Σάββατο, 01 Οκτ, 2022
Ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης στο έργο του Ραφαήλ, «Η Σχολή των Αθηνών», του 1509. (Δημόσιος τομέας)

22 Μεγάλα ρητά περί ηγεσίας

«Εάν ο κυβερνήτης αγαπά το προσωπικό του και τους ανθρώπους ως παιδιά του, αυτοί, με τη σειρά τους, θα θεωρούν τον κυβερνήτη ως γονέα τους. Η αρχή που διέπει τη διακυβέρνηση ενός ειρηνικού κόσμου είναι η συμπόνια».
— Γιαμαμότο Τσουνετόμο, «Χαγκακούρε»

«Εάν η καλοσύνη σας επεκτείνεται στους ανθρώπους, τότε οι σοφοί θα έρθουν κοντά σας. Αν η καλοσύνη σας φτάσει σε όλα τα πλάσματα, τότε οι άγιοι θα έρθουν κοντά σας. Αν έρθουν οι σοφοί, η χώρα σας θα είναι δυνατή. Αν έρθουν οι άγιοι, ολόκληρος ο κόσμος θα είναι ενωμένος».
— Χουάνγκ Σι-Γκονγκ, «Τρεις στρατηγικές»

«Ακεραιότητα και σταθερότητα είναι το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ— αυτά, είτε πρόκειται για μακρύ ή σύντομο ταξίδι. Ποτέ δεν θα με εγκαταλείψουν αν και μπορεί να με απαρνηθούν όλοι οι άντρες. Διότι την παρηγοριά που προέρχεται από αυτά (σε οποιαδήποτε περίπτωση) ο κόσμος δεν μπορεί να μου την στερήσει».
— Τζορτζ Ουάσινγκτον, γράφοντας στον φίλο του Χένρι Νοξ, καθώς ταξίδευε προς την πρώτη του ορκωμοσία ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών

«Δεν καταστρέφω τους εχθρούς μου όταν τους κάνω φίλους μου;»
— Αβραάμ Λίνκολν

«Όταν πρέπει να γίνουν τόσα πολλά για τον εαυτό σας, την οικογένειά σας και τη χώρα σας, να σηκώνεστε με την πρώτη αχτίδα! Μην αφήσετε τον ήλιο να κοιτάξει κάτω και να πει: “Άδοξος εδώ κείται!”»
— Βενιαμίν Φρανκλίνος

«Η ευτυχία δεν είναι φήμη, ή πλούτος, ή ηρωικές αρετές, αλλά μια κατάσταση που θα εμπνεύσει τις επόμενες γενιές να σκεφτούν, στοχαζόμενοι την ζωή μας, ότι ήταν η ζωή που θα ήθελαν να ζήσουν».
—  Ηρόδοτος

«Θεωρώ γενναιότερο αυτόν που υπερνικά τις επιθυμίες του από αυτόν που κατακτά τους εχθρούς του. Διότι η πιο δύσκολη νίκη είναι επί του εαυτού».
— Αριστοτέλης

«Είμαστε αυτό που κάνουμε κατ΄ επανάληψιν. Η αριστεία, λοιπόν, δεν είναι μια πράξη αλλά μια συνήθεια».
— Αριστοτέλης

«Η μεγαλύτερη δόξα μας δεν είναι να μην αποτυγχάνουμε ποτέ, αλλά να σηκωνόμαστε κάθε φορά που πέφτουμε».
— Κομφούκιος

«Όταν οι άνθρωποι μπαίνουν σε έναν πόλεμο, κάνουν τα πράγματα με λάθος τρόπο. Πρώτα, αναλαμβάνουν δράση, και μόνο όταν έχουν υποφέρει αρχίζουν να σκέφτονται».
— Θουκυδίδης

«Για να βάλουμε τον κόσμο σε τάξη, πρέπει πρώτα να βάλουμε σε τάξη το έθνος. Για να βάλουμε το έθνος σε τάξη, πρέπει πρώτα να βάλουμε σε τάξη την οικογένεια. Για να βάλουμε σε τάξη την οικογένεια, πρέπει πρώτα να καλλιεργήσουμε την προσωπική μας ζωή. Πρέπει πρώτα να κάνουμε τις καρδιές μας σωστές».
— Κομφούκιος

«Αυτός… είναι ο δρόμος προς την υπακοή μέσω καταναγκασμού. Αλλά υπάρχει ένας ταχύτερος τρόπος προς έναν ευγενέστερο στόχο, η υπακοή της θέλησης. Όταν διακυβεύονται τα συμφέροντα της ανθρωπότητας, [οι άνθρωποι] θα υπακούσουν με χαρά αυτόν που πιστεύουν ότι είναι σοφότερος από τον εαυτό τους. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί σε κάθε περιβάλλον: Μπορείτε να δείτε πώς ο άρρωστος θα ζητήσει από τον γιατρό να του πει τι θα πρέπει να κάνει, πώς ένα ολόκληρο πλήρωμα θα ακούσει τον κυβερνήτη».
— Ξενοφών, Κύρου Παιδεία, βιβλίο 1, κεφάλαιο 6

«Εάν η εκστρατεία είναι το καλοκαίρι, ο στρατηγός πρέπει να δείξει πως ανυπομονεί για το μερίδιό του στον ήλιο και τη ζέστη, και τον χειμώνα για το κρύο και τον παγετό, και σε όλες τις προσπάθειες για την κόπωση και κούραση. Αυτό θα τον βοηθήσει να είναι αγαπητός από τους ακολούθους του».
— Ξενοφών, Κύρου Παιδεία, βιβλίο 1, κεφάλαιο 6

«Αυτό που αφήνεις πίσω δεν είναι αυτό που είναι χαραγμένο σε πέτρινα μνημεία, αλλά αυτό που είναι υφασμένο στη ζωή των άλλων».
— Περικλής

«Μέρα με τη μέρα, αυτό που επιλέγεις, αυτό που σκέφτεσαι, και αυτό που κάνεις, είναι το ποιος γίνεσαι».
— Ηράκλειτος

«Λίγοι άντρες έχουν την αρετή να αρνηθούν αυτόν που δίνει την μεγαλύτερη προσφορά».
— Τζορτζ Ουάσινγκτον

«Η πειθαρχία είναι η ψυχή ενός στρατού. Κάνει μικρούς αριθμούς τρομερούς. Βρίσκει επιτυχία για τους αδύναμους και σεβασμό για όλους».
— Τζορτζ Ουάσινγκτον

«Σχεδόν όλοι οι άντρες μπορούν να αντέξουν αντιξοότητες, αλλά αν θέλετε να δοκιμάσετε τον χαρακτήρα ενός άντρα, δώστε του εξουσία».
— Αβραάμ Λίνκολν

«Αυτός που ασκεί διοίκηση μέσω της αρετής του μπορεί να συγκριθεί με τον Πολικό Αστέρα, ο οποίος διατηρεί τη θέση του και όλα τα αστέρια στρέφονται προς αυτόν».
— Κομφούκιος

«Ο πιο ισχυρός είναι αυτός που έχει υπό την εξουσία του τον εαυτό του».
— Σενέκας

«Οι δυσκολίες δυναμώνουν το μυαλό όπως η εργασία το σώμα».
— Σενέκας

«Μην χάνετε άλλον χρόνο συζητώντας το πως πρέπει να είναι ένας καλός άνθρωπος. Έστε ένας».
— Μάρκος Αυρήλιος

Ακολουθήστε την Epoch Times στο Twitter: @EpochTimesGr

Γνωρίζατε ότι είμαστε ανεξάρτητοι;

Η Epoch Times είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε επιρροή από εταιρείες, κυβερνήσεις ή πολιτικά κόμματα. Ο μόνος μας στόχος είναι να δίνουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι προς το κοινό.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε