Παρασκευή, 31 Μαρ, 2023
ronsaunders47 / creativecommons

9 στους 10 επιχειρηματίες εστίασης δεν θα απαγορεύσουν την είσοδο σε ανεμβολίαστους

Ενημέρωση: 2 Ιουλίου 2021

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσαν ότι από τις 15 Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή ένα μεικτό σύστημα που προβλέπει τη λειτουργία κλειστών χώρων για αμιγώς εμβολιασμένους και «μεικτούς» χώρους στους οποίους θα μπορούν να βρίσκονται και μη εμβολιασμένοι, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν αρνητικό τεστ για τον ιό του ΚΚΚ, και οι επιχειρήσεις θα μπορούν μέσα στις επόμενες ημέρες να επιλέξουν και να δηλώσουν ποιο μοντέλο λειτουργίας επιθυμούν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικαρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, ο στόχος είναι τριπλός. Πρώτον, να εξυπηρετηθεί το μεγάλο εγχείρημα του εμβολιασμού. Δεύτερον, να δημιουργηθεί ένα συνολικό πλέγμα προστασίας της δημόσιας υγείας εκεί που υπάρχει συγχρωτισμός και τρίτον να αποκατασταθεί σταδιακά η ελευθερία των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί.

Παρόλα αυτά ο γ.γ. της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, ανέφερε ότι το 88% των επιχειρηματιών που ρωτήθηκαν θα δηλώσουν τα καταστήματά τους ως «μεικτά».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΚΚΕΔΙ (σωματείου εστίασης), Νίκη Κωνσταντίνου, μιλώντας στον Focus FM δήλωσε: «Η διχόνοια στην κοινωνία δεν είναι επιλογή, είναι κατάντια. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην σεβαστώ την διαφορετικότητα και την αξία της ελεύθερης επιλογής των ανθρώπων. Δεν μπορώ να λειτουργήσω ένα ρατσιστομάγαζο. Δεν μπορώ να τον ψαχουλέψω στην είσοδο. Δεν γίνεται να το κάνω αυτό και δεν γίνεται ο ενήλικας για να πιει έναν καφέ να κάνει και rapid test», δήλωσε, και πρόσθεσε ότι το κόστος της διενέργειας των τεστ είναι αβάσταχτο για τους πελάτες, με αποτέλεσμα τα μέτρα να ρίξουν στα τάρταρα τον τζίρο.

Επίσης ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, δήλωσε στο capital.gr ότι κρίνει ως ανεδαφικό τον προτεινόμενο τρόπο λειτουργίας εστιατορίων και καφέ στους κλειστούς χώρους αναφέροντας ότι: «Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον κλάδο της εστίασης ως έμμεσο μοχλό πίεσης για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί».

Ένα επιπλέον πρόβλημα που εντοπίζει είναι τι θα γίνει στην περίπτωση που ένας καταστηματάρχης επιλέξει να δηλώσει το κατάστημά του μόνο για εμβολιασμένους τη στιγμή που οι υπάλληλοί του είναι ανεμβολίαστοι. «Τι θα κάνουν οι καταστηματάρχες, θα πρέπει να επιβάλλουν τον εμβολιασμό του συνόλου του προσωπικού τους ή θα τους απολύσουν για τη βιωσιμότητα της επιχείρησής τους και με ποιο κόστος;» διερωτάται. Και συμπληρώνει: «Δεν θα πληρώσει ο υπουργός τα δικαστικά έξοδα, ούτε το κόστος που θα προκύψει σε περίπτωση που τα δικαστήρια αποφασίσουν ότι η απόλυση ήταν καταχρηστική».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Σωτήρης Βαγιανός, επιχειρηματίας στον χώρο της εστίασης στην Ρόδο: «Είχαμε την επιλογή λόγω της εποχικότητας να επιλέξουμε να πούμε στο προσωπικό ότι θέλουμε να είναι εμβολιασμένοι. Το συγκεκριμένο μέτρο, όμως, το θεωρούμε ανέφικτο. Δραστηριοποιούμαι και συλλογικά και εκπροσωπώ αρκετούς συναδέλφους. Είναι αδύνατο να μπούμε σε μια λογική να χωρίσουμε τους χώρους και να ζητάμε πιστοποιητικά εμβολιασμού. Δεν μπορεί ένα μαγαζί να έρχεται σε ρήξη με τους θαμώνες του επειδή κάποιος φοβάται να κάνει το εμβόλιο».

 

Η Epoch Times ονομάζει τον νέο κορωνοϊό, ο οποίος προκαλεί την ασθένεια COVID-19, ιό του ΚΚΚ διότι η συγκάλυψη και η κακοδιαχείριση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος επέτρεψαν στον ιό να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Κίνα και να προκαλέσει μια παγκόσμια πανδημία.

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε