Δευτέρα, 09 Σεπ, 2024
Αγορά εργασίας των νέων στην Κίνα, 2 Σεπτεμβρίου 2023.

Αναχαιτίζοντας τις τεχνολογικές φιλοδοξίες της Κίνας – μέρος α΄

Οι έλεγχοι εξαγωγών των ΗΠΑ αποδίδουν καρπούς

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ έχει καταστήσει σαφές εδώ και καιρό ότι προσβλέπει στους ημιαγωγούς για να πάρει η χώρα του την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία από τις ΗΠΑ στον τεχνολογικό τομέα. Ωστόσο, η φιλοδοξία του Σι – για εγχώρια παραγωγή του 70% των μικροτσίπ μέχρι το 2025 – είναι πλέον ένα μακρινό όνειρο.

Οι νέοι έλεγχοι στις αμερικανικές εξαγωγές που θεσπίστηκαν τον Οκτώβριο του 2022 εμποδίζουν το Πεκίνο να αγοράζει ή ακόμα και να κατασκευάζει το ίδιο υψηλής τεχνολογίας τσιπ, φρενάροντας έτσι τις κινεζικές φιλοδοξίες.

Τον Ιανουάριο, η Yangtze Memory Technologies (YMTC), η μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία κατασκευής τσιπ μνήμης και μητρική εταιρεία της XMC, έκανε περικοπές μέχρι και 10% στο εργατικό δυναμικό της των 6.000 ατόμων, σύμφωνα με αναφορές.
Εκτιμήσεις της εταιρείας έρευνας αγοράς Yole Group, η YMTC σκόπευε να διπλασιάσει το μερίδιό της στην αγορά τσιπ μνήμης φλας μέχρι το 2027 σε 10%, προοπτική που καταστράφηκε από τους ελέγχους εξαγωγών.
Η YMTC, μία από τις 20 περίπου κινέζικες εταιρείες κατασκευής τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που μπήκαν στη μαύρη λίστα τον Δεκέμβριο του 2022, δεν ήταν η μόνη που άρχισε να κλονίζεται. Τους τελευταίους τέσσερεις μήνες, τουλάχιστον δύο πρωτοβουλίες κατασκευής τσιπ τηλεφώνων έχουν καταρρεύσει, εκ των οποίων η μία ανήκε στην Oppo, την τέταρτη παγκοσμίως σε πωλήσεις κινέζικη εταιρεία τηλεφωνίας.
Κορυφαίες άλλοτε εταιρείες καταφεύγουν σε μειώσεις και περικοπές μπόνους για να επιβιώσουν. Οι εισαγωγές της Κίνας σε τσιπ έπεσαν κατά 17% τους πρώτους επτά μήνες του 2023. [Το καθεστώς αναγκάστηκε να θεσπίσει εκ νέου το κρατικό κονδύλιο – το οποίο είχε εμπλακεί σε έρευνες για διαφθορά το προηγούμενο έτος –  για τις εγχώριες προσπάθειες παραγωγής στον τεχνολογικό τομέα, ώστε να μπορέσει να τροφοδοτήσει τη YMTC με 1,77 δισεκ. ευρώ τον περασμένο Φεβρουάριο.]

 

image-5487913
Εργοστάσιο κατασκευής ημιαγωγών στο Μπερνίν της Γαλλίας, 23 Σεπτεμβρίου 2021. (Jeff Pachoud/AFP μέσω Getty Images)

 

Στον αγώνα για την τεχνολογική πρωτοκαθεδρία, που έχει γίνει ορόσημο των εντάσεων μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, οι τελευταίες περνούν στην επίθεση όλο και πιο έντονα. Συνδυασμένα με κυρώσεις και δασμούς, τα μέτρα των ΗΠΑ προκαλούν δυσκολίες στο Πεκίνο που θα φαίνονταν αδιανόητες λίγα χρόνια πρωτύτερα.

«Εξουθενώνουν την Κίνα σιγά σιγά», είπε σε συνέντευξή του ο Αντόνιο Γκρατσέφο, οικονομικός αναλυτής για την Κίνα και συνεργάτης της Epoch Times. «Όλα αυτά διαλύουν την κινεζική οικονομία.»

Οικονομική παρακμή

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο δεν τα πηγαίνει και πολύ καλά φέτος. Ο τομέας των ακινήτων, που για δεκαετίες έδινε τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη, έχει βαλτώσει. Τον Ιούλιο, οι εξαγωγές σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση του από την αρχή της πανδημίας το 2020, ενώ στις εισαγωγές ο βαθμός πτώσης ήταν επίσης διψήφιος. Η αυξανόμενη αυτή επιβράδυνση ενδέχεται να καταστρέψει οριστικά τις πιθανότητες που είχε το Πεκίνο να ξεπεράσει την αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με αναλύσεις του Bloomberg Economics, ανατρέποντας προηγούμενες προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες η Κίνα θα γινόταν ηγετική οικονομία μέχρι το 2028.
Με έναν στους πέντε νέους άνεργους στην Κίνα, ο κος Σι πρότεινε τον Μάιο στη νεολαία της χώρας να «τρώνε τα πικρά» και «να αναζητούν τις δυσκολίες» από μόνοι τους.
image-5487906
Εμπορικό του Παναμά στο λιμάνι Σενζέν της Κίνας, 28 Νοεμβρίου 2010. (Daniel Berehulak/Getty Images)

 

Ταυτοχρόνως, το κινεζικό καθεστώς δηλώνει ανοιχτά ποιον θεωρεί υπεύθυνο για τα οικονομική δεινά του.

Ο Σιε Φενγκ, πρέσβης της Κίνας στις ΗΠΑ, επεσήμανε προς το τέλος του Αυγούστου πτώση 14,5% στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, δηλώνοντας ότι ήταν μια «άμεση συνέπεια» των δασμών και των περιορισμών στις εξαγωγές που είχαν επιβάλλει οι ΗΠΑ και ισχυριζόμενος ότι οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να «μπλοκάρουν» την Κίνα.

«Είναι δίκαιο αυτό; Υπηρετεί πραγματικά τα αμερικανικά συμφέροντα;», αναρωτήθηκε ο κος Φενγκ σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του στο Εμπορικό Φόρουμ ΗΠΑ-Κίνας του Forbes, αναφερόμενος σε έναν 19% δασμό των ΗΠΑ.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της στην Κίνα, απέρριψε κινεζικό αίτημα για άρση των περιορισμών στις εξαγωγές.

U.S. Commerce Secretary Gina Raimondo. (Anna Moneymaker/Getty Images)
Η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο. (Anna Moneymaker/Getty Images)

 

«Δεν διαπραγματευόμαστε ζητήματα εθνικής ασφάλειας», είπε.

«Προσπαθούμε να περιορίσουμε τη στρατιωτική τους ισχύ», δήλωσε πρόσφατα στο NBC. «Αν το νιώθουν αυτό, σημαίνει ότι η στρατηγική μας αποδίδει.»

Η κα Ραϊμόντο είπε, επίσης, στην εκπομπή του CNN «State of the Union» στις 3/9 ότι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Κίνα, δεν δίστασε να μιλήσει σε Κινέζους αξιωματούχους για την κρατικά υποστηριζόμενη παραβίαση των ηλεκτρονικών της μηνυμάτων, δηλώνοντάς τους ότι αυτό είναι κάτι που «υπονομεύει την εμπιστοσύνη».

Της Eva Fu

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε