Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024

Aλ. Τσίπρας: Το βράδυ των εκλογών το 1ο με το 3ο κόμμα θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση

«Το βράδυ των εκλογών, κατά πάσα πιθανότητα, το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Αλ.Τσίπρας: Στόχος του κ. Μητσοτάκη ήταν να ελέγξει ποια κόμματα της «δεξιάς πολυκατοικίας» θα κατέβουν στις εκλογές

Για το θέμα των συνεργασιών σημείωσε: «Εμείς παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα 11 σημείων και το απευθύνουμε σε όλους, αλλά δεν θα κάνουμε συζήτηση πάνω σε ανοησίες», αναφερόμενος στο σχέδιο «Δήμητρα» του κ. Βαρουφάκη.

Για την πρόταση του κ. Ανδρουλάκη για τρίτο πρόσωπο στην πρωθυπουργία απάντησε: «Αν θέλει να συζητήσουμε για πρόσωπα ας πει ποιον προτείνει, ο άγνωστος Χ θα είναι πρωθυπουργός; Είναι μία πρόταση που δεν μπορεί να σταθεί». Πρόσθεσε, ότι «μία κυβέρνηση συνεργασίας θα έχει πρωθυπουργό ή τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή εμένα».

Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και το κόστος που θα έχει απάντησε: «Η κοστολόγηση του προγράμματος από τη ΝΔ έχει αυξομειώσεις το έχει κοστολογήσει από 25 δις μέχρι 85 δις. Το πρόγραμμά μας είναι γύρω στα 5,5 δις σε ετήσια βάση». Ακολούθως επιτέθηκε στον πρωθυπουργό: «Το 2022 μπήκαν 4,5 δις περισσότερα στα ταμεία επειδή ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να κρατήσει σταθερά υψηλά το ΦΠΑ. Αυτά τα δίνει ο κ. Μητσοτάκης σε επιδοτήσεις των εταιρειών ενώ η μεσαία τάξη ζει με κουπόνια. Έχουμε την υψηλότερη τιμή ενέργειας στην Ευρώπη. Τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας ήταν 3,6 δις, τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων 2,5 δις ευρώ και οι 15 μεγαλύτερες επιχειρήσεις είχαν ρεκόρ κερδών 20ετίας».

Απαντώντας στις αναφορές του πρωθυπουργού είπε: «Εμείς με ένα νόμο θα καταργήσουμε το νόμο να κάνει ότι θέλει ο πρωθυπουργός. Να παίρνει το κυβερνητικό αεροπλάνο για να κάνει προεκλογική εκστρατεία». Σε ερώτηση για το αν είχε κάνει το ίδιο σαν πρωθυπουργός απάντησε: «Εγώ είχα μία αυστηρή επιτήρηση από τα ΜΜΕ γιατί η χώρα δεν ήταν στην θέση 108 της διεθνής κατάταξης του Τύπου. Εμένα μου ασκούσαν κριτική γιατί χρησιμοποιούσα το κυβερνητικό αεροσκάφος για να πηγαίνω στις Βρυξέλλες και κόστιζε το γεύμα μέσα στο αεροπλάνο. Εν τέλει ισχύει εκείνο που μου είπε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα, ‘προτιμώ μια αριστερά που κάνει ότι μπορεί, παρά μία δεξιά που κάνει ότι θέλει».

Για τις αιτιάσεις του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα ανέφερε: «Στον αγαπητό γραμματέα του ΚΚΕ έχω να πω ότι πρέπει να διδαχθούμε από τις ιστορία και από τις λάθος γραμμές του κομμουνιστικού κινήματος. Το ‘τι Πλαστήρας τι Παπάγος’ το πλήρωσε το αριστερό κίνημα, αλλά και ο τόπος. Ας διαβάσει την ιστορία. Οι διαφορές μας είναι γνωστές, αλλά υπάρχει και σεβασμός, δεν μπορεί να λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης και να ξεχνά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε στο σύστημα της δημόσιας ασφάλισης 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους».

Για την κατηγορία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι κάνει «τυμβωρυχία», καθώς οικειοποιείται παλαιότερα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει περάσει στην ιστορία. Υπάρχουν χιλιάδες πολίτες που ήταν με τον Ανδρέα και τώρα έχουν περάσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ας μιλήσουμε επί της ουσίας και ας μας πει ο κ. Ανδρουλάκης σε ποιο από τα 11 σημεία του προγράμματός μας διαφωνεί; Πρέπει να στηρίξουμε την κοινωνία».

