Τρίτη, 04 Νοέ, 2025
Μια φλόγα καίει το πλεόνασμα φυσικού αερίου που παράγεται από πετρελαιοπηγές στην κομητεία McKenzie, στο Williston της Βόρειας Ντακότα, στις 21 Δεκεμβρίου 2023. Madalina Vasiliu/The Epoch Times

Απειλή αποχώρησης της ExxonMobil από την Ευρώπη λόγω της νέας νομοθεσίας βιωσιμότητας της ΕΕ

Ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil ενδέχεται να αναγκαστεί να επανεξετάσει την παρουσία του στην Ευρώπη, εφόσον υιοθετηθεί η προτεινόμενη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βιωσιμότητα με την παρούσα μορφή της, προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ντάρεν Γουντς, στις 3 Νοεμβρίου, δηλώνοντας πως το μέτρο θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια επιχειρηματική δραστηριότητα.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης και Διάσκεψης Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι, ο κ. Γουντς ανέφερε πως η οδηγία της ΕΕ για τη δέουσα επιμέλεια εταιρικής βιωσιμότητας (CSDDD) θα επιβάλει ανεφάρμοστες υποχρεώσεις στις πολυεθνικές εταιρείες.

«Αν δεν μπορούμε να είμαστε μια επιτυχημένη εταιρεία στην Ευρώπη, και –το σημαντικότερο– αν αρχίσουν να προσπαθούν να εφαρμόσουν αυτή την επιζήμια νομοθεσία και σε άλλες περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε παγκοσμίως, τότε καθίσταται αδύνατη η παραμονή μας εκεί», δήλωσε ο Γουντς.

Η CSDDD απαιτεί από τις εταιρείες να αντιμετωπίζουν ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβάλλοντος στην εφοδιαστική τους αλυσίδα, υπό την απειλή προστίμων που φθάνουν έως το 5% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους.

Επί του παρόντος, το πεδίο εφαρμογής καλύπτει επιχειρήσεις με τουλάχιστον 1.000 εργαζομένους και κύκλο εργασιών άνω των 450 εκατ. ευρώ. Το πλαίσιο θα υποχρέωνε την ExxonMobil να εφαρμόσει τα ίδια κλιματικά μέτρα στο σύνολο των δραστηριοτήτων της παγκοσμίως, όχι μόνο εντός Ευρώπης, σύμφωνα με τον Γουντς.

«Αυτό που με εκπλήσσει είναι το εύρος αυτής της παρεμβατικότητας», σημείωσε. «Θα μου επέβαλλε να το κάνω για όλες τις δραστηριότητές μου παγκοσμίως, ανεξαρτήτως αν συνδέονται με την Ευρώπη ή όχι».

Τον Μάιο, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας κάλεσαν την ΕΕ να αποσύρει το προτεινόμενο νομοσχέδιο. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε στις 19 Μαΐου ότι η οδηγία πρέπει να αποσυρθεί, ενώ ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, διατύπωσε αντίστοιχη έκκληση κατά την πρώτη του επίσκεψη στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι το μέτρο θα επιβαρύνει περαιτέρω τη δοκιμαζόμενη ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Τον περασμένο μήνα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να ξανανοίξει τη συζήτηση για τη CSDDD, υπό το βάρος αυξανόμενων αντιδράσεων από βιομηχανία και κυβερνήσεις –μεταξύ αυτών των ΗΠΑ και του Κατάρ– που προειδοποίησαν ότι η οδηγία απειλεί την ενεργειακή ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Ο Γουντς τόνισε ότι η ExxonMobil ασκεί πιέσεις κατά της οδηγίας, καλώντας και άλλους επικεφαλής επιχειρήσεων να ταχθούν εναντίον της. «Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε τους ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου διεθνώς, ώστε να αντιδράσουν απέναντι σε αυτή τη νομοθεσία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω τροποποιήσεων, πριν από την τελική έγκριση που αναμένεται έως τα τέλη του 2025. Σύμφωνα με τον κ. Γουντς, οι τροποποιήσεις που εξετάζονται μέχρι στιγμής μπερδεύουν περισσότερο τη διατύπωση της οδηγίας και εντείνουν τη ρυθμιστική αβεβαιότητα.

«Ήδη η οικονομία είναι υπερρυθμισμένη, βρίσκεται σε φάση αποβιομηχάνισης και ασφυκτιά από έλλειψη ανάπτυξης», επεσήμανε. «Αυτό το μέτρο θα βάλει ακόμα μεγαλύτερα δεσμά στην ανάπτυξη».

Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ, και ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Σαάντ Αλ-Καάμπι, προειδοποίησαν πως ορισμένες διατάξεις της οδηγίας CSDDD θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τη συνεργασία της ΕΕ με άλλους παγκόσμιους παίκτες στον ενεργειακό τομέα.

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία όπου χώρες και επιχειρήσεις προσπαθούν όχι απλώς να διατηρήσουν, αλλά να αυξήσουν ουσιωδώς την αξιόπιστη παροχή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς την Ευρώπη, σύμφωνα με τους στρατηγικούς στόχους της Ένωσης», ανέφεραν σε ανοικτή επιστολή προς τους Ευρωπαίους ηγέτες τον Οκτώβριο. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το φυσικό αέριο και το LNG θα παραμείνουν κρίσιμες πηγές ενέργειας και βασικό συστατικό του ευρωπαϊκού ενεργειακού μείγματος για πολλές δεκαετίες ακόμη».

Οι ΗΠΑ αποτελούν τον σημαντικότερο προμηθευτή LNG της Ευρώπης, καλύπτοντας το 57,7% των αναγκών τη δεύτερη τριμηνία του 2025. Ακολουθούν η Ρωσία, η Αλγερία και το Κατάρ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Μιλώντας στο ADIPEC στις 3 Νοεμβρίου, ο κ. Αλ-Καάμπι –που είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της Qatar Energy– προειδοποίησε πως το Κατάρ θα διακόψει τις πωλήσεις LNG στην Ευρώπη εάν η οδηγία εφαρμοστεί χωρίς αλλαγές. «Αν η οδηγία για τη δέουσα επιμέλεια στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων δεν τροποποιηθεί ή ανακληθεί, δεν θα προμηθεύσουμε με LNG την Ευρώπη – αυτό είναι βέβαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ξεχωριστά, στο ίδιο συνέδριο, ο κ. Γουντς επιβεβαίωσε πως η ExxonMobil υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία για να συμβάλει στην ανάπτυξη του γιγαντιαίου πεδίου πετρελαίου Μαζντζούν στο Ιράκ, σηματοδοτώντας την επιστροφή της εταιρείας στη χώρα μετά από δυο χρόνια απουσίας.

«Έχουμε δρόμο μπροστά μας μέχρι να διαπραγματευτούμε τις τελικές παραμέτρους του έργου», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η ExxonMobil αναμένει να οριστικοποιηθεί συμφωνία για μια δομή διαμοιρασμού κερδών, σύμφωνα με τις πρακτικές του κλάδου.

Με πληροφορίες από το Reuters

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε