Περισσότερα από τρία χρόνια πέρασαν μετά το πρώτο ξέσπασμα του COVID-19 στη Γουχάν της Κίνας, η οποία ήταν το σημείο μηδέν της παγκόσμιας πανδημίας.
Καθώς η ταχέως εξαπλούμενη παραλλαγή της Όμικρον με την ονομασία «Έρις» – που πήρε το όνομά της από την ελληνική θεά της ζήλιας και της διχόνοιας Έριδα – εξαπλώνετε στην Κίνα, η χώρα βλέπει και πάλι μια έξαρση των θανάτων μεταξύ των μελών των ανώτατων κλιμακίων του καθεστώτος, παρά την ειδική πρόσβασή τους σε ιατρική περίθαλψη και φάρμακα που δεν έχουν οι απλοί πολίτες.
Μεταξύ αυτών που έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια του τελευταίου κύματος βρίσκονται δεκάδες Κινέζοι αξιωματούχοι, ανώτερα στελέχη, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και επιστήμονες, ορισμένοι από τους οποίους ήταν 20 και 30 ετών. Η έξαρση των θανάτων μοιάζει να θυμίζει εκείνη που παρατηρήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου, όταν η χώρα αντιμετώπιζε μια άλλη τεράστια αύξηση των περιστατικών, με τα νοσοκομεία και κρεματόρια να πιέζονται πέρα από τα όρια της αντοχής τους.
Ο κος Λι Χονγκτζί, ιδρυτής της πνευματικής πρακτικής Φάλουν Γκονγκ, δήλωσε στις 26 Αυγούστου στην Αμερικάνικη Epoch Times ότι ο ιός στοχεύει το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ), μαζί με όσους το ακολουθούν τυφλά, το υπερασπίζονται και δίνουν τη ζωή τους σε αυτό.
Τον Ιανουάριο, ο κ. Λι δήλωσε ότι περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα είχαν πεθάνει από τον COVID-19 και ότι το Κόμμα συγκάλυπτε την πραγματική κατάσταση της πανδημίας από τότε που ξέσπασε πριν από τρία και πλέον χρόνια.
Κατά την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, ο κ. Λι περιέγραψε τις επιδημίες ως αναπόφευκτο φαινόμενο όταν οι ηθικές αξίες επιδεινώνονται.
«Όταν οι άνθρωποι γίνονται διεφθαρμένοι στις καρδιές τους, θα δημιουργήσουν κάρμα, θα αρρωστήσουν και θα υποστούν συμφορές», έγραψε ο κ. Λι σε ένα άρθρο με τίτλο «Παραμείνετε Λογικοί».
«Αλλά μια πανδημία όπως ο σημερινός “ιός του ΚΚΚ” (Ιός της Γουχάν) προκύπτει με έναν σκοπό και έχει στόχους. Είναι εδώ για να ξεριζώσει μέλη του Κόμματος και αυτούς που έχουν πάρει το μέρος του».
Η συμβουλή του κ. Λι για τους ανθρώπους είναι να «μείνουν μακριά από το μοχθηρό ΚΚΚ και να μην ευθυγραμμίζονται με το μοχθηρό Κόμμα, διότι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτό είναι ο κόκκινος δαίμονας. Η συμπεριφορά του και οι πρακτικές του είναι κάκιστες και δεν σταματάει μπροστά σε κανένα κακό».
Το Φάλουν Γκονγκ, επίσης γνωστό ως Φάλουν Ντάφα, είναι μια πνευματική πρακτική που ενσωματώνει ήρεμες διαλογιστικές ασκήσεις και ηθικές διδασκαλίες που βασίζονται στις αρχές της αλήθειας, της καλοσύνης και της ανεκτικότητας και ασκείται σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως.
Η πρακτική αυξήθηκε ραγδαία σε δημοτικότητα αφού εισήχθη στο κοινό το 1992, με 70 έως 100 εκατομμύρια οπαδούς στην Κίνα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις. Το κομμουνιστικό καθεστώς, φοβούμενο αυτή τη δημοτικότητα, ξεκίνησε μια βίαιη δίωξη που προκάλεσε το θάνατο αμέτρητων ασκουμένων.
Ιστορική προοπτική
Τα τελευταία 3,5 χρόνια, ο κόσμος έμαθε να ζει με τον ιό, ενώ το κυβερνών καθεστώς της Κίνας συνέχισε επιθετικά τη δρακόντεια εκστρατεία «μηδενικού COVID» με στόχο την εξάλειψη κάθε πιθανού περιστατικού.
Η Έρις, η κυρίαρχη πλέον παραλλαγή που ανεβάζει τα ποσοστά μόλυνσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλα μέρη, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής πιο επικίνδυνη από τα προηγούμενα στελέχη, σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα υγείας.
Ενώ οι αξιωματούχοι στην Κίνα έχουν υποβαθμίσει τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και στις 28 Αυγούστου απέσυραν τα υποχρεωτικά τεστ αντιγόνου Covid-19 για τους διεθνείς ταξιδιώτες που εισέρχονται στην χώρα, ορισμένοι παρατηρητές εξέλαβαν τους θανάτους της κινεζικής ελίτ ως ένδειξη ότι η κατάσταση στη χώρα μπορεί να μην είναι τόσο ρόδινη όσο επιδιώκουν να προβάλλουν οι αρχές.
Ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα υπερβαίνει κατά πολύ αυτόν οποιασδήποτε άλλης χώρας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σημείωσε ο Χενγκ Χε, αναλυτής κινεζικών πολιτικών υποθέσεων με έδρα τις ΗΠΑ.
Ο κ. Χενγκ παρατήρησε ότι σε όλη την ιστορία, οι φυσικές καταστροφές τείνουν να αυξάνονται κατά την περίοδο που η Κίνα βιώνει μια δυναστική αλλαγή.
«Στην παραδοσιακή κινεζική κουλτούρα, υπάρχει μια διαδεδομένη πεποίθηση ότι οι καταστροφές αντικατοπτρίζουν την κατάσταση της ηθικής», δήλωσε στην Αμερικάνικη Epoch Times.
Μια τέτοια περίπτωση, είπε, ήταν η βουβωνική πανώλη κατά την τελευταία φάση της δυναστείας Μινγκ. Κατά τη δεκαετία του 1640, η θανατηφόρα αυτή επιδημία αφάνισε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και συνέβαλε στην κατάρρευση της δυναστείας. Η πανώλη εξαφανίστηκε όταν η Κίνα εισήλθε στη διάδοχη δυναστεία Τσινγκ, την τελευταία αυτοκρατορική περίοδο της.
Αυτό που συμβαίνει σήμερα φαίνεται να αντικατοπτρίζει κάτι αντίστοιχο, είπε. «Η κυριαρχία του ΚΚΚ, απ’ ό,τι βλέπω, πλησιάζει στο τέλος της».