Για το κόμμα Κασιδιάρη ανέφερε: «Όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι εξόχως ανησυχητικά. Για πρώτη φορά δημιουργείται θέμα για την ανακήρυξη των εκλογικών σχεδιασμών». Το απέδωσε στο ότι « Έχει πέσει βόμβα στην δεξιά πολυκατοικία. Καταρρέουν διαμερίσματα που δεν έχουν υποσχεθεί στήριξη στον κ. Μητσοτάκη» και εξήγησε: « Έφθασαν στο σημείο να ακυρώσουν τα κόμματα Εμφιετζόγλου, Λατινοπούλου, όλα αυτά τα κόμματα είναι ανταγωνιστικά στη ΝΔ. Και δεν έχουν περάσει 20 μέρες που ο επικεφαλής του Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου κατήγγειλε συναντήσεις με τον Γιώργο Γεραπετρίτη και ότι προσπάθησε να τον επηρεάσει τάζοντάς του μελλοντικές θέσεις. Νομίζαμε ότι αφορούσαν το κόμμα Κασιδιάρη. Μετά τις καταγγελίες Τζανερίκου είχαμε κι άλλη τροπολογία για να διεύρυνση του αρμόδιου τμήματος του Αρείου Πάγου». Γενικεύοντας υποστήριξε ότι «πρόκειται για παραβίαση της δημοκρατικής διαδικασίας και χειραγώγηση από τον πρωθυπουργό που δεν δίστασε να παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων» και πρόσθεσε: «Δεν αντιμετωπίζεται έτσι η ακροδεξιά, αντίθετα γινόμαστε χορηγοί του Κασιδιάρη».

Για την υπόθεση Γεωργούλη και τα κριτήρια επιλογής υποψηφίων στις εκλογές είπε: «Είναι μία δύσκολη εξίσωση. Είναι δύσκολη απόφαση να επιστρέψουμε από τον σταυρό στις λίστες. Η υπόθεση Γεωργούλη δεν πρέπει αυτό να πάρει την μπάλα όλο το πολιτικό σύστημα, αλλά τα κόμματα θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικά».

Για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες είπε: «Οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί για να προχωρήσουν οι έρευνες θα υλοποιηθούν, γενικότερα όμως πρέπει να κάνουμε στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες».

Στην κατηγορία ότι «η εγκατάλειψη των ερευνών σχετίζεται με συνεκμετάλλευση και με εθνικές υποχωρήσεις» απάντησε: «Καμία πολιτική δύναμη δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί συνεκμετάλλευση πριν λυθεί η ουσιαστική διαφορά που είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ. Υπάρχει σαφής εθνική γραμμή που πρέπει να τηρήσουμε. Το ερώτημα είναι ποια κυβέρνηση θα εκλεγεί στη Τουρκία και τι πολιτική θα ακολουθήσει και αν θα επιστρέψει στην πολιτική της όξυνσης και των προκλήσεων».

Για την κατάργηση της βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και την δήλωση του Κώστα Ζουράρι απάντησε: «Δεν συμμερίζομαι την έκφραση του κ. Ζουράρι. Δεν είναι σωστό να τα βάζουμε με τα παιδιά, αλλά η Πολιτεία θα πρέπει να δίνει την δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να σπουδάσουν. Ο σκοπός της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν να μειώσουν του εισακτέους, ώστε να μειωθούν τα τμήματα και να αυξηθούν όσοι κατευθύνονται στα ιδιωτικά ιδρύματα. Εμείς αντιθέτως πιστεύουμε σε ένα ισχυρό σύστημα δημόσιας παιδείας με ανοικτή πρόσβαση σε ορισμένες σχολές. Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Κεραμέως πιστεύουν στην ιδιωτική εκπαίδευση».

Τέλος ξεκαθαρίζοντας την θέση του για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων είπε: «Ανάκτηση του 51% των μετοχών της ΔΕΗ (το κόστος είναι 300 εκ. ευρώ), καθώς και του δημόσιου ελέγχου στα ΕΛΠΕ». Για την Εθνική Τράπεζα είπε ότι με το ποσοστό που διαθέτει το δημόσιο θα μπορούσε να ασκεί την διοίκηση προς όφελος της πραγματικής οικονομίας. Τέλος, κατηγόρησε ξανά την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι θέλει να ιδιωτικοποιήσει το νερό γι’ αυτό και θέσπισε την ρυθμιστική αρχή. «Σε ορισμένα αγαθά πρέπει να υπάρχει δημόσιος έλεγχος» ξεκαθάρισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε