Τρίτη, 16 Απρ, 2024
Κινέζοι παραστρατιωτικοί αστυνομικοί και φρουροί στέκονται μπροστά στην είσοδο της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο, Κίνα, την 1η Μαΐου 2020. (Kevin Frayer/Getty Images)

Άποψη: Ο ιός του ΚΚΚ ανακατασκευάζει τον κόσμο κατ’ εικόνα της Κίνας

Το μέλλον διαφαίνεται σκοτεινό καθώς οι διαφορές μεταξύ της Δύσης και της τεχνολογικής δικτατορίας της Κίνας γρήγορα εξαφανίζονται

Σχολιασμός

Το 1992, ο ιστορικός Φράνσις Φουκουγιάμα έγραψε ότι η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης σηματοδότησε «το τέλος της ιστορίας».

Ο καπιταλισμός κέρδισε τον μαρξισμό

Υπήρχαν διαφοροποιήσεις στη θεωρία του Φουκουγιάμα, αλλά ουσιαστικά υπολόγιζε ότι στη μάχη μεταξύ μαρξισμού και καπιταλισμού, ο μαρξισμός είχε χάσει. Οι κομμουνιστικές χώρες, από την Κούβα έως την Κίνα, ήταν όλες αθεϊστικές οικονομικές αποτυχίες, δολοφονικά καθεστώτα και φρικτοί ρυπαντές που είχαν μετατραπεί σε κολαστήρια. Το «ενάντια στο Θεό», καταπιεστικό κομμουνιστικό σύστημα δεν είχε εκπληρώσει τις υποσχέσεις του με κανένα τρόπο.

Αντίθετα, τα ελεύθερα καπιταλιστικά έθνη απέδωσαν σχετικά καλά– στο βιοτικό επίπεδο, στην ελευθερία των ανθρώπων σε όλες τις μορφές τους, στην τεχνολογική καινοτομία, στην καλλιτεχνική και πολιτική έκφραση, στα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμη και στη μείωση της ρύπανσης. Το μόνο που απέμενε, σύμφωνα με τον Φουκουγιάμα, ήταν η τεχνική διαχείριση της απορρόφησης των αποτυχημένων μαρξιστικών εθνών στην καπιταλιστική παγκόσμια οικονομία.

Φτιάχνοντας την Κίνα κατ’ εικόνα μας – ή αντίστροφα;

Αλλά κάτι όχι και τόσο αστείο συνέβη στο δρόμο για το «τέλος της ιστορίας». Μια δεκαετία πριν από την πτώση του σοβιετικού κομμουνισμού, η Δύση – υπό την ηγεσία της Αμερικής – αποφάσισε ότι η συμμετοχή του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) όχι μόνο θα ήταν αντίβαρο στην ΕΣΣΔ, αλλά θα είχε επίσης ως αποτέλεσμα η Κίνα να γίνει περισσότερο σαν την ελεύθερη, καπιταλιστική Δύση.

Η σκέψη ήταν ότι δίνοντας χρήματα, εργοστάσια, τεχνολογία και αγορές στους Κινέζους κομμουνιστές, θα μπορούσαμε να μετατρέψουμε αυτό το πολυπληθές έθνος του κόσμου σε μια κοινωνία που έμοιαζε με τη δική μας. Υπήρχε η αίσθηση ότι θα τα καταφέρναμε, αλλά η σφαγή 10.000 νεαρών φοιτητών στην πλατεία Τιενανμέν το 1989 τερμάτισε αυτή την αυταπάτη.

Μετά από αυτή τη σκληρή επίδειξη από το ΚΚΚ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έπαιζαν την Κίνα σε διπλό ταμπλό. Καταρχάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν με αδύναμες κυρώσεις και στη συνέχεια το 2000, κάλεσαν το ΚΚΚ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Από το 1980 έως το 2020, η Κίνα πέρασε από ένα οπισθοδρομικό αγροτικό έθνος ανίκανο να τραφεί, σε ένα που μπορεί να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στην τεχνολογία, την οικονομική ισχύ και την παγκόσμια επιρροή. Όλα αυτά τα χρόνια, αυτά που η Κίνα δεν πήρε νόμιμα από την άποψη της πνευματικής ιδιοκτησίας και της τεχνολογίας, τα έκλεψε από τη Δύση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αυτή η πρακτική συνεχίζεται και σήμερα.

Το σύστημα κοινωνικής πίστωσης εμφανίζεται

Πριν από λίγο καιρό, το ΚΚΚ απέκτησε τις τεχνολογικές δυνατότητες –από την αναγνώριση προσώπου έως τις κάμερες, τις συσκευές καταγραφής, τους εντοπιστές GPS και άλλα αντικείμενα– να δημιουργήσει ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης για τον εντοπισμό, τη σύλληψη και τη διάθεση των ατόμων που ενδέχεται ή θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτελέσουν απειλή για το κράτος. Έτσι γεννήθηκε το σύστημα κοινωνικής πίστωσης της Κίνας.

Στη συνέχεια, το ΚΚΚ συγκέντρωσε την τεχνολογία παρακολούθησής του, την λάνσαρε ως τεχνολογία «έξυπνης πόλης» και την πώλησε σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο. Το ΚΚΚ σίγουρα δεν εφηύρε την έξυπνη τεχνολογική παρακολούθηση, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τις πιο επιτηρούμενες κοινωνίες στη Γη εδώ και δεκαετίες. Αλλά η Κίνα την τελειοποίησε.

