Σάββατο, 23 Νοέ, 2024
Το φούσκωμα, όταν δηλαδή αισθάνεστε την κοιλιά σας γεμάτη και σφιγμένη, συχνά λόγω αερίων, μπορεί να αντιμετωπιστεί με λίγες αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες. (FotoDuets/Shutterstock)

3 απλοί τρόποι για να απαλλαγείτε από το φούσκωμα

Υπάρχουν πολλές συμβουλές για την ανακούφιση από το φούσκωμα της κοιλιάς, αλλά ορισμένοι επαγγελματίες του κλάδου της υγείας έχουν επισημάνει τρεις φυσικούς τρόπους που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσάρεστης αίσθησης που προκαλεί το φούσκωμα της κοιλιάς.

Μια βραχυπρόθεσμη ασθένεια που επηρεάζει το γαστρεντερικό σύστημα, το φούσκωμα χαρακτηρίζεται γενικά από υπερβολική συσσώρευση αερίων, αέρα και υγρών στο στομάχι.

Καθώς το πρώτο μέτρο θεραπείας για την πρόληψη του φουσκώματος είναι η αλλαγή της διατροφής σας, ειδικοί σε θέματα υγείας συμβουλεύουν να ξεκινήσετε με τα ακόλουθα βήματα:

1. Κατανάλωση άφθονου νερού

2. Κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο

3. Μείωση των υδατανθράκων

Κατανάλωση νερού

Η κατανάλωση νερού αποβάλλει το νάτριο που προκαλεί κατακράτηση νερού, μειώνοντας το φούσκωμα. (PaniYani/Shutterstock)

 

Το να πίνουν νερό είναι ίσως το τελευταίο πράγμα που θέλουν να κάνουν οι άνθρωποι όταν νιώθουν ότι η κοιλιά τους είναι έτοιμη να εκραγεί, δήλωσε η εγγεγραμμένη διαιτολόγος-διατροφολόγος που επικεντρώνεται στην υγεία του εντέρου, Ρέιτσελ Ντόιλ, αλλά η ενυδάτωση είναι σημαντική για την ελαχιστοποίηση του φουσκώματος.

Αν και ίσως ακούγεται αντιφατικό, η κατανάλωση νερού μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση του φουσκώματος, απαλλάσσοντας τον οργανισμό από την περίσσεια νατρίου. Πίνοντας νερό μετά το γεύμα, «ξεπλένουμε» το αλάτι, που κρύβεται σε κονσέρβες, κατεψυγμένα τρόφιμα και επεξεργασμένα τρόφιμα, και να ενθαρρύνουμε το σώμα να αποβάλει τα υγρά.

«[Το νερό] συντελεί στην ομαλή κίνηση των τροφίμων μέσα στον πεπτικό σωλήνα, η οποία είναι απαραίτητη για την ομαλότητα της εντερικών περισταλτικών κινήσεων. Συχνά, η δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα συμβαδίζουν», δήλωσε η κ. Ντόιλ.

Προσπαθήστε να πίνετε οκτώ έως 12 φλιτζάνια την ημέρα, αλλά αν αυτό σας φαίνεται υπερβολικό, τα φρούτα και τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως οι φράουλες, τα μήλα, τα πορτοκάλια, το μαρούλι, τα αγγούρια, οι πιπεριές, το καρπούζι, οι σούπες λαχανικών, τα smoothies, καθώς και τα γιαούρτια, θα βοηθήσουν το σώμα να ξεφουσκώσει.

Όσο δυσάρεστο και αν είναι, το φούσκωμα δεν είναι γενικά σοβαρό, ειδικά αν εμφανίζεται μόνο μετά από μεγάλα γεύματα. (Elena Nilogova/Shutterstock)

 

Κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο

Η δεύτερη θεραπεία κατά του φουσκώματος, η οποία επίσης απομακρύνει την περίσσεια νατρίου και την κατακράτηση υγρών, είναι η αύξηση του καλίου στον οργανισμό σας.

Ο συνδυασμός καλίου και νερού μπορεί να ισοπεδώσει το στομάχι μέσα σε λίγες ώρες, υποστηρίζει ο Άλαν Μάντελ, χειροπρακτικός από τη Νότια Φλόριντα, ο οποίος ειδικεύεται σε φυσικές θεραπείες που βασίζονται στη βιο-μηχανική της σπονδυλικής στήλης και τη διατροφική επιστήμη.

Το κάλιο έχει φυσικές διουρητικές ιδιότητες, απομακρύνοντας περισσότερο αλάτι σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε κάλιο απαλλάσσει από το πρήξιμο και το φούσκωμα που προκαλείται από την περίσσεια υγρών.

Τα πλούσια σε κάλιο τρόφιμα βοηθούν στην εξισορρόπηση και την αποβολή της περίσσειας νερού στο σώμα. (Shutterstock)

 

«Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι τα αβοκάντο, οι μπανάνες, οι γλυκοπατάτες, το σπανάκι, το νερό καρύδας, τα λευκά φασόλια, τα μαύρα φασόλια, το edamame (ιαπωνικά φρέσκα φασολάκια), το κολοκύθι και τα αποξηραμένα βερίκοκα, μεταξύ άλλων», είπε ο κ. Μάντελ.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουν αρκετό κάλιο, το οποίο είναι ένα στοιχείο που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά και βοηθά στην εξισορρόπηση του νατρίου, δήλωσε η νοσηλεύτρια Σαμάνθα Κασέτι.

«Εάν τρώτε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα, γεύματα που παίρνετε από έξω, fast food ή γεύματα εστιατορίων, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κατακρατάτε επιπλέον υγρά και να αισθάνεστε φουσκωμένοι», είπε.

Μείωση των υδατανθράκων

Η τρίτη μέθοδος για τη μείωση του φουσκώματος είναι η μείωση των υδατανθράκων, όπως τα δημητριακά, τα λαχανικά, τα κρεμμύδια και το σκόρδο.

Η κατανάλωση πολλών υδατανθράκων θα δυσκολέψει το έντερο να τους απορροφήσει πλήρως και αντ’ αυτού θα τους περάσει στο παχύ έντερο, όπου ζυμώνονται από βακτήρια και παράγουν αέρια.

«Οι υπερβολικοί υδατάνθρακες αποθηκεύονται ως γλυκογόνο. Για κάθε γραμμάριο γλυκογόνου, αποθηκεύονται τρία έως τέσσερα γραμμάρια νερού [το οποίο] προκαλεί αυτό το αίσθημα διάτασης», εξήγησε ο κ. Μάντελ.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στις 29 Μαΐου στο American Journal of Clinical Nutrition ανέφερε ότι ένα πρωινό με χαμηλούς υδατάνθρακες βοηθά επίσης τους ανθρώπους να ελέγχουν καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, γεγονός που προλαμβάνει ή καθυστερεί μακροπρόθεσμα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, απώλεια όρασης και νεφροπάθειες.

Το ψωμί είναι μια από τις κυριότερες πηγές υδατανθράκων. (UfaBizPhoto/Shutterstock)

 

«Η έρευνά μας δείχνει ότι ένα πρωινό γεύμα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες φαίνεται να βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας», δήλωσε η Μπάρμπαρα Ολιβέιρα, συνεχίζοντας:

«Έχουμε διαπιστώσει ότι αν το πρώτο γεύμα της ημέρας είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες και υψηλότερο σε πρωτεΐνες και λιπαρά, μπορούμε να περιορίσουμε τις υπεργλυκαιμικές διακυμάνσεις.

»Κάνοντας μια μικρή προσαρμογή στην περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ενός μόνο γεύματος και όχι ολόκληρης της δίαιτας, έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε σημαντικά τη συμμόρφωση και παράλληλα να έχουμε σημαντικά οφέλη».

Μήπως η γλουτένη αποτελεί πρόβλημα;

Η εξάλειψη της γλουτένης από τη δίαιτά μας για ένα χρονικό διάστημα, ώστε να παρατηρήσουμε αν ο οργανισμός αισθάνεται λιγότερο φούσκωμα, είναι κάτι με το οποίο θα μπορούσαν να πειραματιστούν οι άνθρωποι, σύμφωνα με τη Μαρίσα Βικάριο, πιστοποιημένη σύμβουλο ολοκληρωμένης υγείας και διατροφολόγο, συνεργάτιδα των New York Times, του Entrepreneur και του Glamour.

Η γλουτένη μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας δίαιτας χωρίς φούσκωμα «αν το σώμα σας συμφωνεί με αυτό», είπε.

«Ωστόσο, συνιστώ να επιλέγετε τις λιγότερο επεξεργασμένες πηγές γλουτένης, για παράδειγμα, σπιτικό ψωμί ή δημητριακά ολικής αλέσεως που περιέχουν γλουτένη, ή το κουσκούς ή το κριθάρι», δήλωσε στην Epoch Times.

Αν και μερικές φορές η λύση δεν είναι τόσο εύκολη.

«Το σώμα μας είναι περίπλοκο και μπορεί να υπάρχουν πολλές συναφείς πιθανότητες που προκαλούν οποιοδήποτε σύμπτωμα. Αν είστε χρόνια φουσκωμένοι, είναι σημάδι μιας ανισορροπίας που πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω», πρόσθεσε.

«Αν κάποιος αισθάνεται χρόνια φουσκωμένος, θα πρέπει να απευθυνθεί σε έναν επαγγελματία υγείας για να διερευνήσει τα αίτια».

 

Της Jessie Zhang

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε