Ιατροί και κάτοικοι σε διάφορες περιοχές της Κίνας αναφέρουν αύξηση των λοιμώξεων και των θανάτων εξαιτίας της απότομης αύξησης της COVID-19, περιγράφοντας μια κατάσταση πολύ πιο σοβαρή από αυτήν που παρουσιάζουν οι κρατικές αρχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην κινεζική έκδοση της εφημερίδας The Epoch Times και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχολεία σε πολλές επαρχίες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους και μαθητές έχουν τεθεί σε καραντίνα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στην κοινή γνώμη για ενδεχόμενη επιστροφή σε περιοριστικά μέτρα.
Ένα σημείωμα «καραντίνας κατ’ οίκον», που εκδόθηκε από δημοτικό σχολείο στην πόλη Γκουανγκτζού και κυκλοφόρησε αρχικά στην κινεζική πλατφόρμα Douyin (αντίστοιχο του TikTok), πριν αναρτηθεί στο X στις 26 Μαΐου, προσέλκυσε το ενδιαφέρον των χρηστών, καθώς διαγράφηκε λίγο αργότερα από τις αρχές λογοκρισίας του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Το σημείωμα ανέφερε ότι ένας μαθητής της τρίτης τάξης τέθηκε σε επταήμερη καραντίνα μετά τη διάγνωση με COVID-19. Για την επιστροφή του στο σχολείο, απαιτούνταν πιστοποιητικά υγείας από κλινική και τοπική υπηρεσία υγείας.
Παρόμοια περιστατικά αναφέρθηκαν σε σχολεία των επαρχιών Σαανσί και Τζιανγκσού, όπου μαθητές εμφάνισαν πυρετό, με τις αρχές να εξετάζουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για κρούσματα COVID-19.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των κινεζικών αρχών, τα κρούσματα COVID-19 διπλασιάστηκαν τον Απρίλιο, φτάνοντας τα 168.507, εκ των οποίων 340 κρίθηκαν σοβαρά και εννέα ήταν θανατηφόρα. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας (China CDC) ανέφερε ότι τα ποσοστά μετάδοσης στις νότιες επαρχίες ήταν υψηλότερα από ό,τι στον βορρά.
Παράλληλα, σε δημοσίευμα του κρατικού πρακτορείου Xinhua στις 28 Μαΐου, αναφερόταν ότι, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, η αυξητική τάση της επιδημίας φαίνεται να επιβραδύνεται και πως στις περισσότερες επαρχίες η έξαρση έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της ή παρουσιάζει πτωτική πορεία.
Ωστόσο, κάτοικοι από διάφορες περιοχές της χώρας δήλωσαν στην Epoch Times ότι η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σοβαρή, και πως τα επίσημα δεδομένα δεν ανταποκρίνονται στην καθημερινή εμπειρία τους.
Εξαιτίας του ιστορικού της κινεζικής κυβέρνησης όσον αφορά την απόκρυψη πληροφοριών και την αναξιόπιστη δημοσιοποίηση στοιχείων—συμπεριλαμβανομένης της υποαναφοράς κρουσμάτων και θανάτων από την αρχή της πανδημίας το 2020—οι μαρτυρίες από γιατρούς και κατοίκους αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για την κατανόηση της πραγματικής κατάστασης στη χώρα.
Ο γιατρός Κανγκ Χονγκ, που εργάζεται σε ιδιωτική κλινική στην πόλη Γκουανγκτζού και χρησιμοποιεί ψευδώνυμο για λόγους ασφαλείας, ανέφερε στις 29 Μαΐου ότι η πλειονότητα των κρουσμάτων που παρατηρεί είναι ενήλικες, αν και υπάρχουν και περιστατικά σε παιδιά. Όπως δήλωσε, τα συμπτώματα είναι πολύ πιο σοβαρά από εκείνα ενός κοινού κρυολογήματος και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το φαινόμενο του «λευκού πνεύμονα», που συνδέεται με την COVID-19.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι πολλοί ασθενείς προσέρχονται με συμπτώματα όπως πυρετός και βήχας, αλλά δεν υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ για τον ιό. Όπως εξήγησε, «τα νοσοκομεία στην Κίνα δεν διενεργούν μαζικά τεστ PCR εδώ και καιρό, επειδή ανησυχούν για ενδεχόμενη πρόκληση κοινωνικού πανικού».
Επιπλέον, πολλοί ασθενείς αποφεύγουν να υποβληθούν σε τεστ, επειδή θεωρούν βέβαιο ότι έχουν νοσήσει από COVID-19 με βάση τα συμπτώματα και δεν επιθυμούν να πληρώσουν πάνω από 100 γιουάν (περίπου 13,90 δολάρια ΗΠΑ) για εξέταση.
Ο Κανγκ ανέφερε επίσης ότι γιατρός σε μεγάλο νοσοκομείο της Γκουανγκτζού, όπου εργάζεται η κόρη του, απεβίωσε πρόσφατα από COVID-19. Σύμφωνα με τον ίδιο, επρόκειτο για ανώτερο στέλεχος που υποβλήθηκε σε τεστ μόνο αφού τα συμπτώματα είχαν επιδεινωθεί, με το αποτέλεσμα να επιβεβαιώνει λοίμωξη από τον ιό.
Παρά την αύξηση των κρουσμάτων, το τοπικό υγειονομικό γραφείο έχει ζητήσει από τους γιατρούς να μην αναφέρουν τα επιβεβαιωμένα περιστατικά, πρόσθεσε.
Ο κ. Λι, κάτοικος της Γκουανγκτζού, ο οποίος μίλησε στην Epoch Times αποκαλύπτοντας μόνο το επώνυμό του για λόγους ασφαλείας, δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι στον κύκλο του, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειάς του, παρουσίασαν πρόσφατα συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα άτομα αυτά είχαν προσβληθεί από COVID-19 και στο παρελθόν, και εκτιμούν ότι πρόκειται για νέα επαναλοίμωξη.
Ο κ. Γκουό, κάτοικος της γειτονικής πόλης Σεντζέν, δήλωσε ότι κατά την περίοδο της Πρωτομαγιάς (1 έως 4 Μαΐου), πολλοί άνθρωποι ταξίδεψαν και εμφάνισαν συμπτώματα κρυολογήματος, τα οποία θεωρούνται πιθανόν εκδηλώσεις της COVID-19.
Παρόμοιες αναφορές υπάρχουν και από βόρειες περιοχές της χώρας. Ο Λιου Κουν, ιδιοκτήτης ιδιωτικής κλινικής στην πόλη Χοχότ της Εσωτερικής Μογγολίας, που επίσης μίλησε χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο, δήλωσε στην εφημερίδα στις 30 Μαΐου ότι καταγράφονται συνεχιζόμενες λοιμώξεις, με πολλούς ασθενείς να παρουσιάζουν βήχα, φλέγματα, εμετούς και διάρροια.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν περιπτώσεις με συμπτώματα που διαρκούν για μεγάλο διάστημα, ακόμα και μήνες. Προέβλεψε μάλιστα ότι, βάσει της φύσης του ιού, ενδέχεται να υπάρξει «εκρηκτική αύξηση» των κρουσμάτων τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Ο κ. Σου, κάτοικος της πόλης Μπενσί στην επαρχία Λιαονίνγκ, δήλωσε πως ορισμένοι φίλοι και συγγενείς του νόσησαν πρόσφατα. Όπως ανέφερε, οι ίδιοι εκτιμούν ότι πρόκειται για μετάλλαξη του κορονοϊού, καθώς τα συμπτώματα επιμένουν και δεν υποχωρούν, ενώ δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή.
Προσέθεσε, τέλος, ότι έχουν καταγραφεί αιφνίδιοι θάνατοι, κυρίως σε άτομα ηλικίας 40 έως 50 ετών.
Ο κ. Λούο, κάτοικος της πόλης Τσανγκτζί στην επαρχία Σανσί, δήλωσε ότι τα κρούσματα έχουν εξαπλωθεί ραγδαία στην περιοχή. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, όλα τα μέλη της οικογένειάς του—η σύζυγός του, η κόρη του, ο γαμπρός και η εγγονή του—έχουν νοσήσει.
Φόβος για περιορισμούς μηδενικού COVID
Η αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων και οι νέες καραντίνες σε μαθητές έχουν εντείνει τις ανησυχίες των πολιτών στην Κίνα σχετικά με το ενδεχόμενο επιστροφής της πολιτικής «μηδενικού COVID», η οποία εφαρμόστηκε από το 2020 έως τα τέλη του 2022, με μαζικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας, υποχρεωτικά τεστ, αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και εξαναγκαστικές μεταφορές πολιτών σε κρατικά κέντρα καραντίνας.
Ο Τζόναθαν Λιου, διευθυντής του Liu’s Wisdom Healing Centre και καθηγητής στο Canada Public College, δήλωσε στις 30 Μαΐου στην Epoch Times ότι, παρά το γεγονός πως η ηπειρωτική Κίνα βιώνει νέο κύμα λοιμώξεων COVID-19, τα επίσημα στοιχεία δεν δείχνουν εξάπλωση τέτοιας έντασης που να απαιτεί απαγόρευση κυκλοφορίας. Κατά τον ίδιο, το κινεζικό καθεστώς, ακολουθώντας τη στρατηγική της απόκρυψης, επιδιώκει να αποφύγει μια τέτοια εξέλιξη ώστε να μην πληγεί περαιτέρω η οικονομική ανάπτυξη — η οποία αποτελεί πλέον κορυφαία προτεραιότητα.
Ανάλογη εκτίμηση φέρεται να διατύπωσε και ο Σον Λιν, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του Feitian College και πρώην μικροβιολόγος του αμερικανικού στρατού, ο οποίος ανέφερε ότι οι κινεζικές αρχές γνωρίζουν πως η άμεση επαναφορά αυστηρών μέτρων τύπου «μηδενικού COVID» θα προκαλούσε ισχυρές κοινωνικές αντιδράσεις. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κυβέρνηση φαίνεται να στρέφεται σε πιο διακριτικές μεθόδους, όπως η κατασκευή κινητών νοσοκομείων ή προσωρινών δομών απομόνωσης, ώστε να μεταφέρονται ασθενείς χωρίς δημόσια ανακοίνωση αλλαγής πολιτικής.
Η κινεζική έκδοση της Epoch Times είχε ήδη αναφέρει νωρίτερα εντός του 2025 ότι, σύμφωνα με εσωτερικές πηγές, σε διάφορες περιοχές της χώρας —μεταξύ άλλων στο Ουρούμτσι (στην επαρχία Σιντζιάνγκ) και σε αρκετές άλλες επαρχίες— τοπικές αρχές κατασκευάζουν μαζικά κινητές μονάδες καραντίνας για περιστατικά αναπνευστικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της COVID-19.

Ο Σον Λιν φέρεται να σχολίασε πως σε ορισμένες περιοχές ενδέχεται να επιτρέπεται η καραντίνα στο σπίτι, όμως εκτίμησε ότι μια τέτοια προσέγγιση δύσκολα θα γενικευτεί, εκτός κι αν κλονιστεί η σταθερότητα του καθεστώτος.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας (China CDC) δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει τα στοιχεία για την COVID-19 για τον μήνα Μάιο. Αντιθέτως, στις 29 Μαΐου προχώρησε σε ενημέρωση της εβδομαδιαίας έκθεσης για τη γρίπη, στην οποία καταγράφεται σημαντική αύξηση λοιμώξεων κατά την επιδημιολογική εβδομάδα 21 (19–25 Μαΐου). Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν οκτώ εξάρσεις συμπτωμάτων τύπου γρίπης σε εθνικό επίπεδο, έναντι μίας την προηγούμενη εβδομάδα και μηδενικών περιστατικών πριν από αυτήν.
Ο Σον Λιν εκτίμησε ότι οι αρχές συνεχίζουν να αποκρύπτουν την πραγματική εικόνα της COVID-19 στη χώρα. Όπως φέρεται να δήλωσε, το κοινό δεν έχει πρόσβαση σε αξιόπιστα δεδομένα για τη σοβαρότητα της νέας έξαρσης, τους ρυθμούς νοσηλείας ή τη θνητότητα, διότι αυτά δεν δημοσιοποιούνται από το καθεστώς.
Κατά τον ίδιο, η κατάσταση στην Κίνα είναι περίπλοκη και πιο σοβαρή απ’ όσο φαίνεται, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν ταυτόχρονες λοιμώξεις από πολλούς αναπνευστικούς ιούς — όχι μόνο από τη νέα υποπαραλλαγή NB.1.8.1. Ο Λιν πρόσθεσε ότι οι αρχές δεν έχουν αποκαλύψει την πλήρη έκταση της κατάστασης, γεγονός που καθιστά δύσκολη την κατανόηση των εξελίξεων από τη διεθνή κοινότητα.
Παραλλαγή NB.1.8.1
Στις 23 Μαΐου, οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η παραλλαγή NB.1.8.1 της Όμικρον είναι αυτή που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα. Η εν λόγω υποπαραλλαγή αποτελεί έκτο γενεαλογικό κλάδο της παραλλαγής XDV.
Ο Σον Λιν σχολίασε ότι, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, η NB.1.8.1 δεν παρουσιάζει σημαντική αύξηση στην παθογένειά της, όμως εμφανίζει σχεδόν 1,8 φορές μεγαλύτερη ικανότητα διαφυγής από την ανοσία. Όπως σημείωσε, εάν αντικατέστησε την προηγούμενη κυρίαρχη παραλλαγή, αυτό οφείλεται στην αυξημένη μεταδοτικότητά της.
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι τα τελευταία τρία χρόνια εμφανίζονται συχνά νέες παραλλαγές που σύντομα επικρατούν επί των παλαιότερων, χαρακτηρίζοντας αυτή την εξέλιξη ως «συνήθη».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει τη NB.1.8.1 στην κατηγορία των «παραλλαγών υπό παρακολούθηση», κάτι που, κατά τον Σον Λιν, σημαίνει ότι βρίσκεται σε κατάσταση επιτήρησης, χωρίς να έχει θεωρηθεί προς το παρόν επικίνδυνη για το παγκόσμιο κοινό.
Καθώς η νέα έξαρση συνεχίζεται εντός της Κίνας, γειτονικές ασιατικές χώρες και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταγράψει κρούσματα COVID-19 που αποδίδονται στην παραλλαγή NB.1.8.1, μεταξύ άλλων και μέσω ταξιδιωτών σε αεροδρόμια. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επίκειται απαγόρευση πτήσεων ή ταξιδιωτών από την Κίνα, διότι ο ΠΟΥ δεν έχει στη διάθεσή του αξιόπιστα δεδομένα από το Πεκίνο.
Ο Λιν φέρεται να πρόσθεσε ότι, με βάση την παγκόσμια επιτήρηση, δεν παρατηρείται μαζική και ταχεία αύξηση λοιμώξεων όπως εκείνη του 2020. Παρ’ όλα αυτά, προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη απόκρυψη στοιχείων από το κινεζικό καθεστώς καθιστά αδύνατη την ιχνηλάτηση της εξάπλωσης, γεγονός που ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Κίνα συχνά συγκαλύπτει καταστάσεις μέχρι αυτές να γίνουν μη αναστρέψιμες — και τότε, η εξάπλωση είναι ήδη εκτός ελέγχου.
Με τη συμβολή των Luo Ya, Fang Xiao και Xiong Bin