Ο ιός του ΚΚΚ φέρνει τον ολοκληρωτισμό

Όσο για τη λογοκρισία και την προπαγάνδα, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και ο ακαδημαϊκός κόσμος πολέμησαν την κυβέρνηση Τραμπ και τους υποστηρικτές της σε βαθμό που δεν είχαμε ξαναδεί. Τα αρνητικά γεγονότα μεγεθύνθηκαν, ακόμη και «εφευρέθηκαν», ενώ οποιαδήποτε θετικά δεν δημοσιεύτηκαν όσο θα έπρεπε, διαστρεβλώθηκαν ή δεν αναφέρθηκαν καθόλου.

Αλλά όλες αυτές οι εξελίξεις ήταν μόνο ο πρόδρομος αυτού που επρόκειτο να έρθει με το ντεμπούτο του ιού του ΚΚΚ (κοινώς γνωστό ως ο νέος κορονοϊός) το 2019.

Όπως αποδεικνύεται, η Αμερική έχει τη δική της φουρνιά απολυταρχικών αξιωματούχων που είναι έτοιμοι για δράση. Έχει γίνει προφανές ότι για τους μεγιστάνες των Μεγάλων Τεχνολογικών Εταιριών της Αμερικής, ο τεράστιος πλούτος δεν είναι αρκετός.

Θέλουν μεγάλη δύναμη, και πράγματι, την έχουν.

Υγειονομικός Αυταρχισμός

Δυστυχώς, ο συντονισμός των μεγιστάνων της τεχνολογίας με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τη λογοκρισία ιδεών που έρχονται σε αντίθεση με το επίσημο αφήγημα σχετικά με τον ιό του ΚΚΚ στην Αμερική μοιάζει με τη σχέση μεταξύ του ΚΚΚ και των κρατικών μέσων ενημέρωσης στην Κίνα. Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μαζί με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση χρησιμοποιούν τον ιό του ΚΚΚ για να δικαιολογήσουν την παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων με το πρόσχημα της «ασφάλειας».

Μοιάζει σαν η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων – η οποία όχι μόνο εγγυάται τα πολιτικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των ατόμων, αλλά περιορίζει και την εξουσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης – να έχει υποκύψει στον ιό και να έχει αντικατασταθεί από ιατρικά επαγόμενο αυταρχισμό.

Κι αυτό διότι συμβαίνει ήδη.

Η Δύναμη του Φόβου

Δυστυχώς, αυτό ενοχλεί πολύ λίγους ανθρώπους. Φυσικά, ποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι η απόφαση να παραιτηθεί από τα δικαιώματά του στο όνομα της ιατρικής ασφάλειας δεν είναι σοφή ή νόμιμη; Πολύ λίγοι άνθρωποι αντιστέκονται, γιατί αν κάποιος το κάνει, θα λογοκριθεί, θα αντιμετωπίσει την δημόσια οργή, θα μείνει άνεργος και θα τον ακυρώσουν.

Η πραγματικότητα είναι ότι μας τροφοδοτούν φόβο με το κουτάλι μέρα με τη μέρα εδώ και 18 μήνες  και όλοι πρέπει να αποδεχτούμε ότι είμαστε πολύ ευάλωτοι, πολύ αδύναμοι και πολύ φοβισμένοι για να αντιμετωπίσουμε τον κόσμο, για να αντιμετωπίσουμε μια ασθένεια με ποσοστό επιβίωσης 99%, χωρίς να ζούμε υπό την προστασία του κράτους.

Και πού είναι η Κίνα σε όλα αυτά;

Παντού.

Η Κίνα αποκτά τον έλεγχο της Αμερικής

Στην πραγματικότητα, τα τελευταία χρόνια, η Κίνα αγοράζει μεγάλο μέρος της αμερικανικής βιομηχανίας – από γεωργικές εκτάσεις και τις μεγαλύτερες μονάδες επεξεργασίας κρέατος έως τις κινηματογραφικές αίθουσες της AMC και μεγάλα μέσα ενημέρωσης. Οι συνέπειες αυτού είναι ανατριχιαστικές: Το ΚΚΚ αποκτά μεγάλη επιρροή σε ό,τι βάζουμε στο σώμα και στο μυαλό μας. Αυτό είναι ακριβώς το είδος της δύναμης που αρέσει να έχει το ΚΚΚ.

Επιπλέον, όλοι αυτοί οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν βγάλει δισεκατομμύρια δολάρια στην Κίνα και παραμένουν βαθιά συνδεδεμένοι με το κομμουνιστικό καθεστώς. Άλλη μια σύμπτωση. Μπορεί κανείς να τους κρατήσει υπόλογους γι’αυτό; Εξάλλου, το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί και για την οικογένεια Μπάιντεν.

Αλλά που θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση τον αμερικανικό λαό;

Επιστροφή στις Παλιές Αυτοκρατορίες;

Για δεκαετίες, η καταπίεση του κινεζικού λαού από το ΚΚΚ θεωρούνταν σε όλο τον κόσμο ως μια θλιβερή ιστορική παρέκκλιση – ένα θλιβερό δυστοπικό θετό παιδί της παλιάς σοβιετικής δικτατορίας. Η υπόθεση ότι θα εξελισσόταν σε μια χώρα δυτικού τύπου έχει αποδειχθεί ανόητη. Αντίθετα, οι τρέχουσες τάσεις δείχνουν ότι η Κίνα είναι μια αναπτυσσόμενη αυτοκρατορία με παγκόσμιες δυνατότητες και φιλοδοξίες, περιφρονώντας τα δυτικά έθνη που επέτρεψαν την άνοδό της.

Από τη σημερινή οπτική γωνία, ίσως η ιστορική παρέκκλιση να είναι η Αμερική που εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας. Η ιστορία, που χαρακτηρίζεται κυρίως από την ωμή δύναμη και την τυραννία που καθόρισε την μια αυτοκρατορία μετά την άλλη, επιστρέφει τώρα στην αρχική της μορφή;

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι οι απόψεις του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις της Epoch Times.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε