Σάββατο, 14 Σεπ, 2024
Αγορά εργασίας των νέων στην Κίνα, 2 Σεπτεμβρίου 2023.

Αναχαιτίζοντας τις τεχνολογικές φιλοδοξίες της Κίνας – μέρος γ΄

Η αμερικανική ηγεσία, στην προσπάθειά της να ανακόψει την κινεζική άνοδο και απειλή στον οικονομικό, τεχνολογικό και στρατιωτικό τομέα, λαμβάνει μια σειρά μέτρων με στόχο τον περιορισμό των κινεζικών φιλοδοξιών για παγκόσμια ηγεμονία.

Στο πρώτο μέρος του άρθρου εξετάστηκαν οι συνέπειες των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση Μπάιντεν για τον έλεγχο των εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας, καθώς και η σημερινή κατάσταση της κινεζικής οικονομίας, ενώ στο δεύτερο μέρος έγινε αναφορά στις αμερικανικές προσπάθειες για «αποδέσμευση από τους κινδύνους» όχι μόνο των ίδιων των ΗΠΑ αλλά και των εταίρων τους σε Ευρώπη και Ασία.

Εμπόδια στον δρόμο του Πεκίνου

Το κινεζικό καθεστώς έχει μεν αντιδράσει στους ελέγχους που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ, αλλά τα αντίποινά του δεν ήταν «πολύ επιτυχημένα μέχρι στιγμής στο να αλλάξουν πραγματικά τις ισορροπίες», παρατήρησε ο Κλετ Γουίλεμς, ανώτερος συνεργάτης του Γεωοικονομικού Κέντρου του Ατλαντικού Συμβουλίου και επικεφαλής των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Κίνα στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ.

Ορισμένες διεθνείς εταιρείες ημιαγωγών έχουν δηλώσει ότι δεν αναμένουν ουσιαστικό αντίκτυπο από τον νέο περιορισμό των εξαγωγών της Κίνας στο γάλλιο και το γερμάνιο, βασικά υλικά για την κατασκευή ηλεκτρονικών συσκευών και τσιπ.

image-5487966
Μέλος του προσωπικού της γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιο ημιαγωγών της Bosch στη Δρέσδη της Γερμανίας, στις 12 Ιουλίου 2022. (Jens Schlueter/AFP μέσω Getty Images)

 

Ο συνασπισμός των BRICs υπό την ηγεσία της Κίνας, ο οποίος στοχεύει να εκθρονίσει το δολάριο των ΗΠΑ, φαίνεται απίθανο να διαρκέσει λόγω της έλλειψης άλλων κοινών συμφερόντων μεταξύ των κρατών-μελών.

Μέλος των BRICs είναι και η Ινδία, η οποία βρίσκεται σε ασυμφωνία με την Κίνα από τότε που ξεκίνησε μεταξύ τους μια κατά διαστήματα βίαιη συνοριακή σύγκρουση πριν από τρία χρόνια. Η Ινδία είναι μία από τις σημαντικές οικονομίες του μπλοκ των BRICS, μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα, οι οποίες βρίσκονται αμφότερες σε οικονομική κρίση.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί. Ο κος Μόντι επέκρινε το κινεζικό καθεστώς για τον εγκλωβισμό των φτωχών εθνών σε χρέη με το τεράστιο πρόγραμμα χρηματοδότησης υποδομών, την Πρωτοβουλία «Μία ζώνη, ένας δρόμος» (Belt and Road Initiative).

Ένας αναπτυσσόμενος συνασπισμός

Ο βουλευτής Μάικλ ΜακΚόουλ (R-Texas), πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, δήλωσε σε ενημέρωση στις 6 Σεπτεμβρίου στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Χάγη ότι υποψιάζεται ότι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ της Κίνας, η Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC), παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις για την προμήθεια εξαρτημάτων στη Huawei, τον πολιορκημένο κινεζικό γίγαντα τηλεπικοινωνιών που η Δύση έχει αποκλείσει.

Το τσιπ της SMIC που τροφοδοτεί το smartphone Mate 60 Pro της Huawei θεωρήθηκε ως σημαντική ανακάλυψη στην Κίνα, αλλά οι μετοχές της SMIC καταποντίστηκαν στις 7 Σεπτεμβρίου μετά τις επικρίσεις του ΜακΚόουλ και άλλων Αμερικανών νομοθέτων.

«Αυτό το τσιπ πιθανότατα δεν θα μπορούσε να παραχθεί χωρίς αμερικανική τεχνολογία», δήλωσε ο βουλευτής Μάικ Γκάλαχερ (R-Wis.), ο οποίος ηγείται της Επιτροπής Κίνας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Ήρθε η ώρα να τερματιστούν όλες οι εξαγωγές τεχνολογίας των ΗΠΑ τόσο προς τη Huawei όσο και προς τη SMIC, ώστε να καταστεί σαφές ότι κάθε εταιρεία που περιφρονεί την αμερικανική νομοθεσία και υπονομεύει την εθνική μας ασφάλεια θα αποκοπεί από την τεχνολογία μας.»

Η Κίνα φέρεται να σχεδιάζει να διαθέσει άλλα 40 δισεκατομμύρια δολάρια για την προώθηση της παραγωγής τσιπ. Όμως ο Φρανκ Τιεν Σιε, καθηγητής επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας-Άικεν, βλέπει αυτές τις προσπάθειες ως σημάδι ότι ο τεχνολογικός αποκλεισμός των ΗΠΑ προκαλεί δυσκολίες.

Employees make chips at a factory of Jiejie Semiconductor Co. in Nantong, Jiangsu Province, China, on March 17, 2021. (STR/AFP via Getty Images)
Εργαζόμενοι κατασκευάζουν τσιπ σε εργοστάσιο της Jiejie Semiconductor Co. στο Ναντόνγκ της επαρχίας Τζιανγκσού της Κίνας, στις 17 Μαρτίου 2021. (STR/AFP μέσω Getty Images)

 

«Οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν πραγματικό αντίκτυπο», δήλωσε στο αδελφό δίκτυο NTD της Epoch Times. «Αυτός είναι ο λόγος που το ΚΚΚ είναι τώρα τόσο απελπισμένο.»

Οι δυνατότητες του ΚΚΚ να παρακάμψει τις κυρώσεις περιορίζονται καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργούν έναν συνασπισμό υποστήριξης.

Η πρόσφατη τριμερής σύνοδος κορυφής στο Καμπ Ντέιβιντ στο Μέριλαντ είχε ως αποτέλεσμα οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα να καταγγείλουν την κινεζική επιθετικότητα, καθώς τα έθνη δεσμεύτηκαν να συντονίσουν τις πολιτικές τους για τη διασφάλιση των αλυσίδων εφοδιασμού σε κρίσιμες τεχνολογίες.

Σε κοινή δήλωση, τα τρία έθνη δήλωσαν ότι θα «ενισχύσουν επίσης τη συνεργασία σε μέτρα προστασίας της τεχνολογίας για να αποτρέψουν την παράνομη εξαγωγή ή την κλοπή των τεχνολογιών αιχμής που αναπτύσσουμε στο εξωτερικό».

Ο κος Γουίλεμ χαρακτήρισε τη δήλωση «μεγάλη επιτυχία για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο κος Γκρατσέφο και άλλοι ειδικοί σε θέματα Κίνας δεν προβλέπουν να υποχωρεί η σκληρή στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα, στάση που ξεκίνησε με την κυβέρνηση Τραμπ και επεκτάθηκε υπό τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Και η «αποδέσμευση από τους κινδύνους», μια «έννοια μόνο υπό συζήτηση» μόλις πριν από πέντε χρόνια, φαίνεται τώρα να έχει γίνει πραγματικότητα.

Η πολιτική των ΗΠΑ εδώ και χρόνια ήταν να «κάνουν την Κίνα το κέντρο παραγωγής του κόσμου», δήλωσε στην Epoch Times ο Κρίστοφερ Γκοπάλ, καθηγητής επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο με εμπειρία τριών δεκαετιών στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

Τώρα, είπε, οδεύουν προς την αντίθετη κατεύθυνση και αυτό είναι κάτι που η Κίνα «θα πρέπει να το αποδεχτεί».

Της Eva Fu

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε