Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι αυτός ο ιός προήλθε από το Γουχάν της Κίνας», δήλωσε ο Πομπέο. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει το Ινστιτούτο Ιολογίας του Γουχάν, μόλις λίγα μίλια μακριά από το σημείο όπου βρισκόταν η λαϊκή αγορά. Υπάρχουν ακόμα πολλά να μάθουμε. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εργάζεται επιμελώς για να ανακαλύψει τι έγινε».

Η Κίνα θα μπορούσε να συνεργαστεί λέγοντας στους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο «πώς ακριβώς έγινε αυτό· πώς ακριβώς άρχισε να εξαπλώνεται αυτός ο ιός».

«Η κινεζική κυβέρνηση πρέπει να διασαφηνίσει τα πράγματα και πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της», πρόσθεσε. «Πρέπει να εξηγήσει τι συνέβη και γιατί οι πληροφορίες αυτές δεν έγιναν ευρύτερα διαθέσιμες».

Ο στρατηγός Μαρκ Μίλλεϋ, πρόεδρος του Διακλαδικού Αρχηγείου Προσωπικού, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι «δείχνουν έντονο ενδιαφέρον» για την προέλευση του ιού και ότι προσωπικό των αρμόδιων υπηρεσιών διερεύνησης «ερευνά σοβαρά» το θέμα.

«Θα έλεγα απλώς ότι αυτήν την στιγμή, δεν μπορεί να βγει συμπέρασμα, αν και το βάρος των στοιχείων φαίνεται να υποδεικνύει την φυσική προέλευση, αλλά δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα», είπε.

Η Κίνα συνεχίζει να αποκρύπτει πληροφορίες σχετικά με τον ιό, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ κατά τη διάρκεια εμφάνισης στον Fox την Τετάρτη. Ο Έσπερ αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα σχετικά με άρθρα που λένε πως η επιδημία προήλθε από εργαστήριο, αλλά πρόσθεσε: «Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ξεκίνησε φυσικά — έγινε από μόνο του, αν θέλετε».

«Νομίζω ότι εν ευθέτω χρόνω, μόλις ξεπεράσουμε την πανδημία στην οποία βρισκόμαστε τώρα, θα υπάρχει χρόνος να κοιτάξουμε πίσω και να βεβαιωθούμε πραγματικά τι συνέβη και να βεβαιωθούμε ότι το καταλάβαμε καλύτερα, ώστε να μπορούμε να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο στο μέλλον», είπε.

Εικόνα μικροσκοπίου σάρωσης ηλεκτρονίων δείχνει τον ιό του ΚΚΚ (σφαιρικά μπλε αντικείμενα), τον ιό που προκαλεί την COVID-19, να αναδύεται από την επιφάνεια κυττάρων που καλλιεργήθηκαν σε εργαστήριο. (NIAID-RML)

 

Ντοκιμαντέρ

Η Epoch Times προέβαλε ένα ντοκιμαντέρ νωρίτερα αυτόν τον μήνα με θέμα την προέλευση του ιού Γουχάν. Ο δημοσιογράφος διερευνητικού ρεπορτάζ, Τζόσουα Φίλιπ, διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι αρχικοί ασθενείς στην Κίνα δεν είχαν καμία σχέση με την λαϊκή αγορά, μια αγορά εξωτικών ζώων, που οι κομμουνιστές αξιωματούχοι προσπάθησαν να ορίσουν ως την προέλευση του ιού.

Ο Φίλιπ ανέφερε άρθρα επιστημονικών περιοδικών που έδειξαν υψηλή ομοιότητα μεταξύ του νέου ιού και δύο ιών που ελήφθησαν από νυχτερίδες από τον κινέζικο στρατό. Επίσης, [τα άρθρα δείχνουν πως] ο SARS-CoV-2 (ιός του ΚΚΚ) έχει παρόμοια πρωτεΐνη-«ακίδα» με τον SARS.

«Οι έντονες ομοιότητες των πρωτεΐνών S (ακίδα) του SARS ένα με τον SARS δύο, αυτό είναι η κλειδαριά και το κλειδί. Αυτό τον περνάει κατευθείαν μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα», η Τζούντυ Μίκοβιτς, μοριακή βιολόγος, πρώην διευθύνουσα του Εργαστηρίου Αντιϊικών Μηχανισμών στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, δήλωσε στην Epoch Times.
«Αυτό είναι ένα ακόμα στοιχείο ότι δεν γινόταν να αρχίσει στην αγορά θαλασσινών του Γουχάν».

Ο Φίλιπ επικεντρώθηκε επίσης στην Σι Τζενγκλί, Κινέζα ιολόγο που δημοσίευσε τέσσερις ερευνητικές εργασίες σχετικά με την ικανότητα μετάδοσης κορωνοϊών από νυχτερίδες σε άλλα ζώα, και από ζώα στον άνθρωπο, εστιαζόμενη στην πρωτεΐνη ακίδα.

Η έρευνα «έδειξε ότι η Σι Τζενγκλί είχε ανακαλύψει το πέρασμα για κορωνοϊούς σε ανθρώπινα σώματα», δήλωσε ο Φίλιπ. Η Σι ήταν αναπληρώτρια διευθύντρια στο Ινστιτούτο ιολογίας του Γουχάν μέχρι τις αρχές του τρέχοντος έτους, μετά την έναρξη της πανδημίας. Ένας ανώτατος αξιωματικός του στρατού ανέλαβε τον έλεγχο του εργαστηρίου τον Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε τον Zachary στο Twitter: @zackstieber

